direct naar inhoud van 3.1 Ontstaansgeschiedenis
Plan: Uitwerkingsplan Haagwijk
Status: ontwerp
Plantype: uitwerkingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0626.2012Haagwijk-UP20

3.1 Ontstaansgeschiedenis

Aan het begin van de 17e eeuw stonden er in de Knippolder tussen de Vliet en de Veurseweg een viertal huizen. Het meest zuidwestelijk gelegen huis stond bekend als Haagwijk.

Al rond 1700 was er sprake van een groot huis, stal met koetshuis, speelhuis met aanlegsteiger aan de Vliet en een tuinaanleg. In een notariële akte uit die tijd wordt melding gemaakt van een tuin, moestuin, omheinde boomgaard alsmede lanen met iepen en elzen.

Haagwijk ontwikkelde zich tot een representatief buitenverblijf. De eigenaren in de 17e en 18e eeuw bekleden allemaal vooraanstaande functies. Aan weerszijden van het voorplein werd het huis geflankeerd door een tweetal bouwobjecten. De zuidwestelijke hiervan was de tuinmanswoning. Uit inventarissen kan worden opgemaakt dat de tuinen verlevendigd waren met fonteinen en (borst)beelden. Aan de Vliet stond een prieel.

Aan het voortbestaan van de buitenplaats kwam in 1743 een abrupt einde door het besluit van de heerlijkheid Voorschoten om de buitenplaats te kopen en deze kort daarna te verkopen aan de eigenaresse van kasteel Duivenvoorde, gelegen aan de overzijde van de Veurseweg. Kort na 1743 is een groot deel van de bebouwing op de buitenplaats gesloopt.

 

afbeelding "i_NL.IMRO.0626.2012Haagwijk-UP20_0004.png"

Afbeelding 3.1: Historische opzet Haagwijk