direct naar inhoud van 3.8 Landschap, natuur en ecologie
Plan: Kruiningen
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0703.03KnBPKom-va01

3.8 Landschap, natuur en ecologie

Landschap en groenstructuur

Een samenhangende groenstructuur bestaat uit lijnen, vlakken en punten.

  • De lijnen in de groenstructuur omvatten de groenvoorzieningen gekoppeld aan lineaire elementen als wegen of singels. Deze lijnen structureren de buitenruimte en verbinden (groen)elementen. In Kruiningen zijn de groene lijnen gekoppeld aan de wegen. De hoofdontsluitingswegen kenmerken zich door een uitwaaierend patroon; zij zijn veelal aangeplant met bomen, op enkele plaatsen ontbreekt echter een doorgaande boombeplanting of voldoet deze niet aan het beoogde beeld. Hetzelfde probleem doet zich voor bij de wijkontsluitingswegen.
  • De vlakken in de groenstructuur worden gevormd door groengebieden en parken. Deze vlakken zijn van belang voor de afwisseling en verbinding tussen bebouwd en onbebouwd gebied, en voor de ruimtelijke en functionele kwaliteit van woon- en leefomgeving.

De grote groengebieden in Kruiningen worden gevormd door de rand (parkgebied) van De Knol II, de begraafplaats en de sportvelden. De kleinere parkjes en plantsoenen liggen in Kruiningen verspreid door het dorp; de overige groene vlakken in de kern bestaan voornamelijk uit groenvoorzieningen bij openbare gebouwen.

  • Punten in de groenstructuur zijn op zichzelf staande groenelementen op bijzondere plaatsen. Bijzondere punten in Kruiningen zijn de dorpsentrees, het centrum en de "Oude Molen". Op enkele plaatsen bevinden zich bijzondere of relatief oude bomen.

Natuur en ecologie

In het plangebied zijn, met uitzondering van een strook aan de zuidzijde van Kruseveer, geen specifieke natuur- en/of landschapswaarden aanwezig.

De smalle strook aan de zuidzijde van Kruseveer ligt in de overgangszone naar de Westerschelde. De Westerschelde is naast hoofdvaaroute van en een naar Antwerpen, tevens aangewezen als Natura 2000-gebied.