direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Herziening BP Oesterbaai
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0678.OesterbaaiHZ001-Vast

Toelichting

Hoofdstuk 1 Doel herziening

1.1 Aanleiding

Het bestemmingsplan Oesterbaai van de gemeente Kapelle als vervat in het GML-bestand NL.IMRO.0678.Oesterbaai-VAST (hierna: moederplan) is door de gemeenteraad op 11 maart 2014 vastgesteld. Bij de toetsing van vergunning aanvragen voor bijgebouwen en overkappingen op recreatiepark De Oesterbaai, loopt de organisatie bij de bouwplantoetsing tegen een aantal regels in het bestemmingsplan Oesterbaai aan.

Bij de bouwplantoetsing worden de volgende problemen geconstateerd:

  • er is geen oppervlakte bepaling opgenomen voor overkappingen;
  • de afstand van gebouwen tot de perceelgrens bedraagt 2 meter terwijl de afstand tot de achterste perceelgrens ten hoogste 1 meter dient te zijn;
  • voorerven mogen volgens het bestemmingsplan worden bebouwd, dit is echter onwenselijk;
  • de wens voor bijgebouwen, geen garage zijnde, is groter dan 10 m2;
  • de oppervlaktebepalingen voor aan-, uit- en bijgebouwen zijn onduidelijk.

Het doel van deze herziening is dan ook eenheid en duidelijkheid te krijgen in de bebouwingsregels van bijgebouwen en overkappingen op het recreatieterrein.

In de toelichting worden de wijzigingen in het bestemmingsplan beschreven. Voor de leesbaarheid zijn de regels en de verbeelding zijn integraal overgenomen in deze 1e herziening. De wijzigingen in de regels zijn met kleur gearceerd.

1.2 Leeswijzer

De standaarden voor het opstellen van bestemmingsplannen voorzien niet in een standaard voor het opstellen van herzieningen. Omdat de wijze van opstellen van de herziening bepalend is voor de wijze waarop de toelichting is opgesteld en het juridische gedeelte van de herziening in beeld is gebracht, is in hoofdstuk 2 de juridische plantoelichting opgenomen. Tot slot komt in hoofdstuk 3 het aspect

uitvoerbaarheid aan de orde.

Hoofdstuk 2 Juridische planbeschrijving

2.1 Algemeen

Een bestemmingsplan bestaat uit de juridisch bindende regels en verbeelding en gaat vergezeld van een toelichting.

De regels bevatten het juridisch instrumentarium voor het regelen van het gebruik van de gronden,

bepalingen omtrent de toegelaten bebouwing, regelingen betreffende het gebruik van aanwezige en/of

op te richten bouwwerken.

De verbeelding heeft een ondersteunende rol voor toepassing van de regels alsmede de functie van

visualisering van de bestemmingen. Op de verbeelding worden de bestemmingen weergegeven, met

daarbij de harde randvoorwaarden. De verbeelding vormt samen met de regels het voor de burgers

bindende deel van het bestemmingsplan.

De toelichting heeft geen bindende werking; de toelichting maakt juridisch ook geen onderdeel uit van

het bestemmingsplan, maar heeft wel een belangrijke functie bij de weergave en onderbouwing van het

plan en ook bij de uitleg van bepaalde bestemmingen en regels

2.2 Opzet 1e herziening

Voorliggend bestemmingsplan betreft een gedeeltelijke herziening van het geldende bestemmingsplan

Oesterdam. Hierdoor is sprake van een afwijkende opzet in vergelijking met een 'regulier' bestemmingsplan.

Voor het inzichtelijk krijgen van de geldende juridisch-planologische situatie binnen het plangebied, is

het noodzakelijk om naast deze 1e herziening ook het geldende bestemmingsplan te raadplegen. Op www.ruimtelijkeplannen.nl is door de gemeente een geconsolideerd plan gepubliceerd; dit plan biedt een goed inzicht in het juridisch planologische kader maar is niet juridisch bindend.

Tekst aanpassen op vorm herziening

Verbeelding

De SVBP2012 biedt de mogelijkheid om uitsluitend die zaken in de herziening op te nemen die wijzigen. Uitgangspunt voor de weergave op de verbeelding is dat alleen het gewijzigde aspect in beeld gebracht wordt. Gebleken is dat de wijzigingen op basis van deze systematiek niet in beeld gebracht kunnen worden, daarom is alleen de plangrens opgenomen in de verbeelding.

Regels

Voor de regels geldt dat de regels zijn weergegeven zoals die na vaststelling van de herziening gelden.

De niet gemarkeerde regels hebben betrekking op de regels zoals deze gelden vanuit het oorspronkelijke bestemmingsplan uit 2014. De wijzigingen dan wel aanvullingen/verwijderingen als gevolg van deze 1e herziening zijn in de planregels - met een doorhaling in groen ( 'regel') of een toevoeging in geel ('regel') - opgenomen. Alleen de geel (toevoegingen) of groen (vervallen tekst) gemarkeerde aanpassingen maken dus juridisch-planologisch onderdeel uit van de 1e herziening. De niet gemarkeerde regels zijn ter informatie opgenomen zodat een goed beeld ontstaat van de nieuwe regels en hoe deze ingepast zijn in de (bestaande) regels van het bestemmingsplan Oesterbaai. Van belang is dat de niet gemarkeerde regels niet opnieuw ter discussie gesteld kunnen worden, omdat deze enkel een informatieve rol in deze herziening vervullen en formeel geen onderdeel van deze 1e herziening uitmaken.

Inhoudelijk zijn de volgende wijzigingen aan de planregels doorgevoerd.

  • Het begrip voorgevel wordt toegevoegd.
  • Het artikel 4.2.1 lid c wordt verwijderdt, de maximale afstand van een bijgebouw tot de perceelsgrens wordt vrij.
  • In artikel 4.2.1 e wordt de minimale afstand van een gebouw tot de perceelsgrens verlaagd tot ten minste 1 m.
  • Aan artikel 4.2.1 wordt aan lid g "Bebouwing wordt ten minste 1 meter achter de voorgevel van het hoofdgebouw gebouwd" toegevoegd.
  • De tabel uit artikel 4.2.2 wordt als volgt aangepast:
    • 1. de maximale oppervlakte van bijgebouw en overkappingen bedraagt ten hoogste 20 m2 als deze allen vrijstaand zijn of 20 m2 aangebouwd en 10 m2 vrijstaand.
    • 2. punt 4, de voorwaarden voor een garage uit de tabel gehaald en vervangen door de maximale goot- en bouwhoogte voor bijgebouwen.

Hoofdstuk 3 Uitvoerbaarheid

3.1 Economische uitvoerbaarheid

De aanpassingen in deze herziening vloeien voort uit de wens van de Gemeente Kapelle voor het vaststellen van een bestemmingsplan dat eenheid creëert in de bouwmogelijkheden voor aan-, uit- en bijgebouwen (inclusief) overkappingen. Deze aanpassingen zijn geen ontwikkeingen op basis waarvan kostenverhaal mogelijk is. De kosten voor het opstellen van het bestemmingsplan zijn dan ook voor rekening van de gemeente. Het opstellen van een exploitatieplan is daarom niet aan de orde.

3.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Het ontwerpbestemmingsplan 'Oesterbaai 1e herziening' werd in het kader van overleg ex artikel 3.1.1 van het Besluit ruimtelijke ordening aan enkele belanghebbende personen en instanties toegezonden. Tevens heeft het ontwerpbestemmingsplan gedurende 6 weken ter inzage gelegen en werd ter inzage op de website www.ruimtelijkeplannen.nl gepubliceerd.