direct naar inhoud van 7.1 Financiële uitvoerbaarheid
Plan: Oosterhage voormalige NAM-locatie
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00020-0004

7.1 Financiële uitvoerbaarheid

7.1.1 Grondexploitatie (6.12 Wro)

Op grond van het bepaalde in artikel 6.12,  lid 1 Wro is de gemeenteraad verplicht bij de vaststelling van een bestemmingsplan een exploitatieplan vast te stellen voor gronden waarop een bij algemene maatregel van bestuur aangewezen bouwplan is voorgenomen.

 In afwijking van het bepaalde in artikel 6.12, lid 1 Wro bepaalt lid 2 van dit artikel dat de gemeenteraad kan besluiten bij de vaststelling van het bestemmingsplan geen exploitatieplan vast te stellen indien:

  • 1. het verhaal van kosten van de grondexploitatie anderszins is verzekerd (bijvoorbeeld via gronduitgifte, een anterieure grondexploitatieovereenkomst);
  • 2. het niet noodzakelijk is een tijdvak voor de exploitatie, dan wel een fasering in de uitvoering van werken, werkzaamheden, maatregelen en bouwplannen vast te stellen;
  • 3. hetstellen van eisen voor de werken en werkzaamheden voor het bouwrijpmaken van het exploitatiegebied, de aanleg van nutsvoorzieningen en het inrichten van de openbare ruimte in het exploitatiegebied, dan wel het stellen van regels omtrent het uitvoeren van die werkzaamheden, dan wel een uitwerking van de regels met betrekking tot de uitvoerbaarheid niet nodig is.

De gronden waarop in het onderhavige bestemmingsplan een bouwplan, als bedoeld in artikel 6.2.1 Bro, is voorgenomen zijn in eigendom bij de gemeente. Het verhaal van kosten van grondexploitatie is hierdoor anderszins verzekerd via de uitgifte van de gronden. Indien er een noodzaak bestaat om (nadere) locatie-eisen te stellen of een fasering aan te brengen, dan zal dit eveneens worden gedaan via de gronduitgifte.

7.1.2 Economische uitvoerbaarheid

De grond waarop dit bestemmingsplan betrekking heeft is eigendom van de gemeente. De kosten die samenhangen met de ontwikkelingen in Oosterhage, waaronder 'Oosterhage voormalige NAM-locatie', komen deels voor risico en rekening van de gemeente Zoetermeer en deels voor rekening van de partij(en) waaraan de grond wordt uitgegeven. Voor zover het de gemeentelijke grondexploitaties betreft worden de kosten gedekt uit de grondexploitatie Oosterheem. Over de uitgifte en ontwikkeling van een bedrijfsperceel wordt een overeenkomst gesloten tussen de gemeente en de betreffende partij. In deze overeenkomst worden wederzijdse verplichtingen vastgelegd. In het geval van 'Oosterhage voormalige NAM-locatie' vinden over een te sluiten overeenkomst gesprekken plaats met Netten Pallethandel BV.

De financiële haalbaarheidsstudie en de grondexploitatie Oosterheem zijn vertrouwelijk. Deze informatie geeft namelijk inzicht in alle kosten en opbrengsten. De kosten van eventuele planschadevergoedingen en andere vormen van nadeelcompensatie zijn daarin meegenomen.

Op basis van de haalbaarheidsstudie en de te maken afspraken met een aankopende partij is uitvoering van dit op ontwikkeling gerichte bestemmingsplan financieel uitvoerbaar.

7.1.3 Planschade

Op basis van een globale analyse is beoordeeld dat er geen aanleiding is voor planschade. Eventuele planschade is gedekt door de grondexploitatie Oosterheem.