onherroepelijk |
NL.IMRO.0693.PBPostkade171GDA-OH01 |
Op dit moment is de gemeente Graafstroom bezig met het opstellen van een nieuwe structuurvisie voor het gemeentelijk grondgebied. De structuurvisie is nog niet vastgesteld, maar biedt wel goed zicht op de gewenste ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente. Deel A van deze structuurvisie bestaat uit een Ruimtelijk Casco, waarin een ruimtelijk beeld van de toekomst van de gemeente wordt gegeven. In dit beeld zijn de relevante vigerende beleidsstukken doorvertaald. Het gaat hier om de volgende stukken: Streekplan Zuid-Holland Oost (2003), Regionale Structuurvisie (2004), Transformatievisie Merwedezone (2007), Uitvoeringsprogramma Groene Hart (2007), Voorloper Groene Hart 2008-2020 (2008), Visie Gebiedsinrichtingsplan ‘De Alblasserwaard’ (2005), Visie Landelijk Gebied Alblasserwaard-Vijfheerenlanden (2007) Ontwikkelingsvisie ‘Een Samenleving in een Groene Oase’ (2003). Omdat deze beleidsstukken zijn verwerkt in de nieuwe structuurvisie wordt hier niet separaat op in gegaan.
De toekomstvisie is vooral gericht op het behoud van het bestaande. Het karakteristieke landschap, de cultuurhistorisch waardevolle elementen en het relatief grote voorzieningenaanbod dat zo kernmerkend is voor de gemeente. De bestaande kwaliteiten vormen het uitgangspunt voor veranderingen. Dit dient te gebeuren door de aanwezige kansen te benutten. Wat betreft dorpsontwikkeling wordt ingezet op het behoud van de diversiteit van de kernen en linten. Het afwisselende karakter van kleinschalige bedrijvigheid, agrarisch gebruik en woningbouw zorgt dat het gebied dynamisch blijft. Voor uitbreiding van het voorzieningenaanbod ligt de nadruk op de kernen Bleskensgraaf en Molenaarsgraaf. Dit zijn de verzorgingskernen voor de toekomst. De overige kernen zijn en moeten ook in de toekomst zelfvoorzienend kunnen blijven.
Herstructurerings- en intensiveringsprocessen zijn in beginsel overal binnen de bestaande linten en kernen denkbaar, waarbij geldt dat inbreiding voor uitbreiding gaat. Uiteraard moet hierbij worden aangesloten op de kwaliteiten en mogelijkheden van dat woongebied en de omgeving. Zo dient onder andere rekening gehouden te worden met karakteristieke doorkijken naar het landschap, de aanwezigheid van monumenten en de structuur van het slagenlandschap. Waar mogelijk streeft de gemeente naar herstel van oorspronkelijke doorzichten en waterstructuren, die door stedenbouwkundige uitbreidingen zijn teniet gedaan. Ook moeten mogelijkheden om de bestaande overgangen van het landelijk naar het dorpsgebied te verbeteren aangegrepen worden. De voorgestane ontwikkeling van het plangebied sluit rechtstreeks en vrijwel letterlijk aan op het beleid zoals dat in de Structuurvisie Graafstroom is weergegeven.
In het gemeentelijk beleid tot bevordering van de ruimtelijke kwaliteit neemt de welstandszorg een belangrijke plaats in. Het doel van de welstandsnota van de gemeente Graafstroom is de bevordering van de kwaliteit van het woonmilieu en de verbetering van het inzicht in de beoordeling van bouwplannen.
Het dorp Goudriaan wordt in de Welstandsnota getypeerd als een dorp dat bestaat uit agrarische lintbebouwing gelegen aan de wegen langs de Goudriaan. De kern is met een tweetal kleine wijkjes uitgebreid en heeft haar oorspronkelijke agrarische karakter behouden. Hieronder is een uitsnede weergegeven uit de Welstandsnota Graafstroom, waarin het plangebied met een gele ster is aangegeven.
Figuur 4.2: uitsnede Welstandsnota Graafstroom
Uitgangspunten van een ruimtelijke ontwikkeling op basis van de welstandsnota zijn: Lineairiteit en diversiteit.
Lineairiteit
Het is van belang om het bestaande karakter van het landschap, open slagenlandschap met haaks daarop vijf landschaplijnen, te waarborgen. De elementaire structuur van de nederzettingslinten bestaande uit voordijk, kade- en verkavelingsloten, erfstructuren en visuele relaties met het achterliggende landschap dienen daarbij te worden gehandhaafd. Uitbreidingen van verdichtingen van kernen, en daarmee de afbreuk van het rechtlijnige karakter van de landschapslijnen en afbreuk van de openheid van het slagenlandschap, moeten daarom beperkt worden. Onderhavig plan doet geen afbreuk aan de zichtlijn ten oosten van het perceel. Daarnaast wordt de woning verplaatst, waarbij de ritmiek in de stedenbouwkundige opzet van het gebied verbeterd wordt.
Diversiteit
Er is in de gemeente Graafstroom een grote diversiteit in bebouwings- en begroeiingdichtheid en in profilering van de linten. Dit heeft een grote afwisseling in openheid en dichtheid van de linten tot gevolg. Het is van belang dat bij toekomstige ontwikkelingen deze differentiatie en daarmee ook de relatie met het omliggende landschap wordt behouden. Geconcludeerd kan worden dat het voorgenomen plan zorgt voor een gedifferentieerd bebouwingsbeeld, waarbij de nokrichting evenwijdig aan de Postkade loopt. Dit zorgt voor een gedifferentieerd bebouwingsbeeld, omdat veel bebouwing langs het bebouwingslint van Goudriaan haaks op de wegrichting is gebouwd, met de voorgevel richting de weg. Het voorgenomen plan behoudt haar relatie met het omliggende landschap, doordat de bebouwing in overeenstemming is met de kavelrichting.
Resumerend kan gesteld worden dat het voorgenomen bouwplan in overeenstemming is met de welstandsnota. Op 9 december 2009 heeft de Welstandscommissie het plan positief beoordeeld.