direct naar inhoud van 4.9 Archeologie en cultuurhistorie
Plan: Neerpolderseweg 70A te Giessenburg
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0689.BP8005-vast

4.9 Archeologie en cultuurhistorie

Regelgeving en beleid

Verdrag van Malta

Het Verdrag van Malta is in 1992 ondertekend en in 1995 in werking getreden. Doelstelling van het Verdrag van Malta is de bescherming en het behoud van archeologische waarden. Als gevolg van dit Verdrag wordt in het kader van de ruimtelijke ordening het behoud van het archeologisch erfgoed meegewogen zoals alle andere belangen die bij de voorbereiding van het plan een rol spelen. De inhoud van het Verdrag van Malta is neergelegd in de Wet op de Archeologische Monumentenzorg die op 1 september 2007 van kracht is geworden en een wijziging van de Monumentenwet 1988 tot gevolg heeft gehad. Op grond van deze aangescherpte regelgeving stellen Rijk en provincie zich op het standpunt dat in het ruimtelijk beleid zorgvuldig met het archeologische erfgoed moet worden omgegaan. Voor gebieden waar archeologische waarden voorkomen of waar reële verwachtingen bestaan dat ter plaatse archeologische waarden aanwezig zijn, dient voorafgaand aan bodemingrepen archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd. De uitkomsten van het archeologisch onderzoek dienen vervolgens volwaardig in de belangenafweging te worden betrokken.

Het Rijk heeft deze beleidsuitgangspunten neergelegd in onder meer de Cultuurnota 2005-2008, de Nota Belvedère, het Structuurschema Groene Ruimte 2, de Nota Ruimte, de Wijziging van de Monumentenwet 1988 en diverse publicaties van het Ministerie van OC&W.

Onderzoek en conclusie

De kaart van de Cultuurhistorische Hoofdstructuur van de provincie Zuid-Holland geeft aan dat het plangebied behoort tot een gebied met een zeer grote kans op archeologische sporen. Hierdoor Synthegra archeologie is een archeologisch onderzoek uitgevoerd5. Hierbij zijn enkele vondsten gedaan welke duiden op de vroegere aanwezigheid van een korenmolen. Vanwege de zeer grote kans op archeologische sporen, dient voorafgaand aan de grondwerkzaamheden voor het gehele plangebied, een verkennend archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd door een hiertoe gecertificeerd archeologisch bureau. In het bestemmingsplan wordt de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie' opgenomen. Werkzaamheden binnen het plangebied, waarbij archeologische waarden in het geding zijn, zijn alleen toegestaan na voorafgaande toetsing door het bevoegd gezag.

Cultuurhistorie

Voor de gebieden met een cultuurhistorisch waarde is het wenselijk dat deze cultuurhistorische structuur niet wordt aangetast. De cultuurhistorische topgebieden zijn door de provincie aangegeven. Het plangebied maakt deel uit van het bebouwingslint van de Neerpolderseweg. De nieuwbouw dient als vervanging van de bestaande woning en wordt grotendeels opgericht ter plaatse van een bestaand bijgebouw en erfverharding. Het karakter van het historisch bebouwingslint wordt daardoor niet onevenredig aangetast.