direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Havens Yerseke
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0703.07YeBPHavens-vg01

2.4 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie Kernen en bedrijventerreinen (2012)

Beleidskader

Bedrijven

Geen enkel bedrijventerrein binnen de gemeente heeft een aansluiting op het spoor of op het water. Alleen in Hansweert en Yerseke vindt overslag van goederen plaats via (niet-openbare) loswallen. Hierdoor is er slechts in beperkte mate sprake van inter-modaliteit. In het beleid wordt ingezet op het verbeteren van de inter-modaliteit tussen land en water door de aanleg van een nieuwe loswal aan de oostzijde van het kanaal door Zuid-Beveland en het behoud van de bestaande voorzieningen.

Recreatie

Yerseke heeft een grote toeristische waarde: oesterputten (schelpdier)visserij en jachthaven. Het gemeentelijke beleid is erop gericht de toeristische infrastructuur op het gebied van verblijfsrecreatie te concentreren in Yerseke. Yerseke heeft de beste kansen en randvoorwaarden voor zo'n concentratie. Om de recreatie en het toerisme te versterken is het beleid gericht op het volgende.

  • De ontwikkeling van de 'Oesterboulevard Yerseke' langs de oesterputten aan de Havendijk.
  • Het procesmatig ondersteuning geven bij de planvorming betreffende het beter beleefbaar maken van de oesterputten.
  • Beleidsmatig faciliteren van de verdere ontwikkeling van het toeristische product in Yerseke.

Toetsing

Het plangebied betreft een bestaand bebouwd gebied met (visserij)havenactiviteiten en recreatie. De structuurvisie zet in op het behoud en de versterking van deze voorzieningen. Het voorliggende bestemmingsplan voorziet niet in nieuwe ontwikkelingen en betreft een actualisering van de geldende regeling. Instandhouding van deze voorzieningen past binnen het beleidskader van de structuurvisie.

Conclusie

Het voorliggende bestemmingsplan draagt bij aan de doelen van de structuurvisie Kernen door aandacht voor havenactiviteiten en recreatie in Yerseke.

Missie, visie en strategie

Analyse

De missie geeft aan waar de gemeente voor staat en voor gaat. De missie geeft voor burgers, bestuur en ambtenaren de ontwikkelingsrichting van de gemeente aan. De ambitie voor de langere termijn is vastgelegd. De strategie heeft een looptijd van 3 tot 10 jaar. Er zijn drie kernthema's voor de ontwikkelingsrichting geformuleerd.

  • Inspelen op de ligging, waarbij rekening wordt gehouden met rust en ruimte en de goede verbindingen met het achterland.
  • Inspelen op de markt, waarbij ingespeeld wordt op de economische motoren van de gemeente: agrarische productie en schaal- en schelpdieren en de unieke ligging en betekenis daarvan voor wonen en vrije tijd.
  • Versterken van de identiteit. Behouden en versterking van de eigen karakters van de verschillende dorpen.

De Kernthema's zijn uitgewerkt in een visie en strategie voor wonen, werken en welzijn. Relevant is het thema werken. Er worden geen uitspraken gedaan over recreatie.

Werken

Uitgangspunt is de ruimtebehoefte van bestaande bedrijven blijvend te faciliteren. Mogelijk is het nodig dat bedrijven aan randen van kernen worden verplaatst.

In stand houden van voorzieningenniveau (detailhandel) in de kern wordt voor basisvoorzieningen nagestreefd. Marktpartijen worden daarvoor bijeengebracht. De gemeente ontwikkelt zelf niet, maar faciliteert en voert de regie.

Toetsing en conclusie

Voorliggend bestemmingsplan voorziet in de actualisering van de geldende juridisch-planologische regeling. Het gebruik van de huidige voorzieningen wordt daarbij bestendigd. Actualisatie past daarmee binnen de randvoorwaarden van de Missie visie strategie.