Plan: | Molenvliet - Ter Steeghe |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0642.bp10molensteeghe-3001 |
Regelgeving en beleid
Wet op de archeologische monumentenzorg/Verdrag van Malta
Het archeologisch bodemarchief is de grootste bron voor de geschiedenis in Nederland. Het Verdrag van Malta regelt de bescherming en het behoud van deze archeologische waarden. Het Verdrag is geïmplementeerd via de Wet op de Archeologische monumentenzorg. Als gevolg van het Verdrag wordt in het kader van de ruimtelijke ordening het behoud van het archeologisch erfgoed meegewogen zoals alle andere belangen die bij de voorbereiding van het plan een rol spelen.
Op grond van de aangescherpte regelgeving stellen Rijk en provincie zich op het standpunt dat in het ruimtelijk beleid zorgvuldig met het archeologische erfgoed moet worden omgegaan. Voor gebieden waar archeologische waarden voorkomen of waar reële verwachtingen bestaan dat ter plaatse archeologische waarden aanwezig zijn, dient door de initiatiefnemer voorafgaand aan bodemingrepen archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd. De uitkomsten van het archeologisch onderzoek dienen vervolgens volwaardig in de belangenafweging te worden betrokken. Het belangrijkste doel is de bescherming van het archeologische in de bodem (in situ) omdat de bodem doorgaans de beste garantie biedt voor een goede conservering. Er wordt uitgegaan van het basisprincipe de 'verstoorder' betaalt voor het opgraven en het documenteren van de aangetroffen waarden als behoud in de bodem niet tot de mogelijkheden behoort.
Het Rijk heeft de beleidsuitgangspunten ten aanzien van archeologie neergelegd in onder meer de Cultuurnota 2005 - 2008, de Nota Belvedère, de Nota Ruimte, de Wijziging van de Monumentenwet 1988 en diverse publicaties van het Ministerie van OC&W (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap).
Analyse
Het plangebied is gelegen binnen een terrein met een middelhoge trefkans op archeologische sporen. In het plangebied komen een aantal oude relicten voor die de geschiedenis van het plangebied representeren. De Molenvliet, een watergang tussen de Munnikensteeg en de Develsingel is de voormalige hoofdwetering van de polder Heer Oudelands Ambacht. De polder werd middels molens drooggehouden. Een van deze molenplaatsen is tegenwoordig nog zichtbaar middels een verhoging halverwege de Molenvliet. Daarnaast ligt er nog een oude zijwetering, die door de komst van het rangeerterrein Kijfhoek zijn functie heeft verloren.
Een ander relict is de Pietermankerk in het zuiden van het plangebied. Deze kerk is aangewezen als rijksmonument.
Figuur 5.1 Ligging plangebied en archeologische waarden
Conclusie
In het plangebied geldt een middelhoge trefkans op archeologische sporen. Ter bescherming van deze archeologische waarden is een dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie' opgenomen in het bestemmingsplan. De Molenvliet, de zijwetering en de aanwezige molenplaats zijn in het bestemmingsplan bestemd als Water of Groen, hiermee worden deze relicten beschermd.
Daarnaast ligt in het plangebied een monument. Deze is in het bestemmingsplan niet van een beschermingsregime voorzien, omdat deze middels de Monumentenwet wordt beschermd.