direct naar inhoud van 3.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Vlietwijk KEEL-gebied
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0626.VlietwijkKEEL2011-BP20

3.4 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie gemeente Voorschoten 2005-2020

De gemeenteraad heeft in 2007 een structuurvisie voor het gehele gemeentelijk grondgebied vastgesteld. Deze structuurvisie vormt de vertaling van de geformuleerde beleidslijnen in een ruimtelijk-functioneel toekomstperspectief voor de periode tot circa 2020. Het strategisch vertrekpunt kan als volgt aangeduid worden:

  • het plezierige woonklimaat dient gehandhaafd te blijven en wordt waar nodig versterkt;
  • revitalisering van het centrumgebied, met daarbinnen opwaardering van de openbare ruimte, blijft van belang;
  • (volks)huisvestingsbeleid dient de eigenheid van Voorschoten te waarborgen binnen de gemĂȘleerdheid van de regio.

Visie verkeer en vervoer 2009-2020

De Verkeersvisie omvat het kader voor het verkeers- en vervoersbeleid van de gemeente Voorschoten. Het begrip 'duurzaam' staat centraal; Duurzaam Veilig, bruikbaar voor langere tijd en met respect voor de leefomgeving. Veel aandacht in de nota gaat uit naar de fietser, de voetganger en het openbaar vervoer. Extra aandacht is er voor kwetsbare verkeersdeelnemers zoals (school)kinderen, senioren en mensen met een mobiliteitsbeperking. Voor het autoverkeer zijn in het afgelopen jaar al belangrijke besluiten genomen, denk aan het parkeerbeleid voor het centrumgebied en de Traverse. Deze besluiten zijn integraal onderdeel van de Verkeersvisie.

Groenstructuurvisie

De Groenstructuurvisie heeft betrekking op al het groen binnen de bebouwde kom van Voorschoten. Het geeft een visie op het openbare en semi-openbare groen dat in beheer is bij de gemeente en doet uitspraken over de grote groengebieden die in beheer zijn van particulieren.

De groenstructuurvisie heeft de volgende doelen:

  • bepalen van de gewenste kwaliteit van het groen en de daarmee samenhangende structuren en routes;
  • behouden en ontwikkelen van een duurzame groenstructuur en waterstructuur die aansluit op de cultuurhistorische, landschappelijke en architectonische waarden;
  • bieden van een beleidskader voor de beheerkwaliteit, honden in de openbare ruimte, spelen in het groen in de verkoop van groen aan particulieren;
  • doen van voorstellen en geven van richtlijnen voor de verbetering van de inrichting van het openbaar groen in parken, groenzones en woonomgeving.

De groenstructuurvisie heeft de singels en de groenstroken naast de singels langs de Raadhuislaan en het Jan van Goyenplantsoen aangewezen als wijkgroenstructuur.