direct naar inhoud van 1.3 Wat zijn de hoofddoelstellingen van het nieuwe bestemmingsplan?
Plan: Kommen gemeente Tholen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0716.bpKommenTholen-VG01

1.3 Wat zijn de hoofddoelstellingen van het nieuwe bestemmingsplan?

  • De hoofdopgave bestaat uit het opstellen van één digitaal raadpleegbaar bestemmingsplan waarin de bestaande situatie van alle bebouwde kommen van de gemeente Tholen van een actuele planologische regelgeving wordt voorzien. Dit betekent dat de plannen op basis van de wettelijke ruimtelijke ordeningsstandaarden (hierna: RO-standaarden) worden opgesteld.
  • Het nieuwe bestemmingsplan is consoliderend van aard. Uitgegaan wordt van het bevestigen van de bestaande legaal tot stand gekomen situatie, waarbij op perceelsniveau gebruiks- en bouwmogelijkheden worden geboden die ruimte geven aan de wensen van deze tijd. Voorbeelden zijn ruimere erfbebouwingsmogelijkheden en het rechtstreeks toestaan van een grotere diversiteit aan activiteiten vanuit de woning. 
  • Nieuwe ruimtelijke ontwikkelingen en plannen voor nieuwbouw waarvoor eerder een planologische procedure met succes is doorlopen, worden meegenomen In dit bestemmingsplan. Tevens is meegenomen het realiseren van een bouwmogelijkheid voor een woning op de locaties Pr. Bernhardstraat te Stavenisse (achter Wilhelminastraat 7) en Julianastraat 13 te Stavenisse. Realisering van deze plannen ontmoet geen (stedenbouwkundige) problemen, hetgeen reden is geweest deze plannen mee te nemen. Andere nieuwe plannen worden niet in het nieuwe bestemmingsplan opgenomen. Indien dat aan de orde is, worden hiervoor afzonderlijke procedures gevoerd. Dat gebeurt In de vorm van partiële herzieningen of postzegelbestemmingsplannen op het moment dat concreet uitgewerkte plannen beschikbaar zijn, belangen zijn afgewogen, effecten zijn bekeken, en geconstateerd is dat het initiatief een juiste invulling geeft aan de visie voor dit gebied.
  • Alle soorten gebieden komen voor: centrumgebieden, woongebieden, bedrijfspercelen, bedrijventerreinen en sportcomplexen. Het is de bedoeling dat voor ieder gebiedstype een 'eigen bestemming' wordt opgenomen. Zo krijgen burgers en anderen direct inzicht in de gebruiks- en bouwmogelijkheden in hun gebied.
  • Het bestemmingsplan is zo toegankelijk en gebruiksvriendelijk mogelijk. Daarom wordt zoveel mogelijk informatie op de verbeelding zichtbaar gemaakt en wordt in de regels zo veel als mogelijk met tabellen gewerkt in plaats van met uitgeschreven teksten.

Omdat voor een groot gedeelte van het bestemmingsplan enkel het bestaande gebruik en bestaande functies worden vastgelegd, vervalt de noodzaak van onderzoek en toetsing met betrekking tot de planologische haalbaarheid en financieel-economische uitvoerbaarheid van (onderdelen uit) het plan. Een aantal ruimtelijke- en milieuaspecten dient bij de vaststelling van het bestemmingsplan te zijn getoetst. Overeenkomstig de in het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) opgenomen verplichting heeft de watertoets plaatsgevonden en zijn in relatie tot de bestemmingsregeling enkele milieuaspecten nagelopen en beoordeeld. De resultaten hiervan zijn in de plantoelichting opgenomen.