direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Vrije kavels Brandwijk
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0693.BPvrijekavelsBW-OH01

2.4 Gemeentelijk beleid

Binnen de gemeente spelen diverse herstructureringsprojecten, mogelijke uitbreidingen 'buiten de contour'. Vraagstukken voor de gemeente zijn ook het zwakker wordend winkelbestand, de wegtrekkende jongeren, het onder druk staan van maatschappelijke voorzieningen en de functionele transformatie van het landelijke gebied. Onder meer om voorgaande redenen was er behoefte aan een integrale visie op de ontwikkeling van Graafstroom. Deze is neergelegd in de Structuurvisie Graafstroom. De structuurvisie wordt in 2010 vastgesteld.

Visie op hoofdlijnen

De visie is vooral gericht op het behoud van het bestaande, waaronder het karakteristieke landschap, de cultuurhistorisch waardevolle elementen, het relatief grote voorzieningenaanbod en de dynamiek in de kernen en linten. De bestaande kwaliteiten vormen het uitgangspunt voor veranderingen. Het afwisselende karakter van kleinschalige bedrijvigheid, agrarisch gebruik en woningbouw zorgt dat het gebied dynamisch blijft. Doordat ondernemingen, woningen en voorzieningen elkaar in een snel tempo afwisselen, ontstaat een mozaïek aan activiteiten die een meerwaarde is voor de ruimtelijke structuur en de beleving van het gebied.

De structuurvisie zet in op kleinschalige woningbouw met passende woningtypen bij voorkeur nabij voorzieningen. Deze opgave vormt, samen met het bouwen in verband met de verdunning van huishoudens, de woningbouwtaakstelling voor de komende jaren. Van een afname van de woningproductie is voorlopig geen sprake.

Vigerend bestemmingsplan

De vrije kavels passen niet binnen het bestemmingsplan 'Buitengebied' van de gemeente Graafstroom, zoals dat is vastgesteld door de gemeenteraad op 3 februari 1992 en is goedgekeurd door Gedeputeerde Staten op 8 september 1992.

Op de locatie vigeert de bestemming 'Agrarische doeleinden zonder bebouwing' (A(zb)). De gronden zijn bestemd voor de bedrijfsvoering van agrarische productiebedrijven. Er zijn uitsluitend (agrarische) hulpgebouwen toegestaan tot maximaal 50 m2.

De uitbreiding “Het Graefse Land” is planologisch mogelijk gemaakt door middel van een vrijstellingsprocedure als genoemd in artikel 19 lid 2 van de Wet op de Ruimtelijk Ordening (WRO). Deze ontwikkeling van de vrije kavels past echter niet binnen de verleende vrijstelling en wordt door middel van dit bestemmingsplan juridisch-planologisch mogelijk gemaakt. De regeling als opgenomen in dit bestemmingsplan zal worden opgenomen in het in voorbereiding zijnde bestemmingsplan Kernen van de Gemeente Graafstroom.