De planmethodiek is afgestemd op de Standaard Vergelijkbare Bestemmingsplannen 2012. Vervolgens is zoveel als mogelijk aangesloten op de gemeentelijke standaard. Hierbij is tevens aangesloten bij recente bestemmingsplannen in de gemeente Woerden.
Verbeelding
Op de verbeelding wordt met lijnen, coderingen en arceringen aan gronden een bepaalde bestemming toegekend. Binnen een bestemmingsvlak zijn op de verbeelding met aanduidingen nadere regels aangegeven. De verbeelding is volgens IMRO 2012 getekend. Dit is een eenduidige en technische methode voor het tekenen van kaarten. Hiermee kan ruimtelijke informatie eenvoudig digitaal uitgewisseld worden met andere overheden en samenwerkingspartners. Tevens maakt deze methode het mogelijk om het plan via internet te raadplegen.
Regels
De regels bevatten het juridisch instrumentarium voor het regelen van het gebruik van de gronden, bepalingen omtrent de toegelaten bebouwing en regelingen betreffende het gebruik van aanwezige en/of op te richten bouwwerken.
Hoofdstuk 1 Inleidende regels
In dit hoofdstuk zijn de begrippen verklaard die gebruikt worden in hoofdstuk 2. Een en ander voorkomt dat er bij de uitvoering van het plan onduidelijkheden ontstaan over de uitleg van bepaalde regelingen. Daarnaast is het artikel 'Wijze van meten' opgenomen waarin bepaald is hoe de voorgeschreven maatvoering in het plan gemeten moet worden.
Hoofdstuk 2 Bestemmingsregels
In dit hoofdstuk zijn de in het plan voorkomende bestemmingen geregeld. In ieder artikel is per bestemming bepaald welk gebruik van de gronden is toegestaan en welke bouwregels er gelden. De volgende bestemmingen komen in onderhavig bestemmingsplan voor: 'Agrarisch met waarden', 'Groen', 'Water', 'Wonen' en de dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 2'.
De bestemming 'Agrarisch met waarden' is opgenomen voor de resterende gronden van het voormalige agrarische bouwvlak en het zuidelijke perceelsgedeelte. De regeling is afgestemd op het bestemmingsplan 'Buitengebied Harmelen'. Binnen het plangebied komt geen agrarisch bouwblok meer voor. Er zijn uitsluitend bouwwerken geen gebouwen zijnde toegestaan, met uitzondering van overkappingen en bouwwerken voor mestopslag, andere silo's en tunnelkassen.
De bestemming 'Groen' is opgenomen voor een zone van 10 meter langs het water op kavel II en III. Deze zone dient vrij te blijven, met het oog op het vrije zicht naar het achterliggende landschap. Er zijn binnen deze bestemming erfafscheidingen in de vorm van een haag met een maximale hoogte van 1,2 meter toegestaan.
De bestemming 'Water' is opgenomen voor de bestaande watergangen in het plangebied, zoals die zijn aangegeven op de Legger van het waterschap, en het nieuw aan te leggen water. Binnen deze bestemming zijn bruggen en kunstwerken ten behoeve van het wegverkeer toegelaten, zover deze in overeenstemming zijn met het inrichtingsplan.
De bestemming 'Wonen - 1' is opgenomen voor de meest noordelijke (nieuwe) woning in het plangebied. Op de verbeelding is een bouwvlak opgenomen, waarbinnen het hoofdgebouw gesitueerd moet worden. Tevens zijn de maximale goot- en bouwhoogte en de minimale en maximale dakhelling aangegeven. Er wordt ruimte geboden voor erfbebouwing (aan- en uitbouwen en bijgebouwen), conform de in de gemeente Woerden gehanteerd algemene bouwregels.
De drie woningen die samen het boerenensemble vormen, zijn geregeld in de bestemming 'Wonen - 2'. Deze verbijzondering houdt verband met het feit dat de bijgebouwen geclusterd worden gerealiseerd in een gezamenlijke kapschuur. Hiervoor is de aanduiding 'bijgebouwen' opgenomen. Op de rest van de gronden zijn geen bijgebouwen of overkappingen toegelaten. Verder is het bestaande hoofdgebouw aangeduid als 'karakteristiek', gericht op de instandhouding van het cultuurhistorisch waardevolle hoofdgebouw.
Binnen de woonbestemmingen is het, conform het gemeentelijk beleid, ook toegestaan een aan huis verbonden beroep uit te oefenen.
Dubbelbestemming 'Waarde - Archeologie 2' wordt gehanteerd voor de woonheuvel (inclusief een buffer) met een hoge verwachting. Aangezien er nog geen definitieve waardestelling van de woonheuvel is uitgevoerd, worden geen vrijstellingsgrenzen opgenomen. Uit het archeologisch onderzoek blijkt voorts dat voor de rest van het plangebied geen aanvullende archeologische maatregelen vereist zijn.
Hoofdstuk 3 Algemene regels
Dit hoofdstuk bevat regels welke op de bestemmingen van hoofdstuk 2 van toepassing zijn.
Anti-dubbeltelregel
In deze bepaling is vastgelegd dat grond die in aanmerking moest worden genomen bij het verlenen van een omgevingsvergunning, waarvan de uitvoering heeft plaatsgevonden of alsnog kan plaatsvinden, bij de beoordeling van een andere aanvraag om omgevingsvergunning niet opnieuw in beschouwing mag worden genomen.
Algemene bouwregels
In dit artikel is een aantal aanvullende bouwregels opgenomen die voor alle bestemmingen kunnen gelden. Binnen deze regels is ook de erfbebouwing (aan- en bijgebouwen) en het toepassen van kappen, dakopbouwen, dakkapellen en luifels geregeld. Tevens gaat het daarin over ondergronds bouwen, erfafscheidingen, zwembaden, jacuzzi's en vijvers en over vlaggenmasten en palen.
Algemene gebruiksregels
In de algemene gebruiksregels is een algemeen verbod op strijdig gebruik opgenomen, en wordt een aantal voorbeelden genoemd wat in ieder geval als strijdig gebruik wordt beschouwd. Tevens is hier een voorwaardelijke verplichting opgenomen om veilig te stellen dat voldoende parkeergelegenheid (op eigen terrein) wordt gerealiseerd.
Daarnaast is een koppeling gelegd met het inrichtingsplan; dat de inrichting van het plangebied overeenkomstig het inrichtingsplan binnen 5 jaar na een onherroepelijke vergunning wordt uitgevoerd en in stand wordt gehouden. Afwijken is slechts mogelijk indien de gemeentelijke stedenbouwkundige hierover positief adviseert.
Algemene afwijkingsregels
Het betreft hier een standaardregeling die het mogelijk maakt om bij de uitvoering van bouwplannen beperkte afwijkingen van het plan mogelijk te maken.
Hoofdstuk 4 Overgangs- en slotregels
In het overgangsrecht is een regeling opgenomen voor bebouwing en gebruik dat al bestond bij het opstellen van het plan, maar dat strijdig is met de opgenomen regeling. Onder bepaalde voorwaarden mag deze strijdige bebouwing en/of strijdig gebruik worden voortgezet of gewijzigd.
In de slotregel is de officiële naam van het plan bepaald. Onder deze naam kan het bestemmingsplan worden aangehaald.