direct naar inhoud van 3.3 Gemeentelijk beleid
Plan: Akoestisch landschap, Sint Laurens
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0687.BPAKLS-OH99

3.3 Gemeentelijk beleid

Kwaliteitsatlas Middelburg

De Kwaliteitsatlas is een belangrijk integraal beleidsdocument van de gemeente Middelburg. In deze Kwaliteitsatlas wordt een richting uitgestippeld voor de ruimtelijke ontwikkeling van de gemeente tot het jaar 2030. Voor een groot aantal deelaspecten is vervolgens aangegeven, welke veranderingen op moeten treden om in 2030 tot de gewenste situatie te zijn gekomen.

Het verstedelijkt gebied rondom Sint Laurens zal in oostelijke richting uitgebreid worden tot aan de N57. Zie tevens figuur 3.2. Deze visie is in de Kwaliteitsatlas Middelburg ingezet en in de hereiking in 2010 doorgezet. Om te zorgen voor een goede afkadering van deze stedelijke zone ten opzichte van het polderlandschap (tevens Nationaal Landschap Walcheren) wordt naast de N57 een akoestisch landschap aangelegd. Dit landschap kan op termijn tevens fungeren als recreatief element.

afbeelding "i_NL.IMRO.0687.BPAKLS-OH99_0004.jpg"

Figuur 3.2. Uitsnede Kwaliteitsatlas

De realisering van het akoestisch landschap sluit aan op de uitgangspunten uit de Kwaliteitsatlas.

Ruimte voor Bagger 2009-2017

De beleidsnota Ruimte voor Bagger omvat een handvat over het maatschappelijk verantwoord omgaan met vrijkomende bagger. Voor vier thema's is bekeken hoe er dient te worden omgegaan met bagger:

  • kostenbeheersing;
  • ruimtebeheersing;
  • milieueffecten;
  • maatschappelijk draagvlak.

De ruimtebeheersing is met name van belang voor het voorliggende bestemmingsplan. Om de ruimtevraag voor bagger op een goede manier te beheersen er zijn verschillende mogelijkheden.

  • Het combineren van functies. Bagger kan verwerkt worden in een grondwerk dat na realisatie onderdeel van bijvoorbeeld een golfbaan vormt. Een ander voorbeeld is in combinatie met natuur of recreatie.
  • Door bestemmingen te kiezen waarbij de toepassing van bagger minimale effecten heeft op de bestaande functies. Door gebruik te maken van natuurlijke momenten, bijvoorbeeld wanneer een landbouwperceel omgevormd wordt tot bedrijfsterrein. Hierbij is vaak sprake van het tijdelijk braak liggen van het perceel. Gedurende deze periode kan al snel een grote hoeveelheid bagger, opgebracht, ontwaterd en tot onderdeel van de bodem gezien worden. Een ander voorbeeld van een natuurlijk moment is wanneer openbaar groen een grootschalige opknapbeurt krijgt. Ook dan is eenmalige toepassing van bagger een mogelijkheid.
  • Door tijdsmomenten te kiezen waarbij de toepassing van bagger minimale effecten heeft bestaande functies. Zo geeft een baggertoepassing in openbaar groen in de winter minder overlast dan in de zomer wanneer het park intensiever gebruikt wordt.

In het voorliggende bestemmingsplan is gekozen voor het combineren van de functies. Het afronden van het stedelijk gebied van Sint Laurens aan de oostzijde. het creƫren van een recreatieve voorziening en tevens ruimte bieden voor de bagger. Verder zorgt de ontwikkeling in de toekomst voor een beter woon- en leefklimaat.