direct naar inhoud van 4.6 Groen en landschap
Plan: Oosterhage - Businesspark Oosterheem
Status: onherroepelijk
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0637.BP00002-0004

4.6 Groen en landschap

Het Businesspark Oosterheem ligt aan de rand van het (winkel)centrum van Oosterheem. Ten westen van de bedrijfsgebouwen aan de Willem Dreeslaan is een groenstrook aanwezig die onderdeel uitmaakt van de groene zone langs de Willem Dreeslaan en de Oostweg. Het Businesspark zelf krijgt ter weerszijden van de noordelijke aansluitingen op de rotondes in de Hugo de Grootlaan en de Aletta Jacobslaan groen ingerichte vlakken. Daarbinnen worden de trafo's 'verstopt' die nog gerealiseerd moeten worden ten behoeve van de energievoorziening van het Businesspark. En ten noorden van het Businesspark wordt voor het grootste deel een groenstrook aangelegd als buffer en afscherming naar de woonwijk toe.

Om een zo groen mogelijk beeld langs de Willem Dreeslaan, Hugo de Grootlaan en Aletta Jacobslaan te realiseren is het van belang dat de bedrijfskavels met groene hagen van minimaal 1 meter hoog omzoomd worden. Het gaat hier dan om de zij- en achtergrens van het kavel. Hierdoor zullen ook de geparkeerde auto's (grotendeels) aan het zicht onttrokken worden. In de praktijk zal immers de voorgevel van het gebouw direct aan het trottoir staan en het grootste deel van de voor-erfgrens in beslag nemen.

Het bedrijventerrein Oosterhage is voor een groot deel voorzien van een forse groene omzoming. Dit heeft een positieve invloed op een aangename werksfeer en het hoogwaardig karakter die het bedrijventerrein moet uitstralen. Deze groene omzoming heeft ook een belangrijke functie voor de inpassing van het bedrijventerrein in zijn omgeving. Het bedrijventerrein vormt een belangrijke entree van de gemeente Zoetermeer.
Op de grens van het bedrijventerrein met de Australiƫweg is een groene (geluid)wal gerealiseerd. In deze wal zijn ook nesten aangebracht voor oeverzwaluwen. De Olof Palmelaan is een brede laan die voorzien is van een groene (tussen)bermen met een bomenrij. De Olof Palmelaan wordt in het noorden begeleid door een watergang met groene oevers. Door dit ruime profiel is er veel 'lucht' tussen de woonwijk Oosterheem en het bedrijventerrein. Langs de Nieuwe Hoefweg ligt tussen de parallelweg van de Nieuwe Hoefweg en de bedrijvenzone een bomensingel en een groene zone. De bestaande bomensingel zal worden uitgebreid met een haag van een inheemse soort. Door deze groenzone wordt ook het bedrijf van Van Woerden Recycling b.v. op een zorgvuldige manier ingepast. Deze houtsingel moet voorkomen dat het bedrijventerrein een achterkant wordt van Zoetermeer.

Langs de zijde van de Nieuwe Hoefweg (N209) wordt een haag gerealiseerd die bij aanplant minimaal 1.80 meter hoog en 1 meter breed is. Na ongeveer 5 jaar zal de haag tussen de 4 en 6 meter hoog zijn. De haag zal bestaan uit een mengeling van groenblijvende en bladverliezende landschappelijk passende soorten.

In de regels is een voorwaardelijke verplichting opgenomen zodat ter plaatse eerst een houtsingel gerealiseerd dient te worden alvorens een omgevingsvergunning voor de vestiging van een bedrijf kan worden verleend. Een gebruik als bedrijventerrein is namelijk in strijd zolang er geen houtsingel is gerealiseerd.

Op de hoek van de Nieuwe Hoefweg en de Australiƫweg is geen groenstrook opgenomen. Dit markante punt leent zich bij uitstek voor de vestiging van een bedrijf met een representatieve uitstraling waarmee het bedrijventerrein Oosterhage zich presenteert naar buiten toe. Op grond van het beeldkwaliteitsplan dat geldt voor Oosterhage dient de voorgevel van de bedrijfsgebouwen te zijn gericht naar de openbare weg.

Ten slotte vormt het Parc-o-duct een robuuste en belangrijke groene verbinding. Dit viaduct vormt een de verbinding tussen Het Heempark van Oosterheem en het Burgemeester Van Tuyll Sportpark. Door deze verbindingen worden twee grootschalige groengebieden met elkaar verbonden.