direct naar inhoud van 5.9 Mobiliteit en verkeer
Plan: Centrum
Status: ontwerp
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0626.2010Centrum-BP20

5.9 Mobiliteit en verkeer

De gemeente Voorschoten heeft in de Verkeersvisie "Visie op verkeer en vervoer in Voorschoten 2009-2020" de kaders aangegeven voor het verkeers- en vervoersbeleid van de gemeente. Het parkeerbeleid voor het centrumgebied maakt deel uit van deze Verkeersvisie. De gemeente streeft naar een duurzaam verkeerssyssteem dat, afgestemd op de verschillende verkeersdeelnemers, leidt tot een goede bereikbaarheid binnen en van de gemeente Voorschoten.

5.9.1 Autoverkeer

Het wegennet van Voorschoten is gecategoriseerd aan de hand van de principes Duurzaam Veilig. De wegen zijn ingedeeld in gebiedsontsluitingswegen, wijkontsluitingswegen en erftoegangswegen. De erftoegangswegen zijn zorgen voor de interne ontsluiting van verblijfsgebieden. Binnen verblijfsgebieden ligt de prioriteit bij de voetganger en de fietser. De inrichting van de verblijfsgebieden wordt hierop afgestemd, er geldt een maximumsnelheid van 30 km/ uur. Het gehele bestemmingsplangebied kan worden aangemerkt als verblijfsgebied. De wegen van en naar het centrum van Voorschoten behoren tot de gebiedsontsluitingswegen en de wijkontsluitingswegen.

5.9.2 Langzaam verkeer

In het centrum van Voorschoten zijn tijdens de winkeluren veel voetgangers aanwezig. Het doorgaand verkeer wordt zoveel mogelijk om het centrum geleid. Er is geen voetgangerszone voorzien in het centrum. In de Schoolstraat deelt de voetganger de ruimte met de fietsers en in de Voorstraat deelt de voetganger de ruimte met de fietsers en de automobilisten. De openbare parkeerplaatsen in de Voorstraat zijn verwijderd bij het gereedkomen van de parkeergarage van de Albert Heijn. Hierdoor neemt het autoverkeer in de Voorstraat af.

Voor de leefbaarheid in het centrum is het gewenst dat zowel de loop- als de fietsroutes door het centrum worden verbeterd.

5.9.3 Openbaar vervoer

Voorschoten is goed ontsloten per openbaar vervoer. Vanaf het NS-station Voorschoten zijn er rechtstreekse busverbindingen naar het centrum. Het openbaar vervoergebruik is in de gemeente hoog ten opzichte van de overige gemeenten in de regio. Het centrum is goed bereikbaar met het openbaar vervoer. Door investeringen in de infrastructuur zal het openbaar vervoergebruik in Voorschoten in de toekomst stijgen en zal de bereikbaarheid van en naar Voorschoten verder toenemen

5.9.4 Parkeren

Uit de Parkeernota (2008) blijkt dat er in het centrum van Voorschoten een tekort aan parkeerplaatsen is. Uitgangspunt is dat het centrum de komende jaren verder verkeersluw wordt gemaakt. De parkeervoorzieningen worden uitgebreid en geconcentreerd op enkele grote locaties (garages) aan de rand van het centrum. Hierdoor neemt zowel het verkeer- als de parkeeroverlast in het centrum af. Er zijn drie nieuwe garages voorzien: Albert Heijn/ Churchillplein, Deltaplein en MOC/ Wagenerf. De parkeergarage bij de Albert Heijn is reeds gerealiseerd. Bij ingebruikname van deze garage zijn de openbare parkeerplaatsen in de Voorstraat verdwenen.

Voor nieuwe ontwikkelingen in het centrum wordt een (auto)parkeernorm ingevoerd. Indien niet kan worden voldaan aan de norm, is afdracht in een parkeerfonds verplicht. De gemeente bekostigt uit dit parkeerfonds de benodigde parkeervoorzieningen.

5.9.5 Conclusie

Op het gebied van mobiliteit en verkeer zijn op basis van de Verkeersvisie en de Parkeernota verschillende maatregelen voorgesteld voor het verbeteren van de mobiliteit in het centrum. Een aantal maatregelen, zoals het oprichten van een nieuwe parkeergarage, zijn reeds uitgevoerd. De meeste maatregelen staan gepland op de middellange termijn (2014-2016). In de Verkeersvisie is de financiering van het maatregelenpakket besproken. Hiermee wordt de uitvoering van de maatregelen op het gebied van verkeer en parkeren voldoende gewaarborgd.