Plan: | "Kern Heinkenszand, gedeelte Dorpsstraat/Eendvogelstraat, 2013" |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0654.BPHZDSES2013-0002 |
Grexwet
In de Wro is in afdeling 6.4 de regelgeving rondom grondexploitatie (Grexwet) opgenomen. Centrale doelstelling van de Grexwet is om in de situatie van particuliere grondexploitatie te komen tot een verbetering van het gemeentelijk kostenverhaal en de versterking van de gemeentelijke regie bij locatieontwikkeling.
Een exploitatieplan dient tegelijkertijd met een bestemmingsplan te worden vastgesteld.
In de Wro is tevens opgenomen, dat kan worden afgeweken van de verplichting tot het opstellen van een exploitatieplan indien het verhaal van kosten van de grondexploitatie over de in het plan of besluit begrepen gronden anderszins verzekerd is. Dit is het geval indien de gemeente en de initiatiefnemer en/of de ontwikkelende partij een privaatrechtelijke overeenkomst hebben gesloten over de verdeling van kosten bij de grondexploitatie.
Bij de vaststelling van een bestemmingsplan moet een expliciet besluit worden genomen dat het niet noodzakelijk is om een exploitatieplan vast te stellen.
Voormalige EMTÉ-locatie
De beoogde ontwikkeling op voormalige EMTÉ-locatie is een initiatief van R&B Wonen. De gronden ter plaatse van de ontwikkelingslocatie zijn in bezit van de initiatiefnemer. Bij onderhavige ontwikkeling is een exploitatieovereenkomst tussen de gemeente en R&B Wonen gesloten. Een exploitatieplan is derhalve niet noodzakelijk.
Onderzoek uitvoerbaarheid
Conform artikel 3.1.6, lid 1, sub f van het Besluit ruimtelijke ordening heeft een onderzoek plaatsgevonden naar de economische uitvoerbaarheid van het plan. Uit een exploitatieoverzicht blijkt dat het plan een financieel tekort kent. De stichtingskosten (ondermeer verwervingskosten panden/grond, planvormingskosten, saneringskosten en bouwkosten) worden grotendeels gedekt uit de verkoopopbrengsten, de bedrijfswaarde van de huurappartementen en uit subsidies. Het tekort dat rest wordt door de woningbouwstichting uit eigen middelen gedekt. Daarmee is het plan economisch uitvoerbaar. De woningbouwstichting is van mening dat het exploitatieoverzicht tot de bedrijfsvertrouwelijke informatie behoort. Op grond van artikel 10 van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) kan het verstekken van informatie (bedrijfsgegevens) achterwege blijven als deze vertrouwelijk aan de overheid zijn meegedeeld. In casu is dat het geval en wordt/is het exploitatieoverzicht niet ter inzage gelegd.