direct naar inhoud van 2.2 Provinciaal beleid
Plan: Buytenwegh 2007
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00009-0004

2.2 Provinciaal beleid

2.2.1 Streekplan Zuid-Holland West (2003)

In het Streekplan presenteert het provinciebestuur van Zuid-Holland een samenhangende visie op de ruimtelijke ontwikkeling van Zuid-Holland West voor de periode tot 2015. Op de streekplankaart is Buytenwegh aangegeven als "Stads- en dorpsgebied". Deze kwalificatie betreft een aaneengesloten bebouwd gebied met als hoofdfunctie wonen maar ook gebiedsdelen met kantoorconcentraties, winkelvoorzieningen, horeca en andere stedelijk voorzieningen. Ten noorden en westen van het plangebied Buytenwegh loopt een rode contour. De rode contour ligt rond het stedelijk gebied, buiten de rode contour geldt een restrictief beleid ten aanzien van stedelijke ontwikkelingen. In het Streekplan Zuid-Holland West wordt Buytenwegh aangemerkt als stedelijk vernieuwingsgebied met ontwikkelingsrichting "verbinden". Vanwege de ligging grenzend aan de Zoetermeerse Meerpolder en het Buytenpark, die onderdeel zijn van het Groen Blauwe Raamwerk uit het Streekplan, worden er door de provincie goede kansen gezien om bij stedelijke vernieuwing te verdichten tot centrumstedelijke milieus. Dit kan door woningen toe te voegen, verbindingen te maken tussen het groen-blauwe raamwerk en de wijk en groen en water te clusteren.

2.2.2 Nota Regels voor Ruimte (2005)

De Nota Regels voor Ruimte vormt samen met het Streekplan het belangrijkste instrument om de provinciale ruimtelijke belangen te beschermen. In de streekplannen zijn de hoofdlijnen van het ruimtelijk beleid en de daarbij behorende opgave opgenomen. In de Nota Regels voor Ruimte is aangegeven waaraan - vanuit provinciale optiek - regionale en gemeentelijke plannen moeten voldoen om die opgave te kunnen verwezenlijken.

2.2.3 Beleidsplan Milieu en Water 2000-2004

In het Beleidsplan Milieu en Water verwoordt de provincie Zuid-Holland haar milieu- en waterbeleid. De grotere groengebieden en verbindingszones, inclusief stedelijke groenzones, vormen het groen-blauwe raamwerk van Zuid-Holland. De groene ruimten vlak bij de stadsranden zijn belangrijk als recreatiegebied voor stedelingen. Een kwalitatief goede inrichting van deze gebieden is een voorwaarde voor een goed leefklimaat in de stad. Dit stelt ook eisen aan de situering van functies en de bereikbaarheid voor langzaam verkeer vanuit de stad.

Voor Buytenwegh onderstreept dit het belang van een goede bereikbaarheid van de groene randen voor het langzaam verkeer vanuit de wijk en vanuit de stad.