direct naar inhoud van 4.2 Toekomstige inrichting Culturele As
Plan: Stadscentrum Zuid (Culturele As)
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00008-0004

4.2 Toekomstige inrichting Culturele As

4.2.1 Definitief Ontwerp stedenbouwkundig plan Culturele As

Met de ontwikkeling en invulling van de Culturele As streeft de gemeente naar een aantrekkelijke verbinding tussen het Stadshart en de Dorpsstraat, zowel in fysiek opzicht als functioneel. Hiermee wordt bovendien een versterking van het centrumgebied en het culturele klimaat in Zoetermeer beoogd.

Het DO stedenbouwkundig plan Culturele As omvat de kaders en randvoorwaarden voor de toekomstige ontwikkeling van het gebied en bevat in hoofdzaak de volgende elementen;

  • een aantrekkelijke (langzaam verkeer) route tussen de Dorpsstraat, het Dobbegebied en het Stadshart, onder meer via een nieuwe rondloop langs de Grote Dobbe;
  • de toevoeging van nieuwe functies als horeca, atelierruimten en kleinschalige commerciële functies;
  • een Stadsforum (deze is echter niet meegenomen in bestemmingsplan Stadscentrum-Zuid);
  • de toevoeging van gestapelde en grondgebonden woningen;
  • een andere opstelling voor de warenmarkt (van plein naar lintmarkt);

Kaart 3.7 DO stedenbouwkundig plan van Wiel Arets voor de Culturele As

afbeelding "i_NL.IMRO.0637.BP00008-0004_0013.jpg"

Centraal binnen het DO stedebouwkundig plan Culturele As staat de verbinding tussen de Dorpsstraat en het Stadshart. Deze twee gebieden worden in de huidige situatie van elkaar gescheiden door het water van de Grote Dobbe en hebben voornamelijk een zichtrelatie met elkaar. Om beide gebieden met elkaar te verbinden is in het stedebouwkundig plan een belangrijk en verbindend element geïntroduceerd in de vorm van een wandelpad rondom de Grote Dobbe. Deze 'rondgang' verbindt een aantal belangrijke openbare ruimten van de binnenstad en heft bestaande barrières in het gebied op. Het wandelpad geeft de bebouwing rond de Grote Dobbe een duidelijkere voorkant, zodat het als een centraal 'waterplein' kan gaan functioneren. Bovendien biedt het ruimte aan nieuwe gebouwen, die de route programmatisch en ruimtelijk ondersteunen en verrijken.

In het stedebouwkundig plan is de nieuwe bebouwing zodanig gepositioneerd, geproportioneerd en geprogrammeerd dat daarmee het historische en het moderne centrum van Zoetermeer aan elkaar verbonden worden, met inachtneming van het verschil in karakter van beide gebieden. Op die manier blijft rondom het Stadhuisplein het stedelijke karakter behouden en in het gebied van de Dorpsstraat het historische en kleinschalige karakter.