direct naar inhoud van 2.6 Gemeentelijk beleid
Plan: Veurseweg 214 eo
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0626.2010Veurseweg214eo-BP20

2.6 Gemeentelijk beleid

Structuurvisie Duivenvoordecorridor 2005

In de structuurvisie Duivenvoordecorridor is de leidraad voor de ruimtelijke ontwikkelingen de versterking van het reeds bestaande waardevolle cultuurlandschap resp. coulissenlandschap. Hierin worden robuuste groencomplexen afgewisseld, met zowel open als besloten landschapseenheden. Om dit doel te kunnen bereiken ligt het accent van de structuurvisie op de handhaving en uitbreiding van de reeds bestaande open ruimte. Het plangebied wordt in de structuurvisie als 'coulissen' aangeduid. Het bestemmingsplan is niet in strijd met de handhaving van de bestaande open ruimte in het coulissenlandschap.

afbeelding "i_NL.IMRO.0626.2010Veurseweg214eo-BP20_0007.jpg"

Figuur 2.3 Kaartbeeld Duivenvoordecorridor

Structuurvisie Voorschoten 2005 - 2020

De Structuurvisie is een gemeentelijk antwoord op de toenemende verstedelijking van de Randstad, waarin wordt aangegeven op welke wijze Voorschoten haar specifieke karakter kan behouden en versterken. De gemeentelijke Structuurvisie 2005-2020 is opgesteld om voor de middellange termijn als handvat te dienen om de ruimtelijke vraagstukken op de gebieden van wonen, zorg en welzijn, maar natuurlijk ook werken, verkeer, voorzieningen en recreatie in te passen in de beperkte beschikbare ruimte. Daarbij is als richtsnoer gebruik gemaakt van thema’s als: “koesteren, groeien en beheersen”.

De Structuurvisie vormt de vertaling van de geformuleerde beleidslijnen in een ruimtelijk-functioneel toekomstperspectief voor de periode tot circa 2020. Het strategisch vertrekpunt kan als volgt aangeduid worden:

  • het plezierige woonklimaat dient gehandhaafd te blijven (en waar nodig versterkt)
  • revitalisering van het centrumgebied, met daarbinnen opwaardering van de openbare ruimte, blijft van belang,
  • (volks)huisvestingsbeleid dient de eigenheid van Voorschoten te waarborgen binnen de gemêleerdheid van de regio,

Daarbij kan geconcludeerd worden, dat in de gevoerde discussies en beraadslagingen gedurende de afgelopen jaren als rode draad naar voren komt, dat gehecht wordt aan:

  • de sfeer, die de groene dorpsidentiteit oproept , dient vastgehouden te worden;
  • de bestaande omgeving dient gekoesterd en goed onderhouden te worden;
  • verouderde situaties mogen verbeterd of vernieuwd worden;
  • het centrumgebied heeft dringend een kwaliteitsimpuls nodig;
  • de nieuwe woonwijken horen het imago van woonkwaliteit van Voorschoten te bevestigen;
  • nieuwe initiatieven dienen te passen bij de identiteit van Voorschoten.

Nota Erfgoed (2010)

In de Nota Erfgoed worden met drie accenten prioriteiten gesteld bij de uitvoering van het beleid. Het eerste accent is erop gericht het aanwezige erfgoed veilig te stellen door eigenaren te stimuleren zelf te investeren in hun eigendom door middel van voorlichting, vergunningverlening en lichte subsidies. Een actualisatieslag en prioritering van de gemeentelijke monumentenlijst zijn daarbij belangrijk. In het verlengde daarvan gaat het tweede accent in op het belang van het erfgoed voor de maatschappelijk en ruimtelijke ontwikkeling van Voorschoten. Kernwoorden zijn ruimtelijke kwaliteit, een waardenkaart en integraal en gebiedsgericht werken. Tot slot ligt het derde accent op het uitdragen, openstellen en profileren van het erfgoed, binnen de gemeente maar ook daarbuiten. Communicatie is daarbij een kernbegrip. Door deze drieslag in het beleid wordt er gewerkt aan een goede kwaliteit (behoud, onderhoud en ontwikkeling) van het culturele erfgoed.

Welstandsnota

Onderstaande uitgangspunten vormen de basis voor het welstandsbeleid. Deze uitgangspunten zijn meegenomen in het opstellen van de welstandscriteria, maar vormen ook het kader waarbinnen het welstandstoezicht moet plaatsvinden.

  • Aandacht en zorg voor de identiteit van Voorschoten: Centraal in het welstandsbeleid is de zorg voor de bebouwde omgeving, om de identiteit en uitstraling van Voorschoten te waarborgen en waar nodig te versterken. Deze identiteit wordt gekenmerkt door de kleinschaligheid van het historisch dorpscentrum en de sterke relatie van de bebouwde kom met het landschap.
  • Welstandbeleid per gebied: De gebiedsgerichte welstandscriteria geven aan hoe een bouwwerk 'zich moet gedragen' en welke gewaardeerde karakteristieken uit de omgeving in het ontwerp moeten worden meegenomen/gebruikt.
  • 'Ruimte' om te bouwen: Naast het collectieve belang van een aantrekkelijke gebouwde omgeving is de gemeente ook van mening dat er voldoende individuele mogelijkheden moeten zijn om te (ver)bouwen. In de sneltoetscriteria voor veel voorkomende kleine bouwwerken worden de mogelijkheden voor kleine bouwwerken aangegeven, waarbij onderscheid is gemaakt tussen voor- en achterkant.
  • Helderheid in welstandsbeoordeling: Er is een duidelijke behoefte voor een overzichtelijke en gestroomlijnde procedure van welstandsafhandeling en een duidelijke afbakening van het domein van de ambtelijke afhandeling en de welstandscommissie.

Visie op Verkeer en Vervoer in Voorschoten 2009-2020

Het definitieve voorstel voor de Verkeersvisie is in juni 2009 aan de raad aangeboden. De Verkeersvisie is in samenspraak met belanghebbenden ontwikkeld. In de Verkeersvisie geeft de gemeente aan wat het kader is voor het verkeers- en vervoersbeleid van de gemeente. Het begrip 'duurzaam' staat centraal; Duurzaam Veilig, bruikbaar voor langere tijd en met respect voor de leefomgeving. Veel aandacht in de nota gaat uit naar de fietser, de voetganger en het openbaar vervoer. Extra aandacht is er voor kwetsbare verkeersdeelnemers zoals (school)kinderen, senioren en mensen met een mobiliteitsbeperking. Voor het autoverkeer zijn in het afgelopen jaar al belangrijke besluiten genomen, denk aan het parkeerbeleid voor het centrumgebied en de Traverse. Deze besluiten zijn integraal onderdeel van de Verkeersvisie.

Het wegennet van Voorschoten is relatief verkeersveilig. Om de verkeersveiligheid voor de toekomst zeker te stellen wordt het wegennet Duurzaam Veilig ingericht en worden alle wijken ingericht als 30 km zones.

Om de verkeersveiligheid van fietsers en voetgangers te verbeteren wordt vooral aandacht besteed aan schoolroutes en oversteekplaatsen. Om het gebruik van de fiets te vergroten wordt het stelsel van fietspaden en fietsroutes gecompleteerd en wordt het comfort voor de fietser verbeterd door het wegdek goed te onderhouden.

De regio Holland Rijnland heeft een plan ontwikkeld om het openbaar vervoergebruik flink te laten stijgen. Dit zal ook in Voorschoten goed merkbaar zijn. Punt van aandacht is het bedieningsniveau van het openbaar vervoer in de wijken.

Uit onderzoek blijkt dat het autoverkeer in Voorschoten de laatste tientallen jaren nauwelijks is toegenomen. Het wegennet voor de auto is binnen Voorschoten daarom nog steeds van voldoende capaciteit en zal dat naar verwachting ook voorlopig blijven.

De Visie is uitgewerkt in een Maatregelenpakket Verkeer en Vervoer (MPV). Het doel van het MPV is om de uitvoering van het verkeers- en vervoerbeleid te sturen en te monitoren. Het MPV is daarmee basis voor de besluitvorming in de raad van Voorschoten over de jaarlijkse programmering van de uitvoering van het verkeers- en vervoerbeleid.

Kadernota Economische Ontwikkeling

In de gemeentelijke Kadernota Economische Ontwikkeling is opgenomen dat een eventuele uitbreiding van detailhandel gericht moet zijn op de bestaande winkelcentra. Overige verspreiding van winkels over de gemeente is in de basis niet gewenst. Op 23 november 2004 heeft het College van B&W echter de intentie uitgesproken (B&W besluit nr. 404330) om het bestaande verkoopvloeroppervlak op het perceel aan de Veurseweg 214 van ca. 800 m2 te legaliseren. Het college heeft op 20 februari 2006 bovendien besloten (B&W besluit nr. 600582) specifiek niet mee te werken aan een vergroting van het winkeloppervlak tot 1000 m2. Een verdere vergroting van het winkelvloeroppervlak wordt gezien als in strijd met de Kadernota Economische Ontwikkeling.