direct naar inhoud van 2.1 Kenschets plangebied
Plan: Griffioen
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0687.BPGRI-OH99

2.1 Kenschets plangebied

Het plangebied omvat de noordwestelijke uitbreiding van Middelburg buiten de veste. De oudste bebouwing bevindt zich hoofdzakelijk in het organisch gegroeide zuidoostelijke deel van bebouwingslint langs de Seisweg. Voor het overige is overwegend sprake van planmatig ontwikkelde gebieden.

Het plangebied is overwegend ruim van opzet en heeft grotendeels een groen karakter. In de randzone wordt dit beeld bepaald door de ligging tussen de vanuit het buitengebied tot aan het beschermd stadsgezicht van Middelburg doordringende groene longen bij de Sandberglaan en de Domburgse watergang en de aan weerszijden beplante Laurens Stommesweg (deze markeert scherp de overgang naar het open agrarische / landelijke gebied). Binnenin het plangebied bepalen met name de duidelijk herkenbare groenstructuur / -voorzieningen met daarin aanwezige waterpartijen alsmede aanwezige grote woonkavels / grote tuinen dit beeld.

Het plangebied is bestaat uit een aantal homogene deelgebieden met elk een eigen ruimtelijk functionele karakteristiek en omvat met name woongebieden met beperkte bouwhoogten (overwegend 1 en 2 bouwlagen met kap). De Laan der Verenigde Naties (met een doorgaande verkeersfunctie) doorsnijdt het plangebied. Met name aan of in de nabijheid van deze laan is enige hoogbouw geconcentreerd en liggen enkele wijkvoorzieningen en een klein bedrijventerreintje. In het plangebied zijn twee voorzieningenclusters aanwezig.

Buiten het plangebied bevindt zich aan de zuidoostzijde een stellingmolen (de Seismolen).

De te onderscheiden deelgebieden worden hieronder beknopt nader toegelicht.

Oude linten

De Seisweg vormt van oudsher een uitloper van de binnenstad via het Seisplein en de Seisstraat. Aan deze straat ligt lintbebouwing met in het zuidoostelijke deel veelal kleine woningen, merendeels aaneengesloten, met zadeldaken en lage goothoogten.

Bomenbuurt

De Bomenbuurt is de eerste planmatige uitbreiding in het plangebied en is in de jaren 1948 - 1950 gerealiseerd en heeft beeldkwalitatief een geheel eigen karakteristiek / identiteit1. Licht, lucht en ruimte bepalen het beeld van deze buurt, met name door het vele groen en de specifieke ruimtelijke structuur van en samenhang tussen bebouwingsopzet en groenvoorzieningen. Kenmerkend in de stedenbouwkundige planopzet is de strokenverkaveling met een zuidoriëntatie en daar tussendoor lopende brede groenstroken. De zorgvuldige inrichting en detaillering van zowel de woningen als het groen geven deze wijk een hoge belevingswaarde / ruimtelijke kwaliteit. De woningen zijn geschakeld in bouwblokken, die door de lichte knikken en hun bijzondere vormgeving met lessenaardaken, fraai metselwerk en bijzondere details, stedenbouwkundig en architectonisch van hoge kwaliteit zijn. Ook de inrichting van de openbare ruimte met veel variatie in de beplantingswijze en de passende smalle straatprofielen dragen bij aan deze kwaliteit. Voor de Bomenbuurt is in september 2009 een op beeldkwaliteitsplan opgesteld. Dit beeldkwaliteitsplan is opgenomen in bijlage 7.

Park de Griffioen

Achter de voormalige buitenplaats "De Griffioen", welke buiten het plangebied is gelegen, ligt een klein villabuurtje rondom een waterpartij. De woningen met hoge zadeldaken en de grote tuinen met beukenhagen geven dit buurtje een bijzondere allure.

Hugo de Grootlaan / Beneluxlaan

Tussen de Laan der Verenigde Naties en de Griffioen ligt een woonbuurt met grote blokken met rijenwoningen. In het middengebied van deze blokken zijn garages geconcentreerd. Aan de westzijde van de Laan der Verenigde Naties is dit patroon in de omgeving van de Beneluxlaan herhaald.

Voorzieningenclusters

Centraal in het plangebied en vooral aan de oostkant van de Laan der Verenigde Naties zijn diverse voorzieningen geconcentreerd. Meerdere scholen (waarvan een middelbare school veruit de grootste is) en enkele winkels, een restaurant en een cafetaria aan het Europaplein vormen een stevig hart. Aan de Henri Dunantlaan is een wooncomplex voor ouderen aanwezig.

Aan de westzijde tussen de Walcherseweg en de Europalaan ligt een tweede cluster met scholen en een woon-zorgcomplex voor ouderen. Dit cluster sluit aan op de begraafplaats aan de Walcherseweg. In de noordoosthoek van het plangebied ligt een bedrijvencluster met een tankstation.

Van Kleffenslaan

Deze woonbuurt bestaat uit een strokenverkaveling van rijenwoningen met een sterk variërende rooilijn. De woningen zijn georiënteerd op binnenhoven waar de parkeervoorzieningen zijn gelegen. De achterzijden van de woningen liggen aan de lusvormige ontsluitingsweg of aan de centrale groenstrook. De overgang van de openbare en privéruimte is daardoor enigszins diffuus.

Villabuurten

Met name aan de westzijde van de wijk (omgeving President Kennedylaan, Hammerskjoldlaan en Paus Johannes XXIII laan en westzijde van Kleffenslaan) en meer kleinschalig in de zuidelijke en oostelijke randzone (Populierenlaan, Hazelaarslaan en Seispark) zijn woonbuurten aanwezig met uitsluitend vrijstaande woningen op grote percelen. Deze buurten hebben daardoor een zeer groen karakter. Het grotendeels ontbreken van bijgebouwen en tuinmuren versterkt dit karakter.

Inbreidingslocaties

Op verschillende locaties in het plangebied zijn (of worden) inbreidingen met woningen gerealiseerd of in uitvoering. Dit betreft de volgende.

  • Tussen de Seisweg en de Sandberglaan is het Seispark gerealiseerd: een kleine woonbuurt aan een extra lus met op grote kavels gesitueerde geschakelde en vrijstaande woningen in een moderne architectuurstijl.
  • Aan de Olmenlaan is op een voormalige schoollocatie een woon-zorgcomplex gebouwd en in gebruik genomen.
  • Het sportterrein van een school aan de Elzenlaan is naar het buiten het plangebied gelegen gebied aan de zuidzijde van de Domburgse watergang verplaatst. Voor de daarmee voor herinvulling beschikbaar gekomen voormalige sportveldlocatie zijn woningbouwplannen in voorbereiding. Deze plannen zijn nog onvoldoende uitgekristalliseerd. Voor de realisering van woningbouw op deze locatie wordt te zijner tijd een afzonderlijke planologische procedure gevoerd.

Randzone Sandberglaan

Deze randzone vormt een groene long met daarin de doorgaande weg Sandberglaan. Geleidelijk aan is deze groene long verdicht met woningbouw op grote percelen en afgekeerd van de Sandberglaan: zowel aan de westzijde (de hiervoor genoemde inbreidingslocatie Seispark) als ook (buiten het plangebied) aan de oostzijde van deze weg. Het terrein is nu nog een weiland, maar deze randzone wordt ingericht door Stichting Speelhof tot een speelveld.