direct naar inhoud van 6.4 De bestemmingen
Plan: Fort Vuren
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0733.BPfortVuren-VA01

6.4 De bestemmingen

Hieronder worden de bestemmingen van een korte toelichting voorzien.

Bestemming 'Gemengd'

De gronden met deze bestemming zijn bestemd voor tal van functies. Voornamelijk culturele en maatschappelijke functies maar ook lichte horeca en verblijfsrecreatie, onder voorwaarde feesten/partijen en verblijfsrecreatie, in de vorm van 10 tentjes. Ook is de beheerderswoning toegestaan. De verschillende activiteiten mogen binnen de bestaande gebouwen worden uitgeoefend. Ten aanzien van detailhandel, horeca en logiesverblijf is een maximale oppervlakte maat opgenomen om te voorkomen dat deze functies de overhand kunnen krijgen. Ter hoogte van de kazerne zijn ruimere bouwmogelijkheden opgenomen om de nieuwbouw mogelijk te maken.

De gebouwen zijn opgenomen in op de verbeelding aangegeven bouwvlakken.

Als specifiek gebruiksverbod is opgenomen een verbod om de gebouwen permanent te bewonen. Hiermee wordt voorkomen dat de logiesverblijven permanent worden bewoond (de beheerderswoning is uiteraard van dit verbod uitgezonderd).

Bestemming 'Water'

Deze bestemming is toegekend aan de gracht rond het fort.

(Dubbel)bestemmingen 'Waarde - Hoge archeologische verwachting' en 'Waarde - Middelhoge archeologische verwachting'

De gronden met een hoge of middelhoge archeologische verwachting hebben de (dubbel)bestemming 'Waarde - Hoge archeologische verwachting' respectievelijk 'Waarde - Middelhoge archeologische verwachting' gekregen. Binnen deze bestemmingen gelden beperkingen voor werkzaamheden die de aanwezige waarden onevenredig kunnen schaden.

(Dubbel)bestemming 'Waarde - Cultuurhistorie'

Deze (dubbel)bestemming geldt voor het gehele fortcomplex. Door middel van deze bestemming worden sloop- en aanlegactiviteiten aan een omgevingsvergunning gebonden. Hierdoor kan voorafgaand aan het uitvoeren van sloop- of aanlegactiviteiten worden getoetst, of door de uitvoering de cultuurhistorische waarden niet onevenredig (kunnen) worden aangetast. Eventueel kunnen in verband hiermee ook aan de omgevingsvergunning voorwaarden worden verbonden ter bescherming van de cultuurhistorische waarden. Voorafgaand aan het verlenen of weigeren van een dergelijke vergunning wordt deskundig advies ingewonnen.

(Dubbel)bestemming 'Waterstaat - Waterkering'

De nabij het fort gelegen Waaldijk is een primaire waterkering welke een kern- en beschermingszone heeft. Deze is als zodanig door middel van deze (dubbel)bestemming vastgelegd. Deels ligt deze zone over het fortcomplex heen.Gevolg is dat (nieuwe) gebouwen niet mogen worden gebouwd, maar dat middels een omgevingsvergunning dat wel weer mogelijk is, mits vooraf het waterschap om advies is gevraagd.