direct naar inhoud van 5.2 Archeologie
Plan: Krimkade 91
Status: ontwerp
Plantype: projectbesluit
IMRO-idn: NL.IMRO.0626.2010Krimkade91-PB20

5.2 Archeologie

Met de nieuwe Wet op de Archeologische Monumentenzorg is het accent komen te liggen op het streven naar het behoud en beheer van archeologische waarden in de bodem (in situ) en het beperken van (de noodzaak van) archeologische opgravingen. Uitgangspunt van het nieuwe beleid is tevens het principe 'de verstoorder betaalt'. Bij het voorbereiden van werkzaamheden die het bodemarchief kunnen verstoren (zoals de aanleg van een weg, een nieuwe woonwijk, een bedrijventerrein), dient onderzocht te worden of daardoor archeologische resten verstoord kunnen worden.

Het projectgebied ligt volgens de archeologische beleidskaart van de nota 'Duin, Horst en Weidegebied' van de gemeentes Voorschoten, Wassenaar en Leidschendam-Voorburg binnen categorie 5. Deze categorie kent een hoge verwachting voor de periode Neolithicum t/m Nieuwe tijd: Hollandveen op zand en rivierklei. Voorafgaand aan bodemingrepen en/of plannen met een oppervlak groter dan 30 m2 en dieper dan 30 cm beneden het maaiveld dienen een archeologisch bureauonderzoek conform de KNA en enkele controleboringen naar de bodemgesteldheid van het plangebied te worden uitgevoerd. Ten behoeve van het bureauonderzoek dient tevens het bouwarchief te worden geraadpleegd. Bij het vaststellen van het oppervlak dient steeds uitgegaan te worden van het kadastrale perceel waarop de werkzaamheden mogelijk worden gemaakt. In plaats van het zetten van controle boringen naar de bodemgesteldheid mogen, indien voorhanden en diep genoeg gezet, ook de boorstaten van een verkennend bodemonderzoek ten behoeve van milieu en/of grondwater gebruikt worden. Indien uit het bureauonderzoek blijkt dat het gebied een hoge verwachting heeft en uit de boringen een intacte bodem naar voren komt, dan volgt direct een proefsleuvenonderzoek of archeologische begeleiding.

afbeelding "i_NL.IMRO.0626.2010Krimkade91-PB20_0005.jpg"

Afbeelding 5.1: uitsnede archeologische beleidskaart (bron: nota 'Duin, Horst en Weidegebied')

In het geval van het oprichten van een bijgebouw op het perceel Krimkade 91 is géén nader archeologisch onderzoek noodzakelijk omdat er niet dieper dan 30 cm gefundeerd wordt.