direct naar inhoud van 5.6 Geluidhinder
Plan: Vlietwijk KEEL-gebied
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0626.VlietwijkKEEL2011-BP20

5.6 Geluidhinder

Wettelijk kader

De Wet geluidhinder biedt een toetsingskader voor het geluidniveau op de gevels van geluidgevoelige bestemmingen, zoals woningen en scholen. De wet kent een ondergrens, de zogenaamde voorkeursgrenswaarde. Wanneer de geluidbelasting lager is dan deze waarde, zijn de voorwaarden die de Wet geluidhinder stelt aan het realiseren van geluidgevoelige bestemmingen niet van toepassing. Daarnaast is er in de wet een bovengrens opgenomen, de maximaal toelaatbare geluidbelasting. Indien de geluidbelasting hoger is dan deze waarde, is het realiseren van geluidgevoelige bestemmingen in principe niet mogelijk.

Wanneer de geluidbelasting tussen de voorkeursgrenswaarde en de maximaal toelaatbare geluidbelasting ligt, is het realiseren van geluidgevoelige bestemmingen aan beperkingen gebonden en alleen onder voorwaarden mogelijk. Dit wordt een 'hogere waarde' genoemd ('hoger' in de zin van hoger dan de voorkeursgrenswaarde) en wordt via een formele procedure vastgelegd. De gemeente Voorschoten stelt bij een hogere waarde boven 53 dB als eis dat een woning minstens een geluidsluwe gevel heeft.

Indien de geluidbelasting hoger is dan de voorkeurgrenswaarde en maatregelen gericht op reductie van de geluidbelasting onvoldoende doeltreffend zijn of als deze overwegende bezwaren van stedenbouwkundige, verkeerskundige, landschappelijke of financiƫle aard ontmoeten, zijn burgemeester en wethouders van de gemeente bevoegd tot het vaststellen van een hogere waarde voor de geluidbelasting.

Onderzoek

Op basis van een akoestisch onderzoek is inzichtelijk gemaakt wat de geluidsbelasting van de gevels van de nieuwbouw is. De geluidberekeningen zijn uitgevoerd voor het jaar 2021 aan de hand van verkeersgegevens van de 50 km/u-wegen. Er is rekening gehouden met het wegdektype, te weten 'dicht asfaltbeton' voor de Professor Einsteinlaan en 'gewone elementenverharding' voor de Professor Einthovenlaan de Raadhuislaan (zuidelijk deel). Om de geluidbelasting van de gevels te bepalen zijn meerdere waarneempunten gehanteerd. Tevens is voor iedere verdieping de geluidbelasting bepaald.

Uit de berekeningen blijkt dat de geluidsbelastingen ten gevolge van de Professor Einthovenlaan en de Professor Einsteinlaan onder de voorkeursgrenswaarde blijven. Ten gevolge van de Raadhuislaan wordt ter hoogte van blok 6 de voorkeursgrenswaarde van 48 dB wel overschreden. De geluidsbelasting van de voorgevel van de acht woningen bedraagt 52 dB. De geluidsbelasting blijft wel onder de beleidsnorm van 53 dB.

Met het nemen van bronmaatregelen kan de maximale geluidsbelasting worden gereduceerd tot 48 dB. Bij het toepassen van stille elementenverharding is het vaststellen van hogere waarden daarom niet meer nodig. Overdrachtsmaatregelen zijn niet doorgerekend, omdat deze gezien het profiel van de weg stedenbouwkundig niet inpasbaar zijn.

Afweging hogere waarden

Gekozen wordt voor de vaststelling van hogere grenswaarden, omdat tegen de maatregelen om de
geluidsbelasting te beperken overwegende bezwaren bestaan aangezien:

  • geluidsschermen en - wallen het zicht in een woonwijk onaanvaardbaar beperken (onder andere dat op het plantsoen langs de Raadhuislaan);
  • geluidschermen en wallen zijn bij kruispunten de verkeersveiligheid bedreigen door aantasting van het uitzicht;
  • vervanging van het wegdek door asfalt niet past bij de functie van het betreffende deel van de Raadhuislaan;
  • stillere elementverharding onevenredig duur is, gelet op de beperkte overschrijding van de voorkeursgrenswaarde, het beperkte aantal woningen en omdat het betreffende gedeelte van de Raadhuislaan voor een maximumsnelheid van 30 kilometer per uur wordt ingericht, zodra daarvoor financiĆ«le middelen beschikbaar komen.