direct naar inhoud van Toelichting
Plan: Parapluplan Wonen
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0627.BPWonen-0301

Toelichting

Hoofdstuk 1 Inleiding

1.1 Aanleiding

In een groot aantal bestemmingsplannen van de gemeente Waddinxveen is een bestemming 'Wonen' opgenomen waarbij in die plannen het begrip 'wonen' niet nader is gedefinieerd. In die gevallen moet -vanwege diverse uitspraken van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State worden aangesloten bij het algemeen spraakgebruik. In het algemeen spraakgebruik worden diverse uiteenlopende vormen van wonen begrepen, waaronder het gebruik van woningen door personen die geen huishouden vormen (hierna: kamerverhuur). Dit betreft onder andere studenten, arbeidsmigranten, en spoedzoekenden.

Het gebruik van grondgebonden woningen of appartementen voor kamerverhuur anders dan traditionele huishoudens (studenten, arbeidsmigranten en spoedzoekenden e.d.) zou kunnen leiden tot een verslechtering van het woon- en leefklimaat op wijkniveau en een (eenzijdig) woningaanbod met een matige kwaliteit. Op sommige plekken kan de openbare ruimte bijvoorbeeld onder druk komen te staan door een toename van geparkeerde auto's, fietsen en scooters, een toename van verkeersbewegingen, parkeeroverlast, ondermijnende criminaliteit en verwaarlozing van buitenruimte. Verschillende leefstijlen kunnen met elkaar botsen en bewoners kunnen het gevoel krijgen dat de buurt verpauperd. De bewoning in kamerverhuurpanden kan 'vluchtig' zijn waardoor de bewoners weinig binding met de buurt hebben. Bij de soms (zeer) kleine woningen die gecreëerd worden ontbreekt vaak een berging en een buitenruimte. Het ontbreken hiervan draagt niet bij aan een goede woonkwaliteit.

Om kamerverhuur te reguleren, moet het begrip 'wonen' nader worden gedefinieerd. Daarbij moet het begrip 'wonen' gekoppeld worden aan de begrippen 'woning' en 'huishouden'.

Het voorliggende paraplubestemmingsplan voorziet in een actuele en uniforme regel die in alle gemeentelijke bestemmingsplannen van toepassing wordt verklaard. Hiermee heeft de gemeente een juridisch-planologisch instrument om ongewenste ontwikkelingen ten aanzien van kamerverhuur tegen te gaan. Met een afwijkingsmogelijkheid waarbij wordt verwezen naar de gemeentelijke 'Beleidsregel inzake Persoonsgebonden omgevingsvergunning voor kamerbewoning' wil de gemeente vervolgens de mogelijkheden voor het toestaan van het gebruik van een woning voor de huisvesting van meer dan één huishouden, kamerverhuur of gebruik als niet-zelfstandige woning reguleren. Op deze manier is het voor initiatiefnemers uit te leggen waarom een initiatief wel of niet mogelijk is en bestaat er geen willekeur binnen de verschillende wijken in de gemeente.

1.2 Planvorm

Dit betreft een zogenaamd paraplubestemmingsplan. Een paraplubestemmingsplan is een partiële herziening van meerdere bestemmingsplannen rondom één of meerdere specifieke thema's. In dit geval betreft het de begripsbepalingen en gebruiksmogelijkheden die samenhangen met het thema wonen.

Het paraplubestemmingsplan legt de nieuwe regeling rondom dit thema vast voor de bestemmingsplannen waar het paraplubestemmingsplan betrekking op heeft. De begrippen in het paraplubestemmingsplan gelden voor de gehele gemeente. De huidige definities van deze begrippen in de nu geldende bestemmingsplannen komen te vervallen. Voor het overige blijven die onderliggende bestemmingsplannen ongewijzigd en zelfstandig van kracht.

1.3 Plangebied

Dit paraplubestemmingsplan heeft betrekking op het gehele grondgebied van de gemeente Waddinxveen en heeft betrekking op alle vigerende bestemmingsplannen van de gemeente Waddinxveen.

1.4 Leeswijzer

Het voorliggende bestemmingsplan bestaat uit een verbeelding met bijbehorende planregels, vergezeld van een toelichting. De planregels en de verbeelding vormen de juridisch bindende elementen van het bestemmingsplan. De toelichting geeft onderbouwing en uitleg aan de regels en de verbeelding.

De toelichting bij dit paraplubestemmingsplan is als volgt opgebouwd:

  • in hoofdstuk 2 is beschreven wat het doel is dat met dit paraplubestemmingsplan wordt beoogd;
  • in hoofdstuk 3 is een toelichting gegeven op de juridische regeling van het paraplubestemmingsplan;
  • in hoofdstuk 4 is tot slot een korte beschrijving van de maatschappelijke en economische uitvoerbaarheid opgenomen.

Hoofdstuk 2 Planbeschrijving

Zoals in hoofdstuk 1 al is aangegeven, zijn er diverse uitspraken van de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State (ABRvS) met betrekking tot begrippen zoals ‘wonen’ en ‘huishouden’.

De uitspraak van de ABRvS (ECLI:NL:RVS:2018:1882) houdt, kort samengevat, het volgende in: Binnen de bestemmingen waar wonen mogelijk wordt gemaakt wordt het begrip wonen niet altijd omschreven in de begrippen van het bestemmingsplan. Dit heeft tot gevolg dat het toestaan van kamerverhuur c.q. splitsing van een woning in meerdere wooneenheden niet verboden is. Dit kon worden toegestaan ondanks dat het begrip woning wél was opgenomen. In de bestemmingsregels ontbrak een verwijzing naar dit begrip. Dit is ook het geval bij de meeste bestemmingsplannen in de gemeente Waddinxveen.

Als het begrip 'wonen' niet nader is gedefinieerd, dient aansluiting te worden gezocht bij het algemeen spraakgebruik. Volgens de ABRvS dienen in het algemeen spraakgebruik onder 'wonen' diverse uiteenlopende vormen van huisvesting te worden begrepen. Daaronder valt ook het verhuren van kamers aan personen die niet tot het huishouden van de verhuurder behoren.

Een inventarisatie van de bestemmingsplannen in de gemeente Waddinxveen wijst uit dat niet alle bestemmingsplannen zijn ingericht overeenkomstig het planologisch-juridisch gewenste regime. Daardoor kunnen woningen gesplitst worden in meerdere eenheden zonder dat de gemeente daar een ruimtelijke of stedenbouwkundige overweging bij kan maken. Dit is over het algemeen niet gewenst. Zo kan het zijn dat er een hogere parkeerdruk op het openbaar gebied komt te liggen, wanneer er planologisch meerdere woningen mogelijk zijn.

Tevens kan opsplitsen leiden tot ongewenste vormen van kamerverhuur hetgeen tot overlast kan leiden voor de omgeving of tot situaties waarbij weinig of geen onderhoud wordt gepleegd aan het erf/de woning. Deze ongewenste situaties willen wij door middel van dit paraplubestemmingsplan voorkomen.

Omdat het begrip ‘wonen’ samenhangt met het begrip ‘woning’ is ook geïnventariseerd hoe dit begrip wordt gedefinieerd. Hieruit blijkt dat dit begrip vaak wordt gedefinieerd als ‘een complex van ruimten, dat blijkens zijn indeling en inrichting bestemd is voor de huisvesting van één huishouden.’ Geconstateerd wordt dat het om die reden relevant is om ook het begrip 'huishouden' met een duidelijke begripsbepaling in de planregels vast te leggen.

Bij de vraag of sprake is van één huishouden, zijn in de jurisprudentie twee factoren van belang. Er moet sprake zijn van ‘onderlinge verbondenheid’ en ‘continuïteit van samenstelling’. Dit blijkt onder meer uit de uitspraak 8 november 2017 (ECLI:NL:RVS:2017:3018).

Door de begrippen 'huishouden', 'kamerverhuur', 'wonen' en 'woning' met dit paraplubestemmingsplan vast te leggen en van toepassing te verklaren op de geldende ruimtelijke plannen van de gemeente Waddinxveen, wordt in de eerste plaats aansluiting gezocht bij recente jurisprudentie en wordt dit in de tweede plaats voor alle gemeentelijke plannen op identieke wijze vastgelegd.

Hoofdstuk 3 Juridische toelichting

Het juridische deel van dit paraplubestemmingsplan bestaat uit een verbeelding en de regels. Op de verbeelding staat het plangebied weergegeven. Dit plangebied geeft de begrenzing aan van het gebied waarbinnen de regels van dit bestemmingsplan gelden. De regels van het paraplubestemmingsplan bevatten de volgende artikelen:

Artikel 1 Begripsbepalingen

Dit artikel bestaat uit de inhoudelijke begripsbepalingen die van belang zijn voor de toepassing van dit paraplubestemmingsplan.

Artikel 2 Van toepassing verklaring

Dit artikel geeft aan op welke bestemmingsplannen de planregeling betrekking heeft. Dit paraplubestemmingsplan heeft een zelfstandige werking, waarbij de begrippen worden aangevuld of vervangen door de begrippen uit de geldende bestemmingen voor zover dit betrekking heeft op de mogelijkheden voor het gebruik van de gronden en bouwwerken voor het wonen.

Artikel 3 Anti-dubbeltelregel

In dit artikel is de anti-dubbeltelregeling opgenomen. Deze standaardbepaling is bedoeld om te voorkomen dat van ruimte die in een bestemmingsplan voor de realisering van een bepaald gebruik of functie mogelijk is gemaakt, na realisering daarvan, ten gevolge van feitelijke functie- of gebruiksverandering van het gerealiseerde, opnieuw zou kunnen worden gebruik gemaakt.

Artikel 4 Algemene gebruiksregels

In dit artikel is het verbod op het gebruik van een woning voor de huisvesting van meer dan één huishouden, kamerverhuur en gebruik als niet-zelfstandige woning opgenomen. Tevens is daarbij opgenomen dat onder de voorwaarden uit de 'Beleidsregel inzake Persoonsgebonden omgevingsvergunning voor kamerbewoning', of diens rechtsopvolger, van de gemeente Waddinxveen met een omgevingsvergunning mag worden afgeweken van deze verbodsbepaling.

Verder is er een (verplichte) standaardbepaling voor het overgangsrecht opgenomen (Artikel 5 Overgangsrecht) en een slotregel (Artikel 6 Slotregel).

Hoofdstuk 4 Uitvoerbaarheid

4.1 Omgevingsaspecten

Dit bestemmingsplan bestaat uit enkele aanvullingen en aanpassingen van de bestaande regels die geen toetsing aan de diverse omgevingsaspecten vragen. De omgevingsaspecten staan uitvoering van dit paraplubestemmingsplan niet in de weg.

4.2 Economische uitvoerbaarheid

Bij de voorbereiding van een bestemmingsplan dient op grond van artikel 3.1.6 van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) in de plantoelichting minimaal inzicht te worden gegeven in de economische uitvoerbaarheid van het plan. Als er sprake is van ontwikkelingen waarvoor de gemeente redelijkerwijs kosten moet maken, moeten deze kosten worden verhaald op de initiatiefnemer c.q. ontwikkelaar.

Er wordt met dit parapluplan geen nieuw bouwplan mogelijk gemaakt. Hierom is het vaststellen van een exploitatieplan zodoende niet noodzakelijk en is de economische uitvoerbaarheid voldoende gewaarborgd.

4.3 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

Overleg ex artikel 3.1.1 Bro

In het kader van het wettelijke vooroverleg ex artikel 3.1.1 Bro wordt het bestemmingsplan toegezonden aan de relevante overlegpartners. Eventuele reacties worden hier verwerkt.

Zienswijzen

Het ontwerp paraplubestemmingsplan wordt gedurende 6 weken ter inzage gelegd. In deze periode kunnen door eenieder zienswijzen worden ingediend. Eventuele binnengekomen zienswijzen worden in deze paragraaf behandeld.

Vaststelling

Na vaststelling door de gemeenteraad van Waddinxveen wordt het vaststellingsbesluit bekend gemaakt. Het bestemmingsplan ligt na bekendmaking 6 weken ter inzage. Gedurende deze termijn is er de mogelijkheid om beroep in te dienen bij de Afdeling bestuursrechtspraak Raad van State.

Het bestemmingsplan treedt vervolgens daags na afloop van de tervisielegging in werking als er geen beroep is ingesteld. Is er wel beroep ingesteld dan treedt het bestemmingsplan ook in werking, tenzij naast het indienen van een beroepschrift ook om een voorlopige voorziening is gevraagd. De schorsing van de inwerkingtreding eindigt indien de voorlopige voorziening wordt afgewezen.