Plan: | Deltaplein |
---|---|
Status: | ontwerp |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0626.2012Deltaplein-BP20 |
De Wet geluidhinder (Wgh) richt zich op de bestrijding van geluidhinder door met name industrie, weg- en railverkeer. Geluidgevoelige bestemmingen, zoals woningen en scholen, mogen niet gerealiseerd worden zonder dat eerst een toets aan de geluidnormen plaatsvindt. De wet kent een ondergrens, de zogenaamde voorkeursgrenswaarde van 48 dB. Wanneer de geluidbelasting gelijk of lager dan deze waarde is, zijn de voorwaarden die de Wet geluidhinder stelt aan het realiseren van geluidgevoelige bestemmingen niet van toepassing.
Daarnaast is er in de wet een bovengrens opgenomen, de maximaal toelaatbare geluidbelasting. Indien de geluidbelasting hoger is dan deze waarde, is het realiseren van geluidgevoelige bestemmingen in principe niet mogelijk. Voor woningen binnen het stedelijke gebied geldt een maximale waarde van 63 dB.
Wanneer de geluidbelasting tussen de voorkeursgrenswaarde en de maximaal toelaatbare geluidbelasting ligt, is het realiseren van geluidgevoelige bestemmingen aan beperkingen gebonden en alleen onder voorwaarden mogelijk. Dit wordt een ‘hogere waarde’ genoemd (‘hoger’ in de zin van hoger dan de voorkeursgrenswaarde) en wordt via een formele procedure vastgelegd.
Op basis van de Wet geluidhinder hebben alle (spoor)wegen (wegen hfdst. VI art. 74 en spoorwegen hfdst. VII) een geluidszone. Uitzondering hierop zijn woonerven en 30 km/uur gebieden. Bij wegen is deze zone afhankelijk van het aantal rijstroken en of een weg binnen of buitenstedelijk is gelegen. Wanneer een geluidgevoelige bestemming is gelegen buiten de zone is de Wet geluidhinder in principe niet van toepassing.
Voor de bepaling van de maximale vast te stellen geluidbelasting houdt de Wet geluidhinder rekening met de ligging van de geluidgevoelige bestemmingen en wordt onderscheid gemaakt tussen stedelijk en buitenstedelijk gebied. Binnen stedelijk gebied gelden over het algemeen minder strenge normen.
Binnen het plangebied is geen bedrijvigheid (industrie) aanwezig welke een aanzienlijke geluidbelasting op de nieuw te bouwen woningen veroorzaakt. In de omgeving van het plangebied komt gelet op de centrumfunctie slechts bedrijvigheid in lichte vorm voor, die als goed passend in de omgeving wordt beschouwd. De geluidhindercontouren van deze bedrijven reiken niet tot aan het plangebied.
Het plangebied is gelegen buiten de zones van de spoorweg die door Voorschoten loopt. Hierdoor zal vanwege het railverkeer geen noemenswaardige geluidhinder worden ondervonden en is de Wet geluidhinder niet van toepassing. Het plangebied is wel gelegen binnen de zones van een tweetal wegen.
Teneinde de exacte geluidbelasting op de woningen binnen het projectgebied als gevolg van het wegverkeer op de Koningin Julianalaan en de Wijngaardenlaan te kunnen vaststellen, is door Ardea acoustics & consult in akoestisch onderzoek verricht (30 mei 2012 rapportnummer 2250BGA1.006), waarvan het rapport als Bijlage 4 bij deze onderbouwing is gevoegd. De Wet geluidhinder ziet alleen toe op de geluidbelasting die elke weg afzonderlijk veroorzaakt op de buitenkant van de gevels. In verband met de eis die het Bouwbesluit stelt is in dit rapport tevens een berekening gemaakt van de totale geluidbelasting van alle relevante wegen samen (cumulatie van geluid).
Uit de berekeningen blijkt dat de geluidsbelasting hoger is dan de voorkeursgrenswaarde. Daarom moet worden nagegaan welke maatregelen mogelijk zijn, teneinde het project in overeenstemming te brengen met de eisen uit de Wet geluidhinder. In deze situatie is het niet mogelijk om het aantal verkeersbewegingen terug te brengen vanwege de noord-zuid verbinding die de wegen hebben evenals de centrumfunctie van Voorschoten. Geluidreducerend asfalt behoort eveneens niet tot de mogelijkheden gezien de aanwezigheid van het kruispunt en het speciale asfalt onvoldoende bestand is tegen afremmend en optrekkend verkeer. Het plaatsen van een geluidscherm is evenmin mogelijk. Dit betekent dat geconcludeerd moet worden dat maatregelen bij de bron of in de overdracht niet mogelijk zijn.
Op basis van de uitgevoerde berekeningen blijkt dat voor 49 appartementen een hogere waarde moet worden vastgesteld. Voor de appartementen met gevels aan de Koningin Julianalaan gaat het om hogere waarden tot aan 63 dB. Voor de zuidelijke kopgevel gaat het om hogere waarden tot aan 59 dB .
Indien een hogere grenswaarde wordt vastgesteld dan stelt het Bouwbesluit in art 3.2 voor nieuwe woningen dat de uitwendige scheidingsconstructie een zodanige gevelisolatie heeft dat in het verblijfsgebied van de woning een binnenwaarde van 33 dB wordt gewaarborgd.
Het definitieve ontwerp van de appartementen dient in het kader van het afgeven van de bouwvergunning en toetsing aan het Bouwbesluit beoordeeld te worden. Dan wordt getoetst of de geluidwerende maatregelen afdoende zijn waarbij de optredende binnenwaarden behoren te voldoen aan de normen uit het Bouwbesluit. Gezien de berekende gecumuleerde geluidsniveaus van maximaal 69 dB van beide relevante wegen moet rekening worden gehouden met geluidsisolerend dubbel glas, goede kierdichting en geluidgedempte ventilatie.
Naar aanleiding van de onderzoeksresultaten wordt geadviseerd om het bevoegde gezag een hogere grenswaarde voor de woningen binnen het plan te laten vaststellen vanwege het optredende wegverkeerlawaai. Op basis van de uitgevoerde berekeningen blijkt dat voor 49 appartementen een hogere waarde moet worden vastgesteld. Voor de appartementen met gevels aan de Koningin Julianalaan gaat het om hogere waarden tot aan 63 dB. Voor de zuidelijke kopgevel varieert gaat het om waarden tot aan 59 dB.
Deltaplein Ontwikkeling B.V. is in overleg getreden met de gemeente over de exacte invulling van het ontwerp. De getroffen voorzieningen zijn in overeenstemming met het gemeentelijk beleid, met dien verstande dat te allen tijde voldaan is of voldaan wordt aan de wettelijke eisen uit de Wet geluidhinder (gevelbelasting geluid) en het Bouwbesluit (gevelwering geluid).
Het ontwerpbesluit hogere grenswaarden vanwege verkeersgeluid dient tegelijkertijd met het ontwerp bestemmingsplan voor het Deltaplein ter inzage te worden gelegd.