Plan: | "Kern Heinkenszand, gedeelte Dorpsstraat/Eendvogelstraat, 2013" |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0654.BPHZDSES2013-0002 |
Normstelling en beleid
In het kader van een goede ruimtelijke ordening dient in ruimtelijke plannen rekening te worden gehouden met afstemming tussen gevoelige functies en milieuhinderlijke functies. Uitgangspunt daarbij is dat nieuwe en bestaande bedrijven niet in hun bedrijfsvoering worden beperkt en dat ter plaatse van woningen sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat. Voor de afstemming tussen functies kan gebruik worden gemaakt van de VNG-publicatie Bedrijven en Milieuzonering (editie 2009). Milieuzonering beperkt zich tot de volgende milieuaspecten met een ruimtelijke dimensie: geluid, geur, gevaar en stof.
Analyse
Functiemenging
De locatie is gesitueerd in een dorpscentrumgebied. Dit gebied wordt gekarakteriseerd als een zogenoemd gebied met functiemenging. Het begrip ‘gebied met functiemenging’ wordt gebruikt om aan te geven welke functies binnen een gebied met functiemenging onder welke voorwaarden toelaatbaar zijn. In tegenstelling tot rustige woongebieden zijn in dergelijke levendige gebieden desgewenst ook milieubelastende activiteiten op kortere afstand van woningen mogelijk. Het kan gaan om gebieden met functiemenging en om gebieden waar bewust functiemenging wordt nagestreefd, bijvoorbeeld om een grotere levendigheid tot stand te brengen.
De activiteiten in de staat van bedrijfsactiviteiten voor gebieden met functiemenging bestaan uit de categorieën A, B of C met de volgende betekenis voor de toelaatbaarheid:
Functies bij plangebied
De volgende functies zijn in de nabijheid van het plangebied aanwezig.
Horecavoorzieningen Dorpsstraat
Op basis van de VNG-brochure worden restaurants en café's (sbi-code 553 / 554.1) ingeschaald als categorie A. Deze functies zijn derhalve in gebieden met functiemenging direct naast woningen toelaatbaar. De bedrijfsbebouwing bevindt zich aan de overzijde van de weg op ruim 10 meter afstand. Daarbij moet uiteraard wel worden bezien of er inderdaad een goed woon- en leefmilieu aan de bewoners van de nieuwbouw kan worden geboden en de horecavoorzieningen niet in hun bedrijfsvoering worden beknot. In dat kader is gekeken naar eventuele geur- en geluidsoverlast.
In de Regeling algemene regels voor inrichtingen milieubeheer is voorgeschreven dat om geurhinder te voorkomen c.q. te beperken een schoorsteen van een keuken 'ten minste 2 meter boven de hoogste daklijn moet uitsteken van de binnen 25 meter van de schoorsteen gelegen bebouwing' (paragraaf 4.8.2, artikel 4.107, sub a.). Er zijn geen bepalingen opgenomen om geurhinder te voorkomen/beperken voor bebouwing gelegen buiten een straal van 25 meter. Door de wetgever wordt geurhinder op een dergelijke afstand, als gevolg van een activiteit als het 'bereiden van voedingsmiddelen', niet verwacht. De schoorsteen van de keukens van de horecavoorzieningen bevinden zich op meer dan 25 meter van de nieuwbouw.
Ten aanzien van potentiële geluidsoverlast voor de bewoners van de nieuwbouw als gevolg van het draaien van muziek in het café heeft akoestisch onderzoek plaatsgevonden (zie bijlage 8). Uit het uitgevoerde onderzoek blijkt dat er geluidwerende maatregelen moeten worden getroffen om te voldoen aan de wettelijke norm voor het toegestane geluidsniveau binnen de nieuwbouw (Lbinnen = 25 dB(A) gedurende de nachtperiode). Wettelijk is verplicht eerst maatregelen aan de bron te treffen alvorens wordt gekeken naar het treffen van maatregelen in het overdrachtsgebied en aan de ontvanger. In casu betekent dit dat eerst gekeken moet worden naar aanpassingen aan het café (bijvoorbeeld: het plaatsen van driedubbel glas en een geluidisolerende draaideur). Het oprichten/aanbrengen van een geluidsscherm/–wal in het overdrachtgebied (de Dorpsstraat) is in dit geval niet mogelijk. Dit betekent dat de, na aanpassingen aan het café nog, benodigde geluidsreductie moet worden bereikt door het treffen van geluidisolerende maatregelen in/aan de gevel van de nieuwbouw. Technisch is het mogelijk om aan de eerder genoemde wettelijke norm te voldoen. Met de eigenaren/exploitant van het café en de ontwikkelende partij (R&B Wonen) worden over de te treffen maatregelen afspraken gemaakt, zodat voldaan wordt aan de relevante milieuwetgeving.
In dit kader wordt overigens nog opgemerkt dat de geluidsbelasting op woningen van derden als gevolg van het draaien van muziek in het café momenteel reeds te hoog is. Het is niet zo dat de beoogde nieuwbouw het meest bepalend/beperkend is voor de bedrijfsvoering van het café. Met het treffen van de aanpassingen aan de gevel van het café kunnen de bedrijfsactiviteiten van het café ongewijzigd doorgang vinden. De bedrijfsvoering van het café wordt niet door de nieuwe woningbouwontwikkeling beknot. Met de aanpassingen aan het café én het treffen van geluidwerende maatregelen in/aan de gevel van de nieuwbouw wordt aan de bewoners een goed woon-/leefklimaat geboden.
Overigens valt een onoverdekt en onverward terras (geen omsloten ruimte), zoals bij het café aanwezig is, buiten de wettelijke geluidnormering. R&B Wonen heeft wel besloten de gevels van de nieuwbouw zodanig te laten isoleren/uit te laten voeren dat geluidsoverlast binnen als gevolg van terras-/straatgeluid zoveel als mogelijk wordt beperkt.
Detailhandel Dorpsstraat
Ten aanzien van detailhandel (sbi-code 52) geldt het volgende. De VNG-brochure geeft voor detailhandel aan dat deze worden aangemerkt als categorie A, hetgeen betekent dat ook detailhandel direct naast woningen toelaatbaar wordt geacht in gebieden met functiemenging.
Voormalige EMTÉ-locatie
Bij de realisering van het project worden kleinschalige detailhandelsvoorzieningen gerealiseerd. Deze zijn aangemerkt als categorie A (zie ook voorgaand kopje "Detailhandel Dorpsstraat"). Voorts worden (zorg) woningen gerealiseerd.
Conclusie
Geconcludeerd wordt dat de beoogde woningbouw geen belemmering vormt voor de detailhandels- en horecabedrijven en dat er ter plaatse van de woningen sprake is van een aanvaardbaar woon- en leefklimaat.