direct naar inhoud van 5.6 Water
Plan: Buytenwegh 2007
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00009-0004

5.6 Water

Waterstaatkundig systeem

Buytenwegh ligt in de waterstaatkundige eenheid Nieuwe Driemanspolder. Een waterstaatkundige eenheid is een gebied waarin het watersysteem een geheel vormt. Ook De Leyens, Meerzicht, Driemanspolder, het Westerpark en het Buytenpark liggen in de Nieuwe Driemanspolder. Het gebied valt binnen de beheersgrenzen van het Hoogheemraadschap van Rijnland. Het hoogheemraadschap Rijnland is kwantiteits- en kwaliteitsbeheerder.

Door Buytenwegh lopen twee tochten. Deze tochten waren de oude hoofdontwatering van de polder en bieden goede verblijfs- en verbindingsmogelijkheden voor planten en dieren. De tochten (vooral de noordelijke tocht) zijn echter nauwelijks zichtbaar. Veel woningen grenzen aan het water, waardoor de oevers niet openbaar toegankelijk zijn.

Een positief punt van het watersysteem in Buytenwegh is dat er slechts enkele korte duikers zijn gebruikt op plaatsen waar wegen het water kruisen. Bij de zuidelijke tocht zijn de watergangen en duikers zo gerealiseerd dat er een kanoroute door de wijk mogelijk is. Slechts bij gemaal De Leyens en bij de duikers onder de Muzieklaan en de Gershwinrode moet men de kano uit het water halen.

Het waterpeil in Buytenwegh is N.A.P. - 5,80 meter. Het water kan in de waterpartijen van Buytenwegh 1,30 meter stijgen (tot N.A.P. – 4,50 meter). Hierdoor kan er bij hevige regenval veel water geborgen worden. Bij de ontwikkelingen moet hiermee rekening worden gehouden. Verversing van het water in Buytenwegh gebeurt door water uit de hoger gelegen Voorwegwetering (N.A.P. - 1,69 m.) in te laten en het overtollig water af te voeren naar gemaal De Leyens, die het uitslaat op de Broekwegwetering / Zoetermeerseplas (N.A.P. – 4,00 meter). Ook het overtollig water uit het Westerpark, het Buytenpark, de wijken Meerzicht en Driemanspolder en de drooggemaakte Grote Polder wordt via de watergangen in Buytenwegh afgevoerd naar gemaal De Leyens.

Waterkwaliteit

De waterkwaliteit in Buytenwegh is matig en wordt beïnvloed door kwel en het nutriëntenrijke water uit de drooggemaakte Grote Polder. De drooggemaakte Grote Polder is een agrarische polder ten noordwesten van Zoetermeer. Binnen de Landinrichting Leidschendam zijn plannen om de afvoer van de drooggemaakte Grote Polder te veranderen. Hierdoor komen er minder nutriënten in het water van Buytenwegh. Dit is gunstig voor de waterkwaliteit.

Afkoppelen van de drooggemaakte Grote Polder heeft nog een positief effect. Bij hevige regenval wordt het regenwater uit de drooggemaakte Grote Polder niet meer door Buytenwegh afgevoerd. De waterbergingsmogelijkheden in het watersysteem van de Nieuwe Driemanspolder kunnen dan volledig gebruikt worden voor de opvang van regenwater dat in de waterstaatkundige eenheid Nieuwe Driemanspolder valt.

Gescheiden rioolstelsel

Buytenwegh heeft een gescheiden rioolstelsel. Een gescheiden rioolstelsel wil zeggen dat het regenwater van verharde oppervlakken via het schoonwaterriool afgevoerd wordt naar het oppervlaktewater, terwijl het afvalwater via het vuilwaterriool afgevoerd wordt naar de rioolwaterzuiveringsinstallatie. Nieuwe verharde oppervlakken wateren af op het schoonwaterriool en zijn dus afgekoppeld. Hierbij wordt rekening gehouden met het landelijk beleid en het beleid van de waterkwaliteitsbeheerder hierover.

Het Hoogheemraadschap van Rijnland stimuleert het afkoppelen van verharde oppervlakken. Voor het afkoppelen van wegen en overig verhard oppervlak geldt de 'Beslisboom aan- en afkoppelen verharde oppervlakken' van de Werkgroep Riolering West-Nederland als beleidsuitgangspunt. Bij het afkoppelen van schoon hemelwater van dakoppervlakken worden de uitgangspunten in de Nationale Pakketten Duurzame Stedenbouw en Duurzaam Bouwen toegepast. Dit betekent dat bij nieuwbouw en vernieuwbouw van woningen geen gebruik mag worden gemaakt van uitloogbare bouwmaterialen zoals koper, zink en lood, voor zover blootgesteld aan de buitenlucht (dakbedekking, gevelbekleding, regenwaterafvoer). Deze eisen zijn opgenomen in de gemeentelijke Nota Duurzaam Bouwen (2005).

Keur Hoogheemraadschap van Rijnland

Op het water en de waterkeringen is de keur van het Hoogheemraadschap van Rijnland van toepassing. In deze keur is een vergunningenstelsel opgenomen waarmee de waterstaatkundige aspecten van de waterkeringen worden gewaarborgd. Bij ontwikkelingen op gronden waar een keur van toepassing is wordt in overleg met de waterbeheerders gestreefd naar coördinatie tussen vergunningverlening en beheersaspecten.

De in het plangebied aanwezige watergangen en waterkeringen zijn als bestemming aangegeven en bij de waterkeringen tevens de beschermingszones, dit alles naar opgave van het Hoogheemraadschap van Rijnland. De waterkeringen met de beschermingszones zijn geregeld door middel van de bestemming "Waterstaat - Waterkering".

Beheer en onderhoud

Het beheer en onderhoud van de meeste watergangen wordt uitgevoerd door het Hoogheemraadschap van Rijnland. In het plangebied zijn twee natuurvriendelijke oevers aanwezig die gehandhaafd blijven.

Extra waterberging

Indien als gevolg van herinrichting of functiewijziging in het plangebied de verharding toeneemt, moet extra waterberging worden gerealiseerd. Door toename van het verharde oppervlak zal het regenwater dan sneller dan in de huidige situatie naar het oppervlaktewater tot afstroming komen. Om problemen niet op de omgeving af te wentelen, waardoor daar hogere peilstijgingen optreden, is voldoende bergingscapaciteit binnen het watersysteem nodig. Uitgangspunt hierbij is dat de huidige situatie niet verslechtert. Hiertoe dient de toename van verharding te worden gecompenseerd. Dit kan door in hetzelfde peilgebied 15% van de toename van het verharde oppervlak als 'functioneel' open water in te richten. Dit betekent dat het water in open verbinding moet staan met het overige oppervlaktewater binnen het watersysteem. Het open water dient bij voorkeur zonder duikerverbindingen te worden gerealiseerd. Het verbreden van een watergang in de nabijheid van het plangebied geniet de voorkeur van het hoogheemraadschap. Voorwaarde van het Hoogheemraadschap van Rijnland is dat de waterberging is gerealiseerd voordat er sprake is van een toename van de verharding, zodat het watersysteem altijd op orde is.

Het bestemmingsplan

Hoewel het bestemmingsplan overwegend conserverend van aard is, biedt het plan de mogelijkheid voor een beperkt aantal nieuwe ontwikkelingen. Hierbij is aandacht besteed aan het duurzaamheidsaspect water.

Bij de ontwikkeling van het nieuwe woongebied aan de Schubertrode - Kurt Weillrode zijn de principes van duurzaam bouwen als randvoorwaarde opgenomen. Deze randvoorwaarden zijn opgenomen in de gemeentelijke Nota Duurzaam Bouwen.

Wat de afwatering betreft wordt opgemerkt dat de scholenlocatie nagenoeg volledig was verhard. In de nieuwe situatie krijgen de westelijke zone en een strook aan weerszijden van de hooftocht een groene inrichting. Deze gronden worden bestemd als Groen-2. Per saldo betekent dit dat op deze locatie de verharding ten opzichte van de huidige situatie substantieel zal afnemen.

Daarnaast bevat het bestemmingsplan een aantal gebieden waarvoor een wijzigingsbevoegdheid is opgenomen. Voor de locaties aan de Mendelssohnrode en de Muzieklaan geldt dat deze in de huidige situatie reeds volledig zijn bebouwd of verhard. Dit betekent dat de oppervlakte aan verhard gebied op deze locaties niet zal toenemen.