Plan: | Weyevliet-Zuid |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0718.BPWZ01-VG01 |
Verpleeghuis Weyevliet
In 2007 is de Stichting Werkt voor Ouderen begonnen met het verbouwen en renoveren van het verpleeghuis 'Ter Reede'. De bewoners van dit verpleeghuis konden tijdens de (ver)bouwactiviteiten niet blijven wonen in 'Ter Reede', daarom is er voor gekozen een tijdelijk verpleeghuis met diverse daarbij behorende voorzieningen te realiseren, zijnde verpleeghuis 'Weyevliet'.
In het najaar van 2010 is het merendeel van de bewoners van Verpleeghuis Weyevliet weer verhuisd naar 'Ter Reede'. Een aantal inwoners wacht nog totdat zij naar verpleeghuis 'Picassoplein' kunnen verhuizen.
De Stichting Werkt voor Ouderen is voornemens om ook voor verpleeghuis 'Scheldehof' en 'De Zoute Viever' (Oost-Souburg) (ver)nieuwbouw te realiseren. Dit betekent dat de huidige bewoners van deze verpleeghuizen ook tijdelijk ergens anders ondergebracht moeten worden.
Aangezien verpleeghuis 'Weyevliet' grotendeels leeg staat, is dit de ideale locatie om op korte termijn huisvesting te bieden aan deze bewoners. Hierdoor hoeft er niet opnieuw geïnvesteerd te worden in een tijdelijk gebouw op een andere locatie.
Per 15 september 2011 loopt de tijdelijke vergunning van het verpleeghuis af. Dit betekent dat Stichting Werkt voor Ouderen verplicht is de situatie van voor de vergunning te herstellen of dat het gebouw en het gebruik ervan geregeld dienen te worden in een bestemmingsplan.
De gemeente Vlissingen onderschrijft de maatschappelijke noodzaak van dit verpleeghuis en de handhaving daarvan met nog ten hoogste een termijn van 5 jaar. Om die reden is met de Stichting Werkt voor Ouderen overeengekomen dat zij nog ten hoogste 5 jaar gebruik mag maken van het gebouw. Overigens past een zorgvoorziening binnen de gemeentelijke structuurvisie (zie hierna). Per 15 september 2016 moet het verpleeghuis gesloopt zijn en de gronden een groenfunctie hebben. In paragraaf 2.2wordt nader ingegaan hoe dit in dit bestemmingsplan is geregeld.
Figuur 1.2. Verpleeghuis 'Weyevliet'
Uitbreiding CSW
In de structuurvisie van de gemeente Vlissingen1 staat aangegeven dat de gemeente voortgezet onderwijs en zorg wil concentreren in het gebied dat ligt ingeklemd tussen de Weyevlietweg, de Nieuwe Zuidbeekseweg, de Vlissingse Watergang en de Sloeweg. Uit het uitvoeringsprogramma blijkt dat voor 2015 een verplaatsing en concentratie van bestaande scholen voor voortgezet onderwijs op Weyevliet moet plaatsvinden.
Voor de locatie is een stedenbouwkundige visie opgesteld2 waarin naast de stedenbouwkundige inpassing van CSW ook aandacht is besteed aan de landschappelijke invulling van het gebied.
Behoud van een robuuste groene enclave is het uitgangspunt van de ontwikkelingen op deze locatie. Nieuwe voorzieningen zijn geclusterd nabij de toegang van de Weyevlietweg. In de visie is rekening gehouden met een gefaseerde uitvoering. Dit is noodzakelijk aangezien alleen de eerste fase, de realisering van CSW, zeker is.
Fase 1 Realisering CSW
In deze fase wordt de CSW gerealiseerd, terwijl het gebruik van verpleeghuis 'Weyevliet' wordt voortgezet.
De school krijgt een prominent kloek gebouw, dat onderscheidend is van het Scheldemond College, onder andere door de verticale geleding van de gevels. Het gebouw krijgt een duidelijk herkenbaar eigentijds gezicht met eigentijdse architectuur. Het aantal bouwlagen is vier, wat betekent, dat de hoogte van het gebouw ten hoogste 15,5 meter bedraagt. Deze hoogte is noodzakelijk vanwege de normen voor de hoogtes van de bouwlagen van schoollokalen (frisse scholen). Rondom de school bevinden zich hoogwaardige groene verblijfsplekken en wordt eveneens voorzien in de mogelijkheid van een openlucht theatervoorziening ten behoeve van de CSW.
Het gebied wordt op een natuurlijke wijze afgebakend met water, beplantingsstroken en hoogteverschillen. Hekwerken worden zoveel mogelijk beperkt.
Hierdoor ontstaat een eigen uitstraling, dat het onderscheid versterkt tussen beide scholen.
De entree van het terrein voor voetgangers en fietsers bevindt zich aan het Bossenburghpad. Voor het gemotoriseerde verkeer vindt parkeren plaats op het terrein van de Stichting werkt voor Ouderen en het tegenover liggende terrein van de Stedelijke Scholengemeenschap Scheldemond. Het fietsparkeren vindt plaats in de openbare ruimte.
Voor het laden en lossen is CSW bereikbaar vanaf het Bossenburgpad. Het Bossenburgpad zal hiervoor tot aan de entree voor gemotoriseerd bestemmingsverkeer toegankelijk worden gemaakt. Daarnaast dient deze ontsluiting als calamiteitenontsluiting.
Figuur 1.3. Uitgangspunten fase 1 (bron: Ruimtelijke inpassing CSW, 10 mei 2011, SAB)
Figuur 1.4. Fase 1 (bron: Ruimtelijke inpassing CSW, 10 mei 2011, SAB)
Fase 2 Beëindiging verpleeghuis 'Weyevliet', nieuwe groene ruimte
Als het gebruik van verpleeghuis 'Weyevliet' wordt beëindigd worden de gebouwen gesloopt en verdwijnt de parkeerplaats. Parkeren ten behoeve van de CSW zal dan plaatsvinden op de openbare terreinen ten noorden van het Bossenburgpad, waar voldoende ruimte is. Hierdoor kunnen auto's zo dicht mogelijk bij de entree vanaf de Weyevlietweg worden geparkeerd en blijft de groene enclave autoluw. De gronden van het voormalige verpleeghuis krijgen een groene inrichting.
Aan de zuid- en westzijde van het voorzieningencluster wordt het weiland omgezet naar een groenzone met ruimte voor recreatieve en educatieve functies. De ontwikkeling van deze zone kan op elk moment in de tijd gebeuren en staat geheel los van de fasering. Functies waar aan gedacht kan worden zijn: een moutainbikeparcours, een fitnessparcours, een wandelroute, een klimwand, expo, verkeerstuin, klimschip en/ of natuurspeelplaats. Voor het langzaamverkeer worden de functies ontsloten via het Bossenburgpad. Voor auto's is het gebied bereikbaar vanaf de bestaande aansluiting op de Weyevlietweg. De definitieve inrichting van deze groenzone zal plaatsvinden in overleg met de omwonenden.
Figuur 1.5. Fase 2 (bron: Ruimtelijke inpassing CSW, 10 mei 2011, SAB)
In de structuurvisie staat Weyevliet aangegeven voor de concentratie van onderwijs- en zorgvoorzieningen. Op lange(re) termijn is het dus voorzienbaar, dat nog meer voorzieningen in dit gebied gerealiseerd gaan worden. Momenteel bestaat daarvoor echter geen actuele vraag. Zodra deze zich aandienen, zal dit bestemmingsplan, met inachtneming van de wettelijke procedures, moeten worden herzien.
Beeldkwaliteit
Om een hoogwaardige beeldkwaliteit te bereiken zijn als onderdeel van de visie beeldkwaliteitsaspecten opgesteld. In deze aspecten wordt ingegaan op het beoogde ruimtelijke kwalitatieve streefbeeld. Wat een inspiratie is voor verdere planuitwerking en als toetsingskader dient voor beoordeling van bouw- en inrichtingsplannen. Het in het beeldkwaliteitsplan opgenomen streefbeeld is dan ook een belangrijke basis voor de planologische regeling (in dit bestemmingsplan).