Plan: | Bedrijventerrein Grote Polder 2012 |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0638.BP00007-VAS1 |
Regionale Structuurvisie 2020 Holland Rijnland
In regionaal verband maakt de gemeente Zoeterwoude deel uit van de regio Holland-Rijnland. Vanuit dit samenwerkingsverband werken de deelnemende gemeenten op allerlei gebieden aan gemeenschappelijke visies. Met de Regionale Structuurvisie geven de Holland Rijnland-gemeenten richting aan de ruimtelijke ontwikkeling van de regio. Eén van de doelstellingen van de Regionale Structuurvisie 2020 Holland Rijnland is de economische structuur versterken en werkgelegenheid vergroten zodat het aandeel in het bruto binnenlands product (BBP) op een hoger niveau stabiliseert en werkgelegenheid aansluit bij de beroepsbevolking. Een belangrijk probleempunt hierbij is het gebrek aan beschikbare ruimte om te voldoen aan de kwalitatieve vraag.
Dat de regio ruimte wil blijven maken voor bedrijvigheid is niet vanzelfsprekend, gezien de druk op de ruimte. Er is momenteel nauwelijks nog uitgeefbaar terrein en bestaande terreinen voldoen niet allemaal aan de huidige eisen voor bedrijventerreinen.
Holland Rijnland creëert ruimte voor bedrijvigheid langs twee lijnen: herstructurering en uitbreiding. Herstructurering is het eerste speerpunt. Inmiddels zijn enkele grote herstructureringsopgaven gerealiseerd (met name Grote Polder) of worden ter hand genomen (Bio Science Park in Leiden en Oegstgeest en 't Heen in Katwijk). Op de tweede plaats staat uitbreiding. Door de beperkte ruimte kan uitbreiding alleen selectief plaatsvinden. Dit bestemmingsplan maakt diverse uitvoeringsprogramma's uit deze structuurvisie mogelijk.
Regionaal Verkeers- en Vervoersplan
De infrastructurele verbindingen zijn essentieel voor het functioneren van Holland Rijnland, waarin wonen, werken en recreëren een belangrijke plaats innemen. Zonder een kwalitatief netwerk van openbaar vervoer-, fiets- en weginfrastructuur komt de bereikbaarheid van de woon- en werkgebieden in de knel en daarmee de leefbaarheid van de regio. Anders dan bij de "OV-Visie Holland Rijnland" beperkt het Regionaal Verkeers- en Vervoersplan zich niet uitsluitend tot infrastructurele projecten op het gebied van openbaar vervoer. In het Regionaal Verkeers- en Vervoersplan worden ook de ontwikkeling van het wegennet en het fietsverkeer beschreven. Net als de "OV-Visie Holland Rijnland" is het Regionaal Verkeers- en Vervoersplan gekoppeld aan een uitvoeringsprogramma.
Kantorenstrategie van Samenwerkingsverband Holland Rijnland (in ontwikkeling)
Om te komen tot een gezonde kantorenmarkt richt de nieuwe kantorenstrategie zich in algemene zin op planreductie, renovatie en onttrekking (transformatie). Voor het plangebied zou planreductie een optie kunnen zijn, waaraan de gemeente zou kunnen bijdragen door in het bestemmingsplan minder m2 bvo voor kantoorruimte toe te staan. Het Samenwerkingsverband noteert 9.500 m2 bvo bestaande bestemmingsplancapaciteit voor kantoren op bedrijventerrein Grote Polder, lastig om te schrappen. Het betreft de wijzigingsgebieden bij Produktieweg/Blauwmutsenpad en bij de entree Industrieweg/ Burgemeester Smeetsweg. De vigerende bestemmingen zijn daar Bedrijf respectievelijk Groen/Water, deze kunnen volgens het bestemmingsplan gewijzigd worden in een kantoorbestemming. Volgens de nieuwe kantorenstrategie in ontwikkeling moet voor het schrappen van plancapaciteit eerst worden bepaald welke locaties kansrijk zijn en welke niet. Daarbij gaat de voorkeur er naar uit om eerst ‘zachte plannen’ te schrappen. Holland Rijnland zal dit nog nader uitwerken en het overnemen in het regionale beleid voor bedrijventerreinen. In dat kader kan ook de strategie voor het plangebied nader worden bepaald en blijven de wijzigingsgebieden ter bescherming van bestaande belangen vooralsnog in het nieuwe bestemmingsplan gehandhaafd.