Het aspect bedrijven en milieuzonering gaat in op de invloed die bedrijven kunnen hebben op hun omgeving. Deze invloed is afhankelijk van de afstand tussen een gevoelige bestemming en de bedrijvigheid. Milieugevoelige bestemmingen zijn gebouwen en terreinen die naar hun aard bestemd zijn voor het verblijf van personen gedurende de dag of nacht of een gedeelte daarvan (bijvoorbeeld woningen). Daarnaast kunnen ook landelijke gebieden en/of andere landschappen belangrijk zijn bij een zonering tot andere, minder gevoelige, functies zoals bedrijven.
Bij een ruimtelijke ontwikkeling kan sprake zijn van reeds aanwezige bedrijvigheid en van nieuwe bedrijvigheid. Milieuzonering zorgt er voor dat nieuwe bedrijven een juiste plek in de nabijheid van de gevoelige functie krijgen en dat de (nieuwe) gevoelige functie op een verantwoorde afstand van bedrijven komen te staan. Doel hiervan is het waarborgen van de veiligheid en het garanderen van de continuïteit van de bedrijven als ook een goed klimaat voor de gevoelige functie.
Milieuzonering beperkt zich tot milieuaspecten met een ruimtelijke dimensie zoals: geluid, geur, gevaar en stof. De mate waarin de milieuaspecten gelden en waaraan de milieucontour wordt vastgesteld, is voor elk type bedrijvigheid verschillend. De 'Vereniging van Nederlandse Gemeenten' (VNG) geeft sinds 1986 de publicatie 'Bedrijven en Milieuzonering' uit. In deze publicatie is een lijst opgenomen, met daarin de minimale richtafstanden tussen een gevoelige bestemming en bedrijven. Indien van deze richtafstanden afgeweken wordt dient een nadere motivatie gegeven te worden waarom dat wordt gedaan.
Het belang van milieuzonering wordt steeds groter aangezien functiemenging steeds vaker voorkomt. Hierbij is het motto: 'scheiden waar het moet, mengen waar het kan'. Het scheiden van milieubelastende en milieugevoelige bestemmingen dient twee doelen:
- het reeds in het ruimtelijk spoor voorkomen of zoveel mogelijk beperken van hinder en gevaar bij gevoelige bestemmingen;
- het bieden van voldoende zekerheid aan de milieubelastende activiteiten (bijvoorbeeld bedrijven) zodat zij de activiteiten duurzaam, en binnen aanvaardbare voorwaarden, kunnen uitoefenen.
Planspecifiek
Het plangebied is gelegen binnen een gebied met voornamelijk agrarische bedrijvigheid. Hierdoor kan het kan getypeerd worden als het omgevingstype 'gemengd gebied'. De richtafstanden uit de VNG-publicatie kunnen daarom, met uitzondering van het aspect gevaar, met één afstandsstap verlaagd worden.
Met het voorliggende bestemmingsplan wordt een gevoelige functie (wonen) mogelijk gemaakt. Derhalve dient er beoordeeld te worden of er ter plaatse van deze milieugevoelige bestemming sprake is van een goed woon- en leefklimaat en milieubelastende activiteiten in de omgeving niet belemmerd worden als gevolg van het plan.
Er is bepaald welke milieubelastende activiteiten in de omgeving van het plangebied aanwezig zijn. Aan de hand van de VNG-publicatie 'Bedrijven en milieuzonering' en de 'Wet geurhinder en veehouderij' is bepaald of aan de relevante richtafstanden/afstandsnormen wordt voldaan. Naast afstandsnormen voor dierenverblijven (stallen) kent het Activiteitenbesluit aanvullende afstandsnormen voor de opslag van kuilvoer en de opslag van vaste mest.
In dit verband is door De Milieuadviseur de notitie 'Quickscan bedrijven en milieuzonering Gelderswoudseweg 4a, Gelderswoude' (d.d. 16 januari 2024) opgesteld. Deze notitie is als
bijlagen bij toelichting, bijlage 3 bijgevoegd.
Op het aangrenzende perceel aan de Gelderswoudseweg 4b is een veehouderij gevestigd. Op deze veehouderij worden melkkoeien, jongvee (kalveren) en schapen gehouden. De nieuwe hooibergwoning komt dichter bij deze veehouderij te liggen dan de andere woningen. Andere bedrijven dan de veehouderij op nr. 4b zijn niet aanwezig in de directe omgeving van het plan. Verder is een gebouw aanwezig bij Gelderswoudseweg 4; hierover is bekend dat er vanaf 2004 geen sprake meer is van een bedrijf.
De navolgende afbeelding geeft de situatie weer van het agrarisch bedrijf aan de Gelderswoudseweg 4b.
Agrarisch bedrijf Gelderswoudseweg 4b (bron Buro SRO/De Milieuadviseur, 19-01-2024)
Schapenstal (geel omlijnd op bovenstaande afbeelding
) Het betreft een schapenstal voor 50 schapen. Uit artikel 5 van de Wet geurhinder en veehouderij kan worden geconcludeerd dat er een richtafstand geldt van 25 meter van de buitenzijde van het dierenverblijf tot de buitenzijde van een geurgevoelig object. De afstand van de beoogde woning tot de schapenstal bedraagt circa 38 m, hiermee wordt voldaan aan de gestelde eis. In het kader van het geuronderzoek wordt dit nader toegelicht.
Rundveestal (rood)
Er is een rundveestal aanwezig met circa 76 melkkoeien. Voor de rundveestal geldt een afstandsnorm van 50 m. De beoogde hooibergwoning is ruim 7 meter in zuidelijke richting opgeschoven ten opzichte van de bestaande hooiberg. Hiermee bedraagt de afstand van de beoogde woning tot de rundveestal circa 57 m, waarmee voldaan wordt aan de afstandsnorm. Hiermee zal de rundveestal geen belemmering zijn voor de beoogde ontwikkeling.
Jongveestal (blauw)
De jongveestal huisvest 49 stuks jongvee. Hiervoor geldt een afstandsnorm van 50 m. De afstand van de beoogde hooibergwoning tot de jongveestal bedraagt circa 56 m, waarmee voldaan wordt aan de afstandsnorm. Hiermee zal de rundveestal geen belemmering zijn voor de beoogde ontwikkeling.
Mestopslag (bruin)
Ten aanzien van de (vaste) mestopslag, waarvoor op basis van het Activiteitenbesluit een afstandsnorm geldt van 50 m, wordt met de nu voorgestelde situering van de hooibergwoning voldaan aan die afstandsnorm. In het geuronderzoek wordt hier nader op ingegaan.
Kuilvoeropslag (lichtbruin)
Voor kuilvoeropslag geldt een afstandsnorm uit het Activiteitenbesluit van 25 m. De afstand tot de voorgestelde situering van de hooibergwoning bedraagt circa 46 m, waarmee voldaan wordt aan die afstandsnorm. In het geuronderzoek wordt hier nader op ingegaan.
Werktuigberging (groen)
Voor de nabijgelegen werktuigberging geldt een richtafstand van 10 m. De afstand van de beoogde hooibergwoning tot de werktuigberging bedraagt in de nu voorgestelde opzet circa 13 meter waardoor er wordt voldaan aan de richtafstand. Daarbij is de opening van de werktuigenberging aan de noordwestzijde van het pand gesitueerd, waardoor de geluiduitstraling van de beoogde woning af gaat. Bovendien bevindt zich nog een gebouwtje tussen de werktuigberging en de hooibergwoning dat voor enige afscherming zorgt. Daarnaast wordt bij de inrichting van de nieuwe hooibergwoning rekening gehouden met het geluidsaspect, waarbij geluidgevoelige ruimtes zo veel als mogelijk aan de zuid- en oostzijde van de hooibergwoning worden gesitueerd.
Ligging richtafstanden met in geel de nieuwe hooibergwoning (bron; Quickscan, De Milieuadviseur, 17 januari 2024)
Conclusie
De nieuwe hooibergwoning is geprojecteerd buiten de richtafstanden van de aspecten stof, geluid en gevaar van de veehouderij Gelderswoudseweg 4b. Op basis van de richtafstanden uit de VNG-publicatie 'Bedrijven en milieuzonering' kan geconcludeerd worden dat bij de nieuwe woning sprake is van een acceptabel woon- en leefklimaat is voor de aspect stof, geluid en gevaar.
Voor wat betreft de nieuwe hooibergwoning werd op de eerder voorgestelde positie niet voldaan aan de richtafstanden voor het aspect geur. Bovendien moet worden aangetoond dat ter plaatse van de nieuwe hooibergwoning sprake is van een goed woon- en leefklimaat en dat het aangrenzende agrarische bedrijf niet belemmerd wordt in het functioneren. Om die reden is een onderzoek naar de agrarische geurhinder uitgevoerd.
Geuronderzoek
De Wet geurhinder en veehouderij (Wgv) heeft als doel om geurhinder van veehouderijen bij geurgevoelige objecten (zoals woningen) te voorkomen. Voor de realisatie van nieuwe geurgevoelige objecten nabij veehouderijen moet aan twee voorwaarden worden voldaan;
- een goed woon- en leefklimaat worden gegarandeerd voor de nieuwe geurgevoelige objecten
- geen van de bestaande veehouderijen wordt onevenredig in zijn belangen geschaad.
Het 'Onderzoek agrarische geurhinder Gelderswoudseweg 4a, Gelderswoude (De Milieuadviseur, d.d. 17 januari 2024) heeft tot doel inzicht te geven op deze twee voorwaarden. Dit onderzoek is als
bijlagen bij toelichting, bijlage 4 bijgevoegd.
In het kader van het geuronderzoek is getoetst aan de geurafstanden, aan de geurnormen en aan de afstandsnormen. Hierbij is met behulp van de berekende geurbelasting (zowel voorgrondbelasting als achtergrondbelasting) en aan de hand van 'Handreiking bij de Wet geurhinder en veehouderij' de milieukwaliteit bepaald.
Onderzoek naar geurafstand
Uit het onderzoek naar de geurafstanden blijkt dat er geen nieuwe woning wordt gerealiseerd binnen de geurafstanden (25 of 50 meter) van een dierverblijf. De nieuwe woning voldoet dan ook aan de geurafstanden van 25 en 50 meter uit de Wgv.
Onderzoek naar geurnormen
Voor de nieuwe hooibergwoning is de voorgrondbelasting afkomstig van de 50 schapen in de schapenstal van de veehouderij Gelderswoudseweg 4b berekend met het model V-Stacks Vergunning, versie 2020. Hieruit blijkt dat de voorgrondbelasting maximaal 1,1 ouE/m³ bedraagt bij de nieuwe woning. De milieukwaliteit is goed, op basis van de optredende voorgrondbelasting. De norm van 8,0 ouE/m³ uit de Wgv wordt niet overschreden bij de nieuwe woning.
Onderzoek naar de overige afstandsnormen
De nieuwe woning mag zich niet bevinden binnen de afstandsnormen uit het Activiteitenbesluit: 25 meter van de opslag van kuilvoer en 50 meter van een opslag van vaste mest. In de voorliggende situatie wordt voldaan aan de afstandsnormen.
Woon- en leefklimaat
De nieuwe geurgevoelige hooibergwoning wordt gerealiseerd op een grotere afstand dan 50 meter van een dierverblijf, waarin dieren zonder een vastgestelde geuremissie worden gehuisvest. De nieuwe woning voldoet dan ook aan de afstandsnorm van 50 meter tot het emissiepunt van een dierenverblijf uit de Wgv.
Uit de berekening naar de voorgrondbelasting blijkt dat de voorgrondbelasting maximaal 1,1 ouE/m³ bedraagt bij de nieuwe woning. De milieukwaliteit is goed, op basis van de optredende voorgrondbelasting. De norm van 8,0 ouE/m³ uit de Wgv wordt niet overschreden bij de nieuwe woning.
Op basis van de Wgv en het gemeentelijke geurbeleid kan worden gesteld dat bij het nieuwe geurgevoelige object een goed woon- en leefklimaat wordt gegarandeerd.
Rechten van bestaande veehouderij
De realisering van onderhavig plan heeft geen gevolgen voor de huidige bedrijfsvoering van de veehouderij aan de Gelderswoudseweg 4b. Zo kan de geuremissie van de schapenstal ten opzichte van de huidige situatie nog groeien ((8,0/1,1)-1)*100%=) 627% voordat de voorgrondbelasting hoger is dan de norm van 8,0 ouE/m³. Door de realisering het initiatief wordt het veehouderij Gelderswoudseweg 4b vanuit niet in zijn uitbreidingsmogelijkheden beperkt. In zoverre staat de aanwezigheid van de veehouderij het voorgenomen initiatief niet in de weg.
Toetsing aan overige afstandsnormen
Het voorliggende initiatief is getoetst aan de afstandsnormen uit het Activiteitenbesluit. De nieuwe hooibergwoning voldoet aan de afstandsnormen van 25 meter van de kuilvoeropslag en 50 meter van de opslag van vaste mest.
Conclusie
De toekomstige woning voldoet aan de richtafstanden en de afstandsnormen en er is ter plaatse van de nieuwe hooibergwoning sprake van een goed woon- en leefklimaat. Daarbij vormt de realisatie van de nieuwe woning geen belemmering voor het functioneren van het naastgelegen agrarisch bedrijf.
Het aspect bedrijven en milieuzonering vormt geen belemmering voor het onderhavige initiatief.