direct naar inhoud van 2.5 Beleid Hoogheemraadschap
Plan: Noord
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0626.2012Noord-BP40

2.5 Beleid Hoogheemraadschap

2.5.1 Het waterkeringsbeheerplan

Het doel van het beheerplan is 'het op het vereiste niveau houden van de waterkerende functie van de waterkeringen, nu en in de toekomst en met oog voor andere belangen'. Het waterkeringsbeheerplan komt voort uit de Wet op de Waterkering uit 1996. Hierin staat dat de beheerder van de waterkering verplicht is een legger en een beheersregister op te stellen.

Het waterkeringsbeheerplan beschrijft de beleidsuitgangspunten van het Hoogheemraadschap van Rijnland en geeft richtlijnen voor activiteiten op het gebied van aanleg en onderhoud van de waterkeringen. Het Hoogheemraadschap van Rijnland beschikt daarvoor over de volgende instrumenten: de keur en het reglement, de schouw, de legger en het beheersregister.

De beleidsuitgangspunten in het waterkeringsbeheerplan (zowel statisch als dynamisch) vinden hun weerslag in de legger. In de legger staat voor elke zone (kernzone, beschermingszone en buitenbeschermingszone) aangegeven welke dimensies het desbetreffende deel van de waterkering moet hebben. Er wordt een onderscheid gemaakt tussen primaire (met name de zeewering) en secundaire waterkeringen, de zogenaamde regionale waterkeringen. Deze secundaire waterkeringen zijn onder te verdelen in boezemkaden, landscheidingen en de voormalige BWO-keringen (Wet Bescherming Waterstaatswerken in Oorlogstijd) en de Rijndijksluizen.

2.5.2 Waterbeheerplan 2010-2015

Het plangebied is gelegen in het beheersgebied van het Hoogheemraadschap van Rijnland (verkort: Rijnland). Het beleid van Rijnland is weergegeven in het Waterbeheerplan (WBP) 2010-2015. In dit plan geeft Rijnland aan wat haar ambities voor de komende planperiode zijn en welke maatregelen in het watersysteem worden getroffen. Het nieuwe WBP legt meer dan voorheen accent op de uitvoering. De drie hoofddoelen zijn veiligheid tegen overstromingen, voldoende water en gezond water. Wat betreft veiligheid is cruciaal dat de waterkeringen voldoende hoog en stevig zijn en blijven en dat rekening wordt gehouden met mogelijk toekomstige dijkverbeteringen. Wat betreft voldoende water gaat het erom het complete watersysteem goed in te richten, goed te beheren en goed te onderhouden. Daarbij wil het Hoogheemraadschap dat het watersysteem op orde en toekomstvast wordt gemaakt, rekening houdend met klimaatverandering. Immers, de verandering van het klimaat leidt naar verwachting tot meer lokale en hevigere buien, perioden van langdurige droogte en zeespiegelrijzing. Het WBP sorteert voor op deze ontwikkelingen.