direct naar inhoud van 2.2 Omgeving plangebied
Plan: Vakantiepark De Pluimpot
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0716.bpDePluimpot-VG99

2.2 Omgeving plangebied

Het huidige Vakantiepark De Pluimpot vormt met vier andere verblijfsrecreatieterreinen één van de belangrijkste toeristisch-recreatieve concentraties op Tholen. De concentratie omvat circa 800 standplaatsen en ruim 60 recreatiewoningen. Vakantiepark De Pluimpot neemt ongeveer de helft hiervan voor zijn rekening.

De aantrekkelijkheid van de concentratie is vooral gebaseerd op de ligging aan de Oosterschelde. Dagrecreatieve voorzieningen in en rond deze concentratie zijn onder meer een strandje aan de Oosterschelde, een fietsveer naar Yerseke, een trailerhelling met parkeerplaatsen, een duikschool en een horecavoorziening. Daarnaast zijn er ook mogelijkheden voor natuurgerichte recreatie in en rond het natuurgebied De Pluimpot.

De zeedijk

Deze heeft een waterkerende functie. Buitendijks wordt deze tevens gebruikt voor dagrecreatie: strandje, trailerhelling, fietsroute. De zeedijk ligt circa 7 meter boven het aangrenzende maaiveld en is daardoor goed waarneembaar.

afbeelding "i_NL.IMRO.0716.bpDePluimpot-VG99_0002.jpg"

Figuur 2.1. Impressie huidige situatie Vakantiepark De Pluimpot en omgeving.

Binnendijken

Rondom Vakantiepark De Pluimpot zijn twee binnendijken aanwezig. De dijk die aan de westzijde ligt, vormt de scheiding met het naastgelegen natuurgebied en vervult een functie als regionale waterkering. Naar verwachting zal omstreeks februari 2012 de waterkerende functie van deze dijk worden opgeheven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0716.bpDePluimpot-VG99_0003.jpg"

Figuur 2.2. Gorishoeksdijk (richting Sint-Maartensdijk)

De oostelijke dijk- de Gorishoeksedijk - doet dienst als hoofdontsluiting van de recreatieconcentratie. De weg is echter niet gedimensioneerd om grote hoeveelheden gemotoriseerd verkeer snel en verkeersveilig te kunnen verwerken.

Natuurgebieden

In de afgedamde vaarweg naar Sint-Maartensdijk heeft zich het natuurgebied De Pluimpot ontwikkeld. Ook recreatief is dit gebied als uitloopgebied vanuit de kern Sint-Maartensdijk en recreatieconcentratie Gorishoek van belang.

Tussen de zuidzijde van het vakantiepark en de zeedijk ligt nog een klein (natuur)gebied (zie tweede foto van onderen in rechterkolom van figuur 2.1) van Staatsbosbeheer. Dit gebied (natuurgebied Gorishoek) is vanwege de ruimtelijke eenheid in het gebied meegenomen in dit bestemmingsplan. Beide natuurgebieden maken deel uit van de provinciale ecologische hoofdstructuur en van het Natura 2000-gebied Oosterschelde.

Landschap

Het huidige vakantiepark en de ruime omgeving daarvan ligt in een gebied dat in het Rijks- en provinciaal beleid is aangewezen als 'Belvedèregebied'. Deze aanwijzing houdt in dat overheden en particuliere organisaties een gezamenlijke opgave hebben voor het versterken en benutten van de cultuurhistorische identiteit en de daarvoor bepalende kwaliteiten van het gebied.

Realisatie van het beleid voor de Belvedèregebieden vindt plaats langs de volgende lijnen.

  • 1. Duurzame instandhouding van bestaande cultuurhistorische kwaliteiten door beleidsmatige verankering in het nationaal ruimtelijk beleid en in streek- en bestemmingsplannen.
  • 2. Versterking van de cultuurhistorische identiteit door het benutten van kansen bij (nieuwe) ruimtelijke ontwikkelingen en initiatieven in deze gebieden en indien nodig door een gebiedsgerichte aanpak.
  • 3. Ter realisatie hiervan wordt een betere benutting en gerichte inzet van het instrumentarium door rijk en provincies voorgestaan.

Horecabedrijf

Op de zeedijk is café-restaurant De Zeester gevestigd met uitzicht over de Oosterschelde. Vanuit deze locatie worden ook duikactiviteiten ondernomen.

Woningen

Aan de Gorishoeksedijk zijn drie woningen gesitueerd die ook deel uitmaken van het plangebied. Het betreft een burgerwoning (Gorishoeksedijk 2), een recreatiewoning (Gorishoeksedijk 4) en een derde bedrijfswoning van het huidige vakantiepark (Gorishoeksedijk 6).