direct naar inhoud van 2.2 Landschap
Plan: Bestemmingsplan omlegging N201
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0736.BP004omleggingN201-oh01

2.2 Landschap

In het gebied van de Ronde Venen zijn twee landschapstypen te onderscheiden, die elk een geheel eigen combinatie van natuurlijke en cultuurlijke eigenschappen hebben: het veenstroomlandschap en het droogmakerijenlandschap.

Het veenstroomlandschap bestaat uit de bovenlanden langs de Amstel, Amstel-Drechtkanaal en Kromme Mijdrecht. Het landschap bestaat uit relatief hooggelegen en smalle stroken (bovenlanden) tussen de oude veenstromen en de verveende en later drooggemaakte polders. In het plangebied liggen de bovenlanden langs de Amstel bij Amstelhoek. Tussen de bovenlanden en het aangrenzende droogmakerijenlandschap ligt een dijk, waardoor het hoogteverschil tussen deze twee landschapstypen sterk benadrukt wordt. Op een aantal plaatsen wordt de strokenverkaveling door brede sloten gemarkeerd. De grond is voornamelijk in gebruik als grasland. Langs de Amstel komt lintbebouwing voor.

Het overgrote deel van het plangebied ligt in de Polder de Eerste Bedijking der Mijdrechtse Droogmakerij, een fraai voorbeeld van een droogmakerij. De polder is één van de eerste 19e eeuwse droogmakerijen in de regio. Typerende structuurelementen en objecten zijn:

  • de bedijking en de centrale hoofdwetering. Historische elementen (buiten het plangebied) zijn de dijken tussen de Eerste en Tweede Bedijking en Groot Mijdrecht.
  • de ontginningswegen in de droogmakerij welke haaks staan op de verkaveling van de percelen binnen het plangebied: Tienboerenweg, Tweede Velddwarsweg en Middenweg, buiten het plangebied: Eerste Zijweg; onbeplante wegen en erven met beplanting als groene structurerende elementen; het middeleeuws verkavelde bovenland in een smalle zone langs de Amstel, behorend tot de Ecologische Hoofdstructuur (EHS), om te vormen tot natuur; de langwerpig, noordwest en zuidoost lopende kavels; grote mate van openheid; de meeste bebouwing staat aan weerszijden van de Tienboerenweg.
    In het plangebied staat aan de westzijde van de centrale wetering een bosschage; de hoger gelegen forten Waver-Amstel en Fort bij Uithoorn; de overgang (beleving hoogteverschil en andere verkaveling) van bovenland naar rationeel verkavelde droogmakerij.
  • het gemaal 'Generaal Eerste Bedijking' uit 1862. Tevens liggen in de polder nog gave restanten van de voormalige getijdekreken (kreekruggen), waarvan twee in het plangebied.