direct naar inhoud van 5.7 Luchtkwaliteit
Plan: Veurseweg 214 eo
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0626.2010Veurseweg214eo-BP20

5.7 Luchtkwaliteit

Volgens de Wet milieubeheer is het nodig een planontwikkeling te toetsen aan luchtkwaliteitseisen. Op 1 augustus 2009 is het Nationaal Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL) in werking getreden, met als doel om alle overschrijdingen van de luchtkwaliteitsnormen op te lossen. Het NSL omvat een omvangrijk pakket maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren.

Alleen projecten die 'niet in betekenende mate' (NIBM) bijdragen aan een verslechtering van de luchtkwaliteit kunnen zonder toetsing aan de grenswaarden voor het aspect luchtkwaliteit uitgevoerd worden. Een project draagt niet in betekenende mate bij aan de luchtverontreiniging wanneer aannemelijk is (door berekening of motivering) dat de 3% grens niet wordt overschreden. Deze grens is 3% van de grenswaarde voor de jaargemiddelde concentratie van fijn stof (PM10) of stikstofdioxide (NO2). Dit komt overeen met 1,2 microgram/m3 voor zowel PM10 als NO2. Dit criterium is een 'of-benadering', wanneer een project voor één stof de 3%-grens overschrijdt, dan verslechtert het project 'in betekenende mate' de luchtkwaliteit. De 3%-grens is voor een aantal categorieën projecten in een ministeriële regeling omgezet in getalsmatige grenzen, bijvoorbeeld:

  • woningbouw: 1.500 woningen netto bij 1 ontsluitingsweg, 3.000 woningen bij 2 ontsluitingswegen;
  • kantoorlocaties: 100.000 m2 bruto vloeroppervlak bij 1 ontsluitingsweg, 200.000 m2bruto vloeroppervlak bij 2 ontsluitingswegen.

Het voorliggende bestemmingsplan maakt nauwelijks meer vloeroppervlakte mogelijk dan het bestaande bestemmingsplan.

De functies waarvoor een vrijstelling nodig is (slagerij, zilverwinkel, wijnhandel met proeflokaal en de kantoren) leveren niet of nauwelijks een verslechtering van de luchtkwaliteit op ten opzichte van de functies die binnen het geldende bestemmingsplan reeds zijn toegestaan. Het bouwplan is daarnaast te kleinschalig om grote invloed te hebben op de luchtkwaliteit.

Deze ontwikkeling valt onder de regeling 'NIBM'. Er is daarom geen onderzoek gedaan naar het effect van het bouwplan ten opzichte van de luchtkwaliteit. Het aspect luchtkwaliteit staat vaststelling van het bestemmingsplan dan ook niet in de weg.