direct naar inhoud van 2.3 Provinciaal en regionaal beleid
Plan: Achterland 4a
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0694.BPAchterland4a-VG01

2.3 Provinciaal en regionaal beleid

Streekplan Zuid-Holland Oost

Provinciale Staten van Zuid-Holland hebben op 12 november 2003 het streekplan Zuid-Holland Oost 2003 vastgesteld. Het provinciebestuur presenteert in dit streekplan haar visie op de ruimtelijke ontwikkeling van Zuid-Holland Oost voor de periode tot 2015. Die visie is in overleg met de streek zelf ontwikkeld.

Ruimte is ook in het streekplangebied Oost meer dan ooit een schaars goed. Het is daarom zaak de beschikbare ruimte binnen de bebouwingscontouren beter te benutten en om meer dan voorheen te letten op ruimtelijke kwaliteit in het landelijke gebied.

Het plangebied is in het streekplan aangewezen als Agrarisch gebied met bijzondere waarden en is gelegen binnen een cultuurhistorisch bebouwingslint. De te beschermen landschappelijke en cultuurhistorische waarden bestaan onder andere uit de openheid van het landschap, de verkavelingsstructuur, de cultuurhistorisch waardevolle bebouwingslinten, de slotenpatronen en de verspreid in het plangebied liggende monumentale boerderijen.

Provinciale ruimtelijke structuurvisie

Per 1 juli 2008 geldt de Wet ruimtelijke ordening. Deze wet verplicht de provincie, ten behoeve van een goede provinciale ruimtelijke ordening, voor haar totale grondgebied een structuurvisie op te stellen. De provinciale structuurvisie bevat de hoofdlijnen van voorgenomen ontwikkelingen, alsmede de hoofdzaken van het door de provincie te voeren ruimtelijk beleid. Momenteel is de provincie bezig met het opstellen van de provinciale structuurvisie genaamd 'Visie op Zuid-Holland', welke eind 2009 zal worden vastgesteld.

Visie op Zuid-Holland bevat een vijftal integrale hoofdopgaven, namelijk een concurrerend en aantrekkelijk internationaal profiel, een duurzame en klimaatbestendige deltaprovincie, divers en samenhangend stedelijk netwerk, stad en land verbonden en een vitaal, divers en aantrekkelijk landschap. Deze hoofdopgaven zijn door Gedeputeerde Staten vastgesteld in de nota 'Provinciaal Belang'. Visie op Zuid-Holland zal het interim-beleid op basis van de vier streekplannen vervangen. De vaststelling van de nota is een eerste stap op weg naar de provinciale structuurvisie en naar de provinciale Verordening Ruimte.

Regels voor Ruimte

Deze nota vormt samen met het streekplan het belangrijkste toetsingskader voor ruimtelijke plannen. De nota Regels voor Ruimte bevat 5 speerpunten. Als eerste economie, mobiliteit en samenleving waarin de provincie streeft naar een efficiënt beheer van de ruimte voor wonen en werken. Ten tweede het landelijk gebied welke wordt gekenmerkt door een toenemende multifunctionaliteit door de groei in niet-agrarische functies zoals recreatie, natuur en landgoederen. Ten derde het milieu, waarbij de provincie gericht is op een integrale verbetering van de leefomgevingskwaliteit. Ten vierde het water, waarbij klimaatverandering, bodemdaling en zeespiegelstijging aanleiding zijn voor het optimaliseren van het waterbelang in de ruimtelijke ordening. En als laatste het cultureel erfgoed, welke een belangrijke drager is van de kwaliteit van de leefomgeving.

Nota Ruimte voor Ruimte

Als uitvoeringsinstrument voor het ruimtelijk beleid heeft de provincie de Nota Ruimte voor Ruimte opgesteld. Het doel van de Ruimte-voor-Ruimteregeling is het verbeteren van de ruimtelijke kwaliteit in het landelijk gebied door sloop van (agrarische) bedrijfsgebouwen die de gewenste landschappelijke waarde tenietdoen. Om dit te bereiken, mag in ruil voor de sloop van de bedrijfsgebouwen één of meer compensatiewoningen worden gebouwd. Ontstening staat in de regeling centraal.

Op 17 september 2003 is door Provinciale Staten van Zuid-Holland de Nota 'Ruimte voor Ruimte in Zuid-Holland' vastgesteld. In 2005 is het gebruik van de regeling geëvalueerd, naar aanleiding waarvan de regeling op onderdelen is aangepast.

Op basis van de nieuwe Ruimte-voor-Ruimteregeling mogen ter compensatie van de sloop van voormalige agrarische bedrijfsgebouwen, niet-agrarische bedrijfsgebouwen of kassen, onder voorwaarden één of meerdere burgerwoningen worden gebouwd. Daarbij gelden voor het plangebied de volgende voorwaarden:

  • nieuwbouw mag alleen plaatsvinden indien de ruimtelijke kwaliteit van het gebied verbetert en geen aantasting plaatsvindt van bestaande of te ontwikkelen bijzondere waarden (landschappelijke, natuurwetenschappelijke of cultuurhistorische waarden) op het perceel of in de directe omgeving daarvan;
  • voor de sloop van iedere 1.000 m² bedrijfsbebouwing kan één woning worden teruggebouwd met een maximum van drie woningen;
  • voor de maximale inhoud van de compensatiewoning gelden in kwetsbaar agrarisch gebied beperkingen op grond van het provinciale beleid; in het overige agrarisch gebied gelden eventueel beperkingen op grond van gemeentelijk beleid, waarbij als ondergrens een percentage geldt van ontstening van per saldo 90%; de inhoudsmaat wordt bepaald door een glijdende schaal, dat wil zeggen dat indien meer dan 1.000 m² (steen) wordt gesloopt, de woning evenredig groter mag zijn;
  • karakteristieke en cultuurhistorisch waardevolle bebouwing mag niet worden gesloopt;
  • de regeling is van toepassing op gebouwen die zijn opgericht voor de peildatum van 1 januari 2003;
  • uitgangspunt is dat alle bedrijfsbebouwing op het perceel gesloopt wordt;
  • de ontwikkelingsmogelijkheden van agrarische bedrijven in de omgeving mogen niet worden belemmerd;
  • planologisch-juridische medewerking aan de bouw van een compensatiewoning wordt alleen verleend, indien de sloop van de bedrijfsbebouwing voldoende is gewaarborgd;
  • bij gebiedsgerichte toepassing van 'Ruimte voor Ruimte' is een gebiedsgerichte regeling (maatwerk) mogelijk, op basis van een structuurplan of -visie.

Gedeputeerde Staten van de provincie Zuid-Holland hebben per brief (kenmerk: PZH-2008-57065, d.d. 6 februari 2008) ingestemd met de toepassing van de Ruimte-voor-Ruimteregeling voor de bouw van een woning (inclusief erfbebouwing).

Regionale structuurvisie Alblasserwaard Vijfheerenlanden (2004)

Onder de titel 'authentiek & vernieuwend' geven de gemeenten in de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden hun integrale kijk op de toekomstige ruimtelijke ontwikkeling van hun regio. Kern van de visie is de vorming van een vitale regio, gericht op het duurzaam vernieuwen van zowel het landelijk als het stedelijk gebied, samen met het versterken van het overwegend open, rustige en authentieke karakter van de regio, waardoor bewoners, bedrijven en bezoekers zich thuis blijven voelen en zich verder kunnen ontplooien.