4.1 Stedenbouwkundige inpassing
Analyse
Voorafgaand aan de planontwikkeling zijn door de gemeenteraad stedenbouwkundige en architectonische uitgangspunten en randvoorwaarden vastgesteld en toegevoegd aan de welstandsnota. Deze criteria hebben betrekking op:
- ligging;
- massa en vorm;
- kleur, materiaal en detaillering.
Voor de stedenbouwkundige inpassing zijn alleen de criteria onder "ligging" en "massa en vorm" van belang. De criteria onder "kleur, materiaal en detaillering" betreffen welstandsaspecten en zijn geen toetsingsgrond voor een wijzigingsplan en zijn hier verder achterwege gelaten.
Ligging
De volgende uitgangspunten zijn geformuleerd.
- Een groene uitstraling van de kavel naar de directe omgeving. De realisering van groene erfafscheidingen zijn hiervoor essentieel. Hiermee wordt aangesloten op de groene uitstraling van de hoekkavel aan de Goessestraatweg en de langzaamverkeersverbinding in de groenstrook aan de noordzijde van de projectlocatie.
- Een teruggelegen rooilijn (circa 10 meter). In de bebouwingstypologie wordt op deze wijze een duidelijk herkenbaar onderscheid gemaakt ten opzichte van de omliggende woonbebouwing die veelal dichter aan de straat is gesitueerd.
- De gebouwen staan vrij op het perceel zodat groene erfafscheidingen mogelijk zijn.
- Parkeren voor bezoekers en personeel op eigen terrein De praktijkruimten worden op deze wijze in een zo groen mogelijke omgeving ingepast, passend bij het groene karakter van het woongebied.
Massa en vorm
Ten aanzien van de vorm en de massa van de praktijkruimten zijn de volgende randvoorwaarden opgenomen.
- Vorm en massa zijn vrij, maar mogen een niet te groot contrast met de bestaande bebouwing en het groene karakter van de omgeving vormen.
- Vorm en functie van het gebouw moeten met elkaar samenhangen. De bebouwingstypologie van de omliggende woningen is niet bepalend.
- De bouwhoogte bedraagt niet meer dan 4 meter. Een hogere voorgevel en bouwhoogte bieden mogelijkheden voor een kwalitatief hoogwaardigere architectuur.
Toetsing
Ligging
- De tandartsenpraktijk wordt aan de noordzijde voorzien van een groenstrook. Hiermee is voorzien in voldoende afscherming naar de aan de Sterappelstraat gelegen vrijstaande woningen.
- De gebouwen liggen ruim 12 meter terug ten opzichte van de Elstarstraat. Op deze wijze is aan de voorzijde voldoende ruimte gelaten voor aanleg van groen- en parkeervoorzieningen.
- Er is gekozen voor vrijstaande, compacte bouwvolumes. De gebouwen worden centraal op het perceel gesitueerd, waardoor aan alle zijden ruimte voor groenvoorzieningen aanwezig is.
- Parkeren geschiedt op eigen terrein: bij de tandartsenpraktijk zijn aan de achterzijde 8 parkeerplaatsen voor personeelsleden gesitueerd. Aan de voorzijde zijn 5 parkeerplaatsen voor bezoekers beschikbaar. Bij de andere praktijkruimte zijn in totaal 12 parkeerplaatsen mogelijk.
Massa en vorm
- Er is gekozen voor een rechthoekige bouwmassa, waarbij door de situering voldoende ruimte is gelaten voor groenvoorzieningen. Door een beperkte bouwhoogte (4 meter) is geen sprake van aantasting van het groene karakter van de omgeving.
- Er is nadrukkelijk gekozen voor een afwijkende typologie ten opzichte van omliggende woningen (vrijstaande woningen en rijenwoningen). Maat en schaal van de gebouwen wijken duidelijk af, maar contrasteren niet te veel.
- De bouwhoogte bedraagt niet meer dan 4 meter.
Conclusie
Er wordt voldaan aan de stedenbouwkundige en architectonische randvoorwaarden. Er is sprake van een goede stedenbouwkundige en architectonische inpassing.