direct naar inhoud van 3.1 Ontstaansgeschiedenis
Plan: Dwarstocht
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00031-0004

3.1 Ontstaansgeschiedenis

De omgeving van Zoetermeer en Benthuizen maakte rond 4000 jaar voor Christus deel uit van een soort Waddenzee, compleet met kreken en platen. Door een daling van de zeespiegel verminderde de invloed van het zeewater in het gebied. Daardoor werd het water zoet en kwam er veenvorming op gang. Er ontwikkelde zich een meters dik veenpakket. Via een aantal veenstroompjes zoals de Rotte en de Gouwe waterde dit uitgestrekte veengebied af op de grote rivieren. Vanaf de 11e eeuw werden de veengebieden ontgonnen en vanaf de 14e eeuw begon de turfwinning. Op sommige plekken gebeurde dit tot ver beneden de waterspiegel, waardoor grote plassen ontstonden. In de 17e eeuw werd het technisch mogelijk om door middel van windmolens de plassen droog te malen en ontstond het zogenaamde droogmakerijenlandschap.

De Binnenwegsche polder, waarin het plangebied is gelegen, is tussen 1701 en 1706 drooggemalen. Later begon men op grote schaal veen af te graven ten behoeve van de brandstofvoorziening van de grote steden. Het hoger gelegen deel ten westen van het plangebied (de Zegwaartseweg) is in feite een restant van het veen dat niet ontgonnen werd omdat hier destijds al bebouwing aanwezig was.

Na ontvening van de Binnenwegsche Polder is het gebied in gebruik geweest als landbouwgebied. Vanaf begin jaren '60 is het gebied bouwrijp gemaakt ten behoeve van de aanleg van de bedrijventerreinen Rokkehage, Hoornerhage en later Zoeterhage (rond 1970) en Dwarstocht.

Het bedrijventerrein Dwarstocht maakt onderdeel uit van de Binnenwegse Polder, van origine een polder met een bodem bestaand uit kalkrijke zeeklei waarbij de hoogte varieert van -4.3 tot -4.7 m NAP. De Polder is een droogmakerij in zuivere vorm, de bodem van een voormalig meer. Maar de Polder verkeert al enige tijd niet meer in oorspronkelijke staat. Aan de rand van de stad zijn bedrijventerreinen en een woonwijk gekomen.

Het terrein is ontwikkeld vanaf de jaren zeventig van de vorige eeuw waarbij sprake was van veelal zwaardere bedrijvigheid. Gezien de ligging van andere bedrijventerreinen aan de westzijde (Zoeterhage) en de rand van Zoetermeer aan de oostzijde waren deze typen bedrijven goed mogelijk.

Vanaf 2000 is gestart met de ontwikkeling van de nieuwbouwwijk Oosterheem. Met de komst van deze wijk wordt het bedrijventerrein Dwarstocht aan de noord- en oostzijde omsloten door woongebied.

Als gevolg van deze ontwikkeling is gebleken dat de bedrijven op Dwarstocht qua functie dan wel milieuhinder niet konden worden gehandhaafd. De bestaande bedrijven zijn uitgeplaatst, dan wel gesaneerd. In 1997 heeft de gemeente de zittende bedrijven hierover geïnformeerd en vanaf 1999 is de uitvoering van het project ter hand genomen. Sinds die tijd zijn de eigendommen van bedrijven via minnelijke weg verworven en zijn huurcontracten opgezegd. Om deze transformatie van een planologisch-juridisch kader te voorzien, is in 2001 een nieuw bestemmingsplan vastgesteld waarin de bestaande bedrijven zijn wegbestemd en nieuwe, lichtere vormen van bedrijven zijn toegelaten.

Huidige bebouwing
In de huidige situatie is op de noordzijde van het terrein een distributiecentrum voor de textielhandel gevestigd, Miss Etam. Dit bedrijf heeft zich hier in 1999 gevestigd door middel van een vrijstellingsprocedure. De overige percelen aan de zuidzijde van dit bedrijf zijn nog onbebouwd. Voor deze gronden is in 1999 met Miss Etam een overeenkomst gesloten waarin onder andere is geregeld dat de gemeente een inspanningsverplichting op zich heeft genomen ten aanzien van de verwerving van deze gronden ten behoeve van Miss Etam. De percelen zijn inmiddels in eigendom van de gemeente.

Op de zuidelijke percelen is nog één bedrijf gevestigd, namelijk de pallethandel aan de Galvanistraat. Met dit bedrijf zijn afspraken gemaakt voor verplaatsing naar elders binnen Zoetermeer. De planologische procedure hiervoor is in voorbereiding. In dit bestemmingsplan is dit bedrijf wegbestemd in die zin dat in dit bestemmingsplan bedrijven tot en met categorie 2 zijn toegestaan.

Op het terrein langs de westzijde van de Oostweg is een tijdelijke kinderdagopvang gevestigd. Voor het overige ligt het terrein braak.