direct naar inhoud van 3.1 Waterparagraaf
Plan: Griffioen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0687.BPGRI-OH99

3.1 Waterparagraaf

De watertoets is een belangrijk instrument om te verzekeren dat de waterhuishouding vanaf het begin van de planvorming integraal onderdeel uitmaakt van de ontwikkeling. Met name het vasthouden, bergen en afvoeren van regenwater is daarbij een belangrijk aandachtspunt.

Op basis van het Besluit op de ruimtelijke Ordening (Bro) zijn gemeenten verplicht om bij de voorbereiding van een bestemmingsplan overleg te plegen met de besturen van de betrokken Waterbeheerders (artikel 3.1.1 Bro). In de toelichting bij het ruimtelijk plan dient voorts een waterparagraaf te worden opgenomen. Deze waterparagraaf moet een beschrijving bevatten van de wijze waarop rekening is gehouden met de gevolgen van het betreffende ruimtelijke plan voor de waterhuishouding en vormt de schriftelijke weerslag van de watertoets.

Het waterkwantiteitsbeheer is in handen van het Waterschap Zeeuwse Eilanden. De waterparagraaf is voorgelegd aan de waterbeheerder. Het wateradvies is opgenomen in bijlage 8.

In het kader van de afstemming met de ruimtelijke ordening zijn in het Omgevingsplan van de provincie Zeeland waterkansenkaarten opgesteld voor onder andere stedelijke functies. Deze kaarten zijn beschikbaar via de provinciale website. Aan deze kaart zijn voor het plangebied gelegen in Middelburg de volgende gegevens te ontlenen.

  • Het noordelijke en noordoostelijke deel van het plangebied is weinig zettingsgevoelig. De kern van het plangebied is matig zettingsgevoelig. Het overige deel van het plangebied is sterk zettingsgevoelig.
  • Er zijn in het grootste gedeelte van het plangebied geen infiltratiemogelijkheden. Alleen in het uiterste noorden en noordoostelijke deel is er sprake van ruime infiltratiemogelijkheden.
  • Het zuidelijke gedeelte van het plangebied staat onder geringe invloed van zoute kwel. In het overige gedeelte is geen sprake van zoute kwel; alleen in het uiterste noorden en noordoostelijke deel is er sprake van een zoetwatervoorraad (belvorming).
  • Het grootste gedeelte van het gebied is aangeduid als minst geschikt tot minder geschikt voor stedelijke ontwikkeling. Dat houdt in dat dit gebied kwetsbaar is in gevallen van extreme neerslag. Voor stedelijke uitbreiding zijn in principe aanvullende maatregelen noodzakelijk om nadelige effecten op het watersysteem te voorkomen.
  • Het plangebied ligt niet in een aandachtsgebied vanuit water.

Bestaande situatie waterhuishouding Middelburg

Algemeen

Griffioen maakt deel uit van het afvoergebied van het gemaal Boreel. Via een stelsel van primaire en secundaire waterlopen (met name buiten de bebouwde kom) en bermsloten en kavelsloten wordt overtollig water door neerslag afgevoerd richting gemaal en uiteindelijk naar het Kanaal door Walcheren.

Het polderpeil waarin het plangebied ligt, is afgestemd op de stedelijke belangen. Binnen het plangebied zijn geen problemen met het grondwater bekend.

Riolering

In het plangebied bevinden zich overwegend gemengde rioleringsstelsels met uitzondering van het bedrijventerrein aan de Sandberglaan / Laan der Verenigde Naties en de Seisweg. Ook zijn alle scholen in het plangebied afgekoppeld. Bij het gemengd rioolstelsel wordt relatief schoon hemelwater en relatief vuil afvalwater gezamenlijk in één buis ingezameld en gemengd afgevoerd, via het gemaal Oude Veerseweg naar de RWZI Walcheren. Het gemengde stelsel heeft een externe overstort op oppervlaktewater, waar bij extreme neerslaggebeurtenissen het vuile afvalwater ongezuiverd geloosd wordt op het oppervlaktewater. De riolering voldoet sinds januari 2007 aan de zogenaamde basisinspanning. Er zijn geen knelpunten meer aanwezig.

Waterkwaliteit

Alle oppervlaktewateren in het plangebied zijn in 2007 en het voorjaar van 2008 gebaggerd. Waar mogelijk zijn natuurvriendelijke oevers aangelegd. Door het baggeren wordt een verbetering van de waterkwaliteit nagestreefd. De uitlevering van (bodemvreemde) stoffen naar het oppervlaktewater wordt aanmerkelijk beperkt. Hierdoor wordt de waterkwaliteit positief beïnvloed.

Toetsingscriteria volgens de Zeeuwse Handreiking watertoets

Nagegaan is aan de hand van de criteria uit de Handreiking watertoets van het Waterschap Zeeuwse Eilanden of er waterdoelstellingen c.q. noodzaak tot waterhuishoudkundige maatregelen nodig zijn. In tabel 3.1 wordt aan de hand van waterhuishoudkundige maatregelen aangegeven invloeden zijn te verwachten door beoogde functiewijzigingen.

Tabel 3.1. Invloed waterhuishoudkundige maatregelen bij beoogde functiewijziging

thema   beoogde functiewijziging  
veiligheid (waterkering)   Niet aan de orde  
wateroverlast   Het verhard oppervlak zal niet toenemen. Er is geen extra waterberging nodig.  
riolering   In het plangebied bevinden zich overwegend gemengde rioleringsstelsel met uitzondering van het bedrijventerrein aan de Sandberglaan / Laan der Verenigde Naties en de Seisweg. Ook zijn alle scholen in het plangebied afgekoppeld. Het afkoppelen van hemelwaterafvoeren zal de komende jaren worden doorgezet. De gemengde rioleringsstelsel van het Griffioen zullen de komende jaren vervangen worden door verbeterde gescheiden rioleringsstelsel.  
watervoorziening   niet van toepassing  
volksgezondheid   niet van toepassing  
bodemdaling   bodemdaling zal niet optreden. Er vindt geen aanpassing van polderpeilen plaats.  
oppervlaktewaterkwaliteit   Het oppervlaktewater in het plangebied is permanent waterhoudend. Het water is voedselrijk en vergelijkbaar met de kwaliteit van het walcherse polderwater. Het ecologisch ambitieniveau is laag.  
verdroging   is niet aan de orde.  
natte natuur   is niet aan de orde.  
onderhoud waterlopen   Alle waterlopen zijn in 2007 en begin 2008 gebaggerd.  

Conclusie

Voorliggend bestemmingsplan heeft geen gevolgen voor de waterhuishouding in het plangebied en noodzaakt derhalve niet tot waterhuishoudkundige maatregelen.