Plan: | Deltaplein |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0626.2012Deltaplein-BP20 |
Het plangebied is gelegen in het centrum van Voorschoten. Het centrum van Voorschoten is met het openbaar vervoer, de fiets en auto goed bereikbaar. Aan de westzijde van het centrum is enkele jaren geleden de belangrijkste gebiedsontsluitingsweg (50 km/u) van Voorschoten en het centrum (Veurseweg, Schoolstraat, Koningin Julianalaan, Leidseweg) heringericht. Het doel van de herinrichting van de Traverse is een betere verkeersveiligheid voor voetgangers, fietsers en automobilisten en een meer lommerrijke en groene uitstraling. De nieuwe inrichting voldoet aan het landelijke beleid 'Duurzaam Veilig'. Ter hoogte van het Deltaplein is de Traverse nog niet heringericht. De herinrichting van dit weggedeelte zal worden opgepakt in samenhang met het project Deltaplein.
Verkeersvisie (2009)
In de Verkeersvisie geeft de gemeente het kader aan voor het verkeers- en vervoersbeleid van de gemeente. Het begrip 'duurzaam' staat centraal; Duurzaam Veilig, bruikbaar voor langere tijd en met respect voor de leefomgeving. Veel aandacht in de nota gaat uit naar de fietser, de voetganger en het openbaar vervoer. Extra aandacht is er voor kwetsbare verkeersdeelnemers zoals (school)kinderen, senioren en mensen met een mobiliteitsbeperking. Voor het autoverkeer zijn in het afgelopen jaar al belangrijke besluiten genomen, zoals het parkeerbeleid voor het centrumgebied en de Traverse. Deze besluiten zijn integraal onderdeel van de Verkeersvisie. Het wegennet van Voorschoten is relatief verkeersveilig. Om de verkeersveiligheid voor de toekomst zeker te stellen wordt het wegennet 'Duurzaam Veilig' ingericht en worden alle wijken ingericht als 30 km zones. Om de verkeersveiligheid van fietsers en voetgangers te verbeteren wordt vooral aandacht besteed aan schoolroutes en oversteekplaatsen. Om het gebruik van de fiets te vergroten wordt het stelsel van fietspaden en fietsroutes gecompleteerd en wordt het comfort voor de fietser verbeterd door het wegdek goed te onderhouden.
Parkeernota (2008); Parkeren in het centrumgebied van Voorschoten: Naar een duurzaam parkeerbeleid
De gemeente Voorschoten voert een duurzaam parkeerbeleid. Het uitgangspunt dat het parkeerbeleid duurzaam moet zijn, vertaalt zich in een primaat voor de voetganger. Te voet zijn woningen, winkels, dienstverlenende bedrijven en openbare ruimten in het centrum goed bereikbaar. De fietser kan via een veilige route tot dicht bij de bestemming komen en daar de fiets stallen of de fiets aan de hand meevoeren door het centrum. Het centrum is goed ontsloten per openbaar vervoer. Er zijn goede looproutes vanaf de haltes. In de visie is één van de uitgangspunten dat het centrum verder verkeersluw wordt gemaakt. De parkeervoorzieningen worden uitgebreid en geconcentreerd op enkele grote locaties (garages) aan de rand van het centrum. Hierdoor neemt zowel het verkeer- als de parkeeroverlast in het centrum af. In de visie zijn drie nieuwe garages voorzien: Albert Heijn/Churchillplein, Deltaplein en MOC/ Wagenerf. De parkeergarage bij de Albert Heijn is inmiddels gerealiseerd.
Evaluatie parkeerbeleid
In mei 2011 heeft een parkeeronderzoek in het centrumgebied van Voorschoten plaatsgevonden. Op basis van de parkeertellingen, gemeentelijke beleidvisies en enkele interviews is het parkeerbeleid voor het centrumgebied geëvalueerd. Naar aanleiding van de evaluatie worden de volgende nadere uitvoeringsmaatregelen uitgewerkt.
Historisch tekort en parkeernormen
In het centrum ligt de gemiddelde bezettingsgraad en de maximale bezettingsgraad van het gebied binnen de binnenring als geheel en het gebied buiten de binnenring als geheel onder de benoemde kritische grens van 85 %. Daarmee kan gesteld worden dat zich geen 'problemen' voordoen in beide deelgebieden ten aanzien van autoparkeren. De parkeervraag en het parkeeraanbod zijn in evenwicht en dat betekent dat er ook geen sprake is van een 'historisch tekort'. Nu er evenwicht is is het mogelijk de parkeerbalans en de normen waarop deze gebaseerd is te kalibreren. Wanneer inzicht wordt verkregen met welke functies in de huidige situatie de gemeten parkeervraag wordt veroorzaakt, is het mogelijk een preciezere inschatting te doen van de bijbehorende normen voor de situatie in Voorschoten. Naar verwachting leidt dit tot een neerwaartse bijstelling van de huidige algemene parkeernormen. Daarmee komt er een parkeernorm die specifiek is toegespitst op het centrum van Voorschoten. Daadwerkelijke verlaging is alleen mogelijk wanneer voor alle nieuwe of gewijzigde functies in het gebied de (nieuwe) parkeernorm strikt wordt toegepast en opgelegd aan initiatiefnemers. Nu er evenwicht is betekent dit niet dat er geen knelpunten meer zijn. In sommige telsecties is de bezettingsgraad namelijk wel problematisch, maar deze knelpunten kunnen in sommige gevallen worden opgelost of verminderd. In de uitwerking zal voor enkele parkeerterreinen nader onderzocht worden hoe het gebruik en de ruimtelijke kwaliteit verder verbeterd kan worden. Dit geldt zeker voor het Sir Winston Churchillplein, het Burgemeester Van der Haarplein en het parkeren in de Overslagstraat, maar ook de andere parkeervoorzieningen zullen tegen het licht worden gehouden en worden bezien of optimalisatie qua gebruik en uitstraling kan worden bereikt.
Blauwe zone
De blauwe zone in en rondom het centrum werkt, ondanks dat er zeer beperkt wordt gehandhaafd. Met een verbetering van de handhaving, zoals de gemeente voornemens is, kan de werking nog verder verbeteren. Daarmee zal echter ook enige verdringing van parkeerdruk naar de naastgelegen straten plaatsvinden en dus ook de kans op overlast aldaar toenemen. Als de bezettingsgraad in de blauwe zone hierdoor voldoende terugloopt en er blijkbaar voldoende capaciteit is voor kort parkeren ten behoeve van het centrum, kan de blauwe zone worden verkleind. De invoering van een parkeerverwijssysteem zal ook bijdragen aan een betere parkeerverdeling.
Fietsparkeren
Uit de parkeerevaluatie blijkt dat de voorgenomen fietsclusters met uitzondering van de fietsenstallingen nabij Albert Heijn niet zijn gerealiseerd. Het is dan ook belangrijk dat de omvangrijke fietsclusters snel worden aangelegd. Dit geldt vooral voor de fietsenstallingen nabij de Hema en de Dorpskerk. De fietsenstallingen aan de zuidzijde van de Schoolstraat worden opgepakt bij de realisatie van de projecten 'Knooppunt Voorschoten' en 'Deltaplein'. In de Schoolstraat blijft het in beide richtingen toegestaan te fietsen.
Laden en lossen
De in het centrum van Voorschoten gevestigde winkels zijn voor hun bevoorrading, al dan niet gedeeltelijk, afhankelijk van de Schoolstraat, welke direct grenst aan het plangebied. Ten behoeve van het laden en lossen kent de straat momenteel een eenrichtingsverkeer-regime vanuit het zuiden. In lijn met de herontwikkelingen die voortkomen uit het project 'Knooppunt Voorschoten' en het project Deltaplein zal de rijrichting in de winkelstraat worden omgedraaid. Dit heeft vooral voordelen voor de verkeersafwikkeling bij de Wijngaardenlaan, doordat er één rijrichting komt te vervallen. Het laad- en losverkeer rijdt in de nieuwe situatie de Schoolstraat in vanuit het noorden en gebruikt de ruimte tussen het hoofdgebouw en het paviljoen om het winkelcentrum te verlaten.
Voor het project Deltaplein is een parkeerbalans opgesteld, welke als bijlage 4 bij deze onderbouwing is gevoegd. Berekend is dat conform de normen uit de parkeernota "Parkeren in het centrumgebied van Voorschoten: Naar een duurzaam parkeerbeleid" uit 2008 de parkeerbalans ten opzichte van de huidige situatie verbeterd. Er zal geen conflict/ verslechtering van de parkeer- en/ of verkeersoverlast plaatsvinden. Tevens zal er geen conflict ontstaan met de doorstroming op de N447. Hierbij is ook uitgebreid waarnemingsonderzoek verricht naar de bezettingsgraad van de bestaande HEMA-garage. Uit de parkeertellingen blijkt dat de Hema-garage op dit moment onderbezet is.
De garage zal worden ontsloten door de Koningin Julianalaan en kent een separate in- en uitrit. De huidige toegang tot de HEMA-garage zal fungeren als inrit. Ter hoogte van de Koningin Wilhelminalaan zal de uitrit van de nieuwe gecombineerde parkeergarage worden gerealiseerd.
Naast de ontwikkeling van het Deltaplein en bijkomende infrastructurele aanpassingen werkt de gemeente Voorschoten onder de noemer 'Knooppunt Voorschoten' aan de herinrichting van de weg tussen de Papelaan en het kruispunt Wijngaardenlaan-Schoolstraat. Beide projecten sluiten op elkaar aan en worden in nauwe samenwerking uitgevoerd.