Plan: | Dwarstocht |
---|---|
Status: | onherroepelijk |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0637.BP00031-0004 |
Het bestemmingsplan biedt in sommige concrete situaties de mogelijkheid om af te wijken van de bouwregels. Voorwaarde hierbij is wel dat hierdoor geen ruimtelijk ongewenste situatie ontstaat. Het inzetten van het instrument van de afwijking vraagt aldus om een nadere planologische afweging binnen het kader van een objectieve begrenzing. Deze afweging vindt plaats met het oog op een aantal nader omschreven ruimtelijk relevante aspecten.
Het gaat hier om de volgende aspecten:
Bepaalde buurten en straten ontlenen hun kwaliteit aan het ruimtelijk beeld, een ruimtelijke samenhang, bijvoorbeeld verspringende rooilijnen, dwarskappen. Nieuwe bebouwing en uitbreiding van bestaande bebouwing mag geen aantasting vormen van dit karakteristieke straat- en bebouwingsbeeld, maar moet daarin passen.
Het betreft hier het voorkomen van sociaal onveilige plekken, zoals smalle onoverzichtelijke plekken in het (semi) openbaar gebied. Ook het voorkomen van bijvoorbeeld situaties waarbij de (semi) openbare ruimte aan beide zijden wordt begrensd c.q. begeleid door lange blinde gevels of muren.
Gedacht wordt hier bijvoorbeeld aan de noodzaak tot het vrijhouden van zichthoeken.
Het bouwen mag bijvoorbeeld niet tot gevolg hebben dat het aantal noodzakelijke parkeerplaatsen niet meer op eigen terrein kan worden opgevangen.
Het gaat hier om het criterium dat een uitbreiding van bebouwing geen onevenredige aantasting mag vormen voor de gebruiksmogelijkheden van de aangrenzende percelen en bouwwerken. Hier spelen bijvoorbeeld aspecten als uitzicht, lichttoetreding of bezonning van tuinen een rol.
Het bedrijventerrein Dwarstocht heeft grotendeels de bestemming 'Bedrijf' gekregen. Binnen deze bestemming geldt een zonering van de toelaatbare milieucategorieën van bedrijven afgestemd op het vigerende bestemmingsplan. Deze zonering is door middel van een aanduiding op de plankaart aangegeven (categorie 2 en 3.1). In de bij de regels gevoegde Lijst van bedrijfsactiviteiten (Bijlage 1 bij de regels) is af te lezen welke typen bedrijven zijn toegestaan. Bedrijfswoningen zijn niet toegestaan.
Het is ook mogelijk, aangezien de Lijst van Bedrijfsactiviteiten niet uitputtend is, om af te wijken van de gebruiksregels zodat bedrijven zich kunnen vestigen die niet zijn opgenomen in de Lijst van Bedrijfsactiviteiten. Deze bedrijven moeten wel een naar aard en uitstraling een gelijke milieubelasting hebben als de rechtstreeks toegestane bedrijven die wel zijn genoemd in de Lijst van Bedrijfsactiviteiten.
Verder zijn binnen de bestemming 'Bedrijf' in het algemeen dan wel in bepaalde delen van het plangebied de volgende functies toegestaan:
Het bouwvlak mag voor maximaal 80% bebouwd worden en de parkeerbehoefte moet op eigen terrein opgelost worden. De maximale bouwhoogte bedraagt 25 m.
Binnen de bestemming zijn ook bijbehorende bouwwerken, water, ontsluitingswegen e.d. geregeld.
Bij ontwikkelling van de gronden binnen de aanduiding 'voorwaardelijke verplichting', kan alleen worden gebouwd en ontwikkeld ten behoeve van het distributiecentrum als de noodzakelijke voorzieningen zijn gerealiseerd om te kunnen voldoen aan de milieuregelgeving ten aanzien van geluid. In het bestemmingsplan is een afwijkingsmogelijkheid voor geluidoverdrachtbeperkende voorzieningen opgenomen tot tien meter .
Het groen met een structurerend karakter heeft de bestemming 'Groen' gekregen. Deze strook grond wordt niet uitgegeven en behoudt in de toekomst een groenfunctie. Deze groenstroken maken onderdeel uit van de groene inpassing van het bedrijventerrein in de omgeving en zorgt er voor dat bedrijfsactiviteiten een afstand bewaren ten opzichte van de (nog te ontwikkelen) woningen in Oosterheem.
De bestemming 'Groen' is bedoeld voor openbare groenvoorzieningen, ontsluitingswegen, langzaamverkeersroutes, watergangen en waterlopen en geluidoverdrachtbeperkende voorzieningen zoals een geluidsscherm. Gebouwen zijn niet toegestaan. Voor de geluidbeperkende voorziening geldt een bouwhoogte van maximaal acht meter, met een afwijkingsmogelijkheid tot tien meter. Over de gehele lengte aan de oostkant van het plangebied is reeds vergunning verleend voor het optrekken van een geluidsscherm. Deze is ter hoogte van Miss Etam gerealiseerd.
Binnen de bestemming Groen is ook geregeld dat de bouwhoogte van overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde, niet meer mag bedragen dan 2 meter.
De bestemming 'Verkeer' omvat de doorgaande weg Oostweg. In deze bestemming zijn begrepen de rijbanen voor het gemotoriseerd verkeer, fiets- en voetpaden en/of -stroken, voorzieningen voor het openbaar vervoer, parkeervoorzieningen, alsmede de groen- en waterelementen en speelvoorzieningen. Verder zijn binnen de ruime begrenzing van de bestemming ook overdekte fietsenstallingen en gebouwde nutsvoorzieningen met een beperkte omvang mogelijk.
Binnen de bestemming 'Verkeer' is onder meer geregeld dat de bouwhoogte van overige bouwwerken, geen gebouwen zijnde, niet meer mag bedragen dan 3 meter. Geluidwerende voorzieningen vallen hier ook onder.
De bestemming 'Water' geldt voor de belangrijke waterelementen binnen het plangebied, die een bescherming behoeven om waterstaatkundige redenen dan wel vanwege de landschappelijke waarde (zoals het water rondom de begraafplaats). Op de gronden mogen alleen bouwwerken, geen gebouwen zijnde, worden gebouwd.
Aan de oostzijde van het plangebied ligt evenwijdig aan de groenstrook een waterleiding van Dunea. Vijf meter aan weerszijden van deze leiding ligt een dubbelbestemming om de belangen van de waterleiding te waarborgen.