direct naar inhoud van 6.2 Opbouw planregels
Plan: Bestemmingsplan omlegging N201
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0736.BP004omleggingN201-oh01

6.2 Opbouw planregels

De bestemmingsvlakken en andere aanduidingen op de verbeelding krijgen de precieze juridische betekenis in combinatie met de planvoorschriften.

De bestemmingsplanregels zijn opgedeeld in drie hoofdstukken:

  • 1. Inleidende regels.
  • 2. Bestemmingsregels.
  • 3. Algemene regels.
  • 4. Overgangs- en slotregels

Alle artikelen zijn opgedeeld in een aantal 'leden'. Ieder artikellid heeft een eigen nummer en een eigen opschrift en bevat de bij elkaar behorende regels voor één aspect binnen een bestemmingsvlak.

Ad 1 Inleidende regels

Het eerste hoofdstuk bevat 'Inleidende regels'. Ter voorkoming van onduidelijkheden over de interpretatie (met het oog op de rechtszekerheid) is in artikel 1 een aantal in de verdere regels gehanteerde begrippen gedefinieerd. Met het oogmerk op het voorkomen van interpretatieverschillen is in artikel 2 vastgelegd op welke wijze de in het bestemmingsplan opgenomen maten moet worden gemeten.

Ad 2 Bestemmingsregels

De eigenlijke kern van de regels, specifiek voor het onderhavige plangebied, wordt gevormd door hoofdstuk 2 van de planregels. In dit hoofdstuk 'Bestemmingsregels' wordt in de betreffende artikelen een nadere juridische uitwerking gegeven aan de op de verbeelding aangegeven bestemmingsvlakken en nadere aanduidingen. Voor het plangebied betreft dit de bestemmingsvlakken Groen, Verkeer, Water en de dubbelbestemmingen Leiding - Brandstof, Leiding - Water, Waarde - Ecologie en Waterstaat - Waterkering.

Groen

Deze bestemming maakt de aanleg van openbare groenstroken mogelijk. Binnen de bestemming Groen is daarnaast ook de aanleg van water mogelijk.

Verkeer

De gronden die nodig zijn voor de aanleg van de te realiseren N201 zijn bestemd tot verkeersdoeleinden. Hier binnen vallen de rijstroken, de parallelstroken, parkeer- en groenvoorzieningen, bermen, taluds, verkeersremmende voorzieningen en watergangen, alsmede de daarbij behorende bouwwerken, als het aquaduct, lichtmasten, geluidswerende voorzieningen, duikers, straatmeubilair.

Daarnaast is in deze bestemming voorzien in de aanduiding aquaduct, veetunnel en calamiteitenroute. Aan de aanduiding aquaduct en veetunnel zijn bouwvoorschriften verbonden.

Water

In deze bestemming zijn opgenomen de waterlopen en waterpartijen, welke een belangrijke functie hebben ten behoeve van de waterberging en waterbeheersing. Taluds, overbeschoeiingen, duikers, bruggen, groenvoorzieningen, ontsluitingspaden en dergelijke maken ook deel uit van de bestemming Water.

Dubbelbestemming Leidingen

Parallel aan de N201 lopen een tweetal leidingen te weten een watertransportleiding en een brandstofleiding van Defensie. De gronden waarin deze leidingen lopen zijn tevens bestemd voor de dubbelbestemming leidingen om de veiligheid van de leiding te kunnen waarborgen.

Dubbelbestemming Waarde - Ecologie

Door de aanleg van de N201 en de mogelijke komst van bedrijventerrein Amstelhoek zal de EHS worden verplaatst. Om de betreffende deelgebieden met elkaar te verbinden zonder dat de N201 een belemmering daartoe vormt, is in het bestemmingsplan de mogelijkheid opgenomen om onder de N201 een aantal faunapassages aan te leggen, waarlangs de betreffende diersoorten zich kunnen verplaatsen naar de gebieden aan de andere zijde van de N201. In afstemming met de provincie Utrecht is bepaald dat de duikers als onderdeel van de faunapassages een afmeting zullen hebben van 2 meter breed en 1 meter hoog. Hiertoe is een dubbelbestemming opgenomen.

Dubbelbestemming Waterstaat - Waterkering

De N201 komt in de toekomst door de bestaande waterkering heen te lopen. Om de belangen van de dijk in voldoende mate veilig te stellen mag deze weg en de daarbij behorende kunstwerken pas worden aangelegd nadat toestemming is verkregen van de waterbeheerder.

Ad. 3. Algemene regels

In het derde hoofdstuk is een aantal 'Algemene bepalingen' opgenomen betreffende het verlenen van vrijstelling van voorschriften, de toepassing van de dubbeltelbepaling, het gebruik van gronden, de wijziging van bestemmingen en het overgangsrecht.

Aanvullende ontheffingsbevoegdheden

In dit artikel is voor het College van Burgemeester en Wethouders een aantal beperkte ontheffingsmogelijkheden opgenomen van de in hoofdstuk 2 opgenomen bestemmingsregels. Deze ontheffingsbevoegdheden zijn opgenomen om het bestemmingsplan op ondergeschikte punten te kunnen aanpassen onder de voorwaarde dat de belangen van derden in redelijkheid niet mogen worden geschaad. Kleine afwijkingen (maximaal 10%) van de in de regels opgenomen, dan wel op de kaart aangegeven maten, kunnen volgens dit artikel mogelijk worden gemaakt. Tevens kunnen volgens dit artikel kleine bouwwerken ten dienste van het openbaar nut worden opgericht.

Ad 4 Overgangs- en slotregels

In dit hoofdstuk zijn de regels opgenomen voor het overgangsrecht en de wijze waarop het bestemmingsplan moet worden aangehaald.

Anti-dubbeltelregel

Deze regel is opgenomen om een ongewenste verdichting van de bebouwing te kunnen voorkomen. Dit kan zich met name voordoen, indien een deel van het bouwperceel, dat reeds bij de berekening van een maximaal bebouwingspercentage was betrokken, wederom - nu ten behoeve van de berekening van het maximale bebouwingspercentage van een ander bouwperceel - wordt betrokken.

Gebruiksregels

Voor de redactie van de gebruiksregel is de algemene formulering aangehouden. Deze gaat uit van de gedachte dat het gebruik uitsluitend mag plaatsvinden in overeenstemming met de bestemming.

Overgangsregels

Bebouwing die niet voldoet aan de regels van dit bestemmingsplan op het tijdstip van inwerkingtreding van het plan, is onder het overgangsrecht gebracht. Een geringe uitbreiding van de bebouwing wordt mogelijk gemaakt. Indien de onder het overgangsrecht gebrachte bebouwing door een calamiteit verloren gaat, is volledige herbouw toegestaan.

Strafregel

In dit artikel wordt overtreding van de gebruiksregels, ingevolge het bepaalde in artikel 1a van de Wet op Economische Delicten strafbaar gesteld, waardoor administratieve of strafrechtelijke sancties mogelijk zijn.