direct naar inhoud van 3.1 Financiële uitvoerbaarheid
Plan: Weyevliet-Zuid
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0718.BPWZ01-VG01

3.1 Financiële uitvoerbaarheid

Wet ruimtelijke ordening en grondexploitatie

In de Wet ruimtelijke ordening is een regeling opgenomen voor verplicht kostenverhaal door de gemeente door middel van een grondexploitatieplan bij de ontwikkeling van bouwlocaties. De ontwikkeling van de CSW in het voorliggende bestemmingsplan moet worden aangemerkt als een bouwplan als bedoeld in artikel 6.2.1 van het Besluit ruimtelijke ordening.

Artikel 6.12, lid 2, van de Wet ruimtelijke ordening bepaalt, dat de gemeente kan afzien van de vaststelling van een grondexploitatieplan, indien het verhaal van de kosten van grondexploitatie anderszins is verzekerd en het niet noodzakelijk is om een tijdvak of fasering te bepalen dan wel andere eisen te stellen aan de inrichting van het gebied. De gemeente heeft de grond van deze te ontwikkelen locatie in eigendom, daarom mag worden afgezien van de vaststelling van een grondexploitatieplan. Dit mag, omdat het kostenverhaal via de uitgifte van de bouwgrond wordt geregeld en ook de fasering en inrichting door de gemeente zelf bepaald wordt.

Financieel-economische uitvoerbaarheid

Bestemming Maatschappelijk - Voorlopig en definitieve bestemming Groen (verpleeghuis 'Weyevliet')

De in dit bestemmingsplan tot 15 september 2016 voorziene voorlopige bestemming betreft een continuering van een al bestaande tijdelijke situatie. De financiële uitvoerbaarheid behoeft daarvan niet (meer) te worden aangetoond. De gronden zullen na verwijdering van het verzorgingstehuis door de exploitant – de Stichting Werkt voor Ouderen – in geëgaliseerde staat worden opgeleverd en ingericht worden als groenvoorziening door het inzaaien met gras. Dit is met de exploitant vastgelegd in een overeenkomst. De exploitant heeft aangegeven, door ondertekening van de overeenkomst, dat zij daarvoor financiële middelen beschikbaar heeft. Daarmee is de financiële uitvoerbaarheid van de gronden met de definitieve bestemming Groen, omvattend de gronden van de voorlopige bestemming, voldoende aangetoond.

Bestemming Maatschappelijk (CSW)

Voor de ontwikkeling van het onderwijsgebouw voor de CSW is een sluitende exploitatie-opzet beschikbaar. Daarin is rekening gehouden met een bodemonderzoek, een probleemanalyse en, indien dit blijkt uit de probleemanalyse, een detectieonderzoek voor mogelijk aanwezige explosieven in de grond, de noodzakelijke civiele werkzaamheden en de plankosten. Daar staat de opbrengst tegenover van de over te dragen gronden.

Ten behoeve van de bouw van de school is in de bij het Integraal Huisvestingsplan (IHP) behorende begroting het vereiste bedrag voor de bouw van de school met de terreininrichting gereserveerd.

Op grond van het vorenstaande is de financiële uitvoerbaarheid van de gronden met de bestemming Maatschappelijk met functieaanduiding onderwijs voldoende aangetoond.

Bestemming Groen

Momenteel zijn de gronden ingericht als grasland met een agrarisch grondgebruik (weiden van schapen), waartoe de gronden van jaar tot jaar verhuurd worden. Het inrichten tot groen vergt geen investering. Door het opzeggen van de huur en het beëindigen van het agrarisch grondgebruik, ontstaat de bestemming Groen. Voor zover de gronden voor die bestemming nog meer geschikt gemaakt zouden moeten worden, dan zijn de daaraan verbonden (geringe) kosten gedekt in de begroting voor het reguliere onderhoud van groen in de gemeente.

Conclusie

De financieel-economische toets ten aanzien van de uitvoerbaarheid van de in dit plan opgenomen bestemmingen staat de vaststelling van het bestemmingsplan niet in de weg.