Plan: | Bestemmingsplan omlegging N201 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0736.BP004omleggingN201-oh01 |
Het nieuwe traject van de N201 kruist (van west naar oost) het Amstel-Drecht Kanaal (Amstelboezem) en vervolgens doorkruist het tracé het noordwestelijk deel van Polder De Eerste Bedijking.
Ten westen van het geplande tracé ligt de Bovenkerkerpolder waar het maaiveld varieert, met een gemiddelde van circa NAP -5,0 m. Ter plaatse van de locatie van de N201 in de polder Eerste Bedijking zijn geen bovenlanden (en geen tweede waterkering-veenkade) aanwezig. De maaiveldhoogte van de Polder De Eerste Bedijking is gelijk aan circa NAP -5,30 m. De daarnaast gelegen Polder Groot-Mijdrecht varieert in maaiveldhoogte van NAP -5,70 m tot NAP -6,2 m.
De strook langs de Amstel in de Bovenkerkerpolder ligt hoger en heeft een relatief hoger waterpeil van NAP –2,50 m. Polder De Eerste Bedijking is onderverdeeld in twee peilvakken. Ter hoogte van de Middenweg is de peilgrens.
De kwaliteit van het water wordt in belangrijke mate beïnvloed door het lokaal voorkomen van kwel dan wel infiltratie. Gesteld kan worden dat, voor zover bekend, het ondiepe grondwater in het hele studiegebied voedselrijk is. Polders met wegzijging worden gevoed met nutriëntrijk inlaatwater. Over het algemeen is het grondwater zoet, ook op grotere diepte, behalve in de polder Groot-Mijdrecht waar zowel diep als ondiep grondwater een hoog chloridegehalte heeft.
In het grondwater komen de nutriënten eveneens in hoge concentraties voor. Er is echter geen duidelijk verschil in nutriëntengehalte tussen polders met kwel en met inzijging. Dit is een aanwijzing dat nutriëntrijke kwel slechts ten delen een verklaring vormt voor de hoge nutriëntengehalten in het oppervlaktewater. In de Eerste Bedijking wordt de hoge concentratie nutriënten met name veroorzaakt door de landbouw.
Wat betreft de chloridegehalten kan er een duidelijkere relatie gelegd worden met het grondwater. In de polders met zoete kwel of de gebieden met inzijging zijn de chloridegehalten in het oppervlaktewater laag, terwijl in Polder Groot-Mijdrecht waar zoute kwel plaatsvindt de chloridegehalten van het oppervlaktewater duidelijk verhoogd zijn.
De directe omgeving van de huidige N201 is in de loop der tijd verontreinigd geraakt met zware metalen, PAK's en minerale oliën als gevolg van uitstoot door het gemotoriseerd wegverkeer. De verontreiniging is het grootst in een zone van circa 3 meter langs de weg.