direct naar inhoud van Hoofdstuk 4 Projectbeschrijving
Plan: Griffioenstraat
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0687.BPGRIGRF-OH99

Hoofdstuk 4 Projectbeschrijving

Ruimtelijke kwaliteit

De ruimtelijke kwaliteit wordt gewaarborgd door het kwaliteitsteam van de gemeente Middelburg, die bouwplannen in diverse stadia, van initiatief tot uitwerking, bestudeerd en beoordeeld. Na goedkeuring wordt het bouwplan verder beoordeeld door de welstandscommissie.

In 2005 heeft het K-team over het plangebied aangegeven: “een nogal geïsoleerd gebiedje moet in zichzelf enige attractiviteit krijgen, een eigen gezicht laten zien, maar tegelijkertijd de lieflijkheid van de wijk hebben om onderdeel van het geheel te zijn”.

Op basis van een ruimtelijk programma en ruimtelijke kwaliteiten van de plek is door architectenbureau Fierloos een eerste planopzet gemaakt. Hierbij is aansluiting gezocht op de typerende strokenverkaveling van de bomenbuurt. De strokenverkaveling bleek uiteindelijk financieel niet haalbaar. In de tweede planopzet wordt door concentratie van programma in twee bouwmassa realisatie wel mogelijk. Het programma is licht gewijzigd, maar in omvang niet toegenomen. Hierdoor is er veel meer ruimte voor groen beschikbaar. Door een parkachtige inpassing sluit het plan ook in deze opzet goed aan om op zijn omgeving.

Oriëntatie

Het plan bestaat uit twee bouwvolumes. Beide volumes zijn geprojecteerd op het westelijke deel van CSW sportterrein aan de Griffioenstraat.

Het volume van Woongoed is met zijn appartementen gericht op het Amaliapark en staat evenwijdig aan de Domburgse watergang.

Het volume van Zorgstroom staat schuin op de locatie met de entree en wijkcentrum gedeelte gericht naar de Griffioenstraat en de wijk. De oriëntatie is zo bepaald dat de appartementen aan beide lange zijden van het blok ofwel ochtendzon of avondzon krijgen. De drie tuinen bij dit gebouw worden naar de straatzijde georiënteerd.

In de figuren 4.1, 4.2 en 4.3 zijn de ruimtelijke inrichting en figuren van de massastudie opgenomen.

afbeelding "i_NL.IMRO.0687.BPGRIGRF-OH99_0006.jpg"

Figuur 4.1. Inrichtingstekening

afbeelding "i_NL.IMRO.0687.BPGRIGRF-OH99_0007.jpg"

Figuur 4.2.

afbeelding "i_NL.IMRO.0687.BPGRIGRF-OH99_0008.jpg"

Figuur 4.3.

Bouwvolume

Een bouwvolume met 30 appartementen voor Woongoed Middelburg en een bouwvolume met zorgappartementen en wijkvoorziening voor Zorgstroom Middelburg.

Het rechthoekige volume van Woongoed bestaat uit vijf woonlagen op een plint, waarin de bergingen, de entree en parkeerplaatsen zijn ondergebracht.

Op de begane grond zijn 30 parkeerplaatsen voorzien onder de appartementen.

Het rechthoekige volume van Zorgstroom bestaat uit 4 lagen, waarvan de 3 bovenste etages identiek zijn met zorgappartementen van 75 en 50 m2 (bvo). De verdiepingsindeling kent een brede middengang met vides en een lichtkap. Aan beide lange zijden van de vide zijn appartementen gesitueerd. Op de begane grond zijn 3 PG-groepswoningen, welzijnsvoorzieningen en ruimten ter ondersteuning van zorg en welzijn gesitueerd. De welzijnsvoorzieningen worden tevens gebruikt door de wijkvereniging.

Opzet gebouwen

Het volume van Woongoed wordt op de begane grond ontsloten met een aparte entree/hal. De verdiepingen zijn bereikbaar met een trap en een liftvoorziening. De appartementen zijn op elke etage bereikbaar middels een brede galerij. De galerij wordt ontsloten met een hoofdtrappenhuis en een noodtrappenhuis.

Het volume van Zorgstroom kent een hoofdentree, een aparte entree voor de wijkvereniging en een entree voor de PG-groepswoningen. De PG-groepswoningen hebben tevens een interne verbinding met de overige voorzieningen. De hoofdentree biedt toegang tot de welzijnsvoorzieningen, de toegang tot de kantoorruimten en verticale ontsluiting naar de appartementen.

De appartementen zijn bereikbaar vanuit de hoofdentree middels een hoofdtrap en lift. Daarnaast is elke etage door twee noodtrappenhuizen ontsloten met het aanliggende terrein.

Uitstraling

Beide volumes zijn rechthoekig van vorm. Het volume van Woongoed heeft een gevel met veel raampartijen aan de zijde van het Amaliapark. Het bouwplan wordt qua materialisatie afgestemd op het gebouw van Zorgstroom. Dit laatste gebouw wordt opgetrokken in metselwerk.

De uitstekende balkons zijn ook voorzien van metselwerk. Bij de entree is het balkon aanmerkelijk breder en manifesteert deze als luifel boven de ruimten van de welzijnsvoorzieningen. In dit gedeelte is het metselwerk wit geschilderd.

De gevelopeningen kennen verschillende breedtes en hebben een onregelmatige herhaling in de gevel, zowel op de begane grond als op de verdiepingen. De zijgevel heeft op de verdiepingen een breder raam ter plaatse van het atrium.

Verkeer

Het plan wordt ontsloten via de Griffioenstraat, die hiervoor iets verlengd wordt. Hieraan worden haakse parkeerplaatsen aangelegd. Voor het schoolplein komt een kleine keerlus, zodat bezoekers niet verder het plangebied in hoeven te rijden. Een deel van de te realiseren parkeerplaatsen zullen gebruikt worden door personeel en bezoekers van de CSW en de OPDC. Leerlingen van de CSW op de fiets zullen gebruik blijven maken van de route Elzenlaan en daar naar de fietsenstalling van de school worden geleid.

Rond het plangebied worden de langzaam verkeersverbindingen in het groen gerespecteerd en verder uitgebouwd. Zo zal onder meer naast het korte fietspad tussen Henry Dunantlaan en Griffioenstraat een trottoir worden aangelegd. Voetgangers hoeven dan niet meer over het fietspad te lopen. Ook in het plangebied worden voetpaden aangelegd en verweven met omliggende paden. Zo komt er een verbinding met het voetpad langs de Domburgse watergang én een verbinding met het “Middelburgs wegje” tussen plangebied en serviceflat de Middelburcht. Een groot deel van het plangebied en de omgeving blijft verkeersluw.

Parkeren

Het aantal parkeerplaatsen is bepaald aan de hand van de CROW richtlijnen, die opgenomen zijn in het beleidsdocument “actualisering parkeerbeleid” van de gemeente Middelburg. Daarnaast wordt aan de hand van de bezettingsgraden berekend hoeveel parkeerplaatsen noodzakelijk zijn. Aan de hand van het programma wordt nu rekening gehouden met maximaal 100 parkeerplaatsen. Mocht het bij evenementen drukker zijn, dan kan het pleintje voor het wijkcentrum gebruikt worden als overloopterrein.

Aan het verlengde van de Griffioenstraat worden circa 56 parkeerplaatsen aangelegd. Een deel hiervan is bedoeld voor het personeel van de scholengemeenschap CSW en OPDC. Hierdoor zal de parkeerdruk op omliggende straten verminderen. De resterende plaatsen zijn bedoeld voor het woonzorggebouw, waarin ook een wijkcentrum zit. De benodigde parkeerplaatsen bij het appartementsgebouw worden gecreëerd rond en onder het gebouw.

Groen

De aan de randen van het plangebied aanwezige opgaande groenelementen welke het sportveld afschermen worden opgenomen in het plan. De ruimte rond de gebouwen wordt parkachtig ingericht. Een groot deel van deze ruimte zal openbaar toegankelijk zijn voor publiek.