Plan: | De Striene |
---|---|
Status: | vastgesteld |
Plantype: | bestemmingsplan |
IMRO-idn: | NL.IMRO.0617.bpds-vg01 |
Regelgeving en beleid
Wet archeologische monumentenzorg (Wamz)
Op 1 september 2007 is de wet op de archeologische monumentenzorg in werking getreden. Hiermee worden de uitgangspunten van het Verdrag van Malta binnen de Nederlandse wetgeving geïmplementeerd. De wet regelt de bescherming van archeologisch erfgoed in de bodem, de inpassing ervan in de ruimtelijke ontwikkeling en de financiering van opgravingen: 'de veroorzaker betaalt'.
Voor gebieden waar archeologische waarden voorkomen of waar reële verwachtingen bestaan dat ter plaatse archeologische waarden aanwezig zijn, dient door de initiatiefnemer voorafgaand aan bodemingrepen archeologisch onderzoek te worden uitgevoerd. De uitkomsten van het archeologisch onderzoek dienen vervolgens volwaardig in de belangenafweging te worden betrokken. Het belangrijkste doel is de bescherming van het archeologische in de bodem (in situ) omdat de bodem doorgaans de beste garantie biedt voor een goede conservering. Er wordt uitgegaan van het basisprincipe de 'verstoorder' betaalt voor het opgraven en het documenteren van de aangetroffen waarden als behoud in de bodem niet tot de mogelijkheden behoort.
Archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart Hoeksche Waard
Sinds de inwerkingtreding van de Wamz ligt de verantwoordelijkheid voor het behoud en beheer van het bodemarchief bij gemeenten. Het bestemmingsplan is daarbij het belangrijkste instrument. Om die reden heeft de Commissie Hoeksche Waarde een 'Archeologische verwachtings- en beleidsadvieskaart Hoeksche Waard' opgesteld. Deze advieskaart vormt het beleid ten aanzien van het bodemarchief voor alle gemeenten in de Hoekshe Waard. Op basis van deze kaart ligt het plangebied in een gebied met middelhoge archeologische verwachting. Het beleid voor deze gebieden is dat er geen archeologisch onderzoek plaats hoeft te vinden wanneer de bodemverstorende werkzaamheden minder dan 500 m² beslaan over een diepte van minder dan 30 cm.
Analyse en conclusie
Het totale plangebied heeft een oppervlak van ruim 5.000 m². Alhoewel niet in het gehele gebied werkzaamheden plaatsvinden beslaan de bodemverstorende werkzaamheden een groter oppervlak dan 500 m² over een diepte van meer dan 30 cm. Archeologisch onderzoek is dan ook noodzakelijk. Om die reden wordt in het bestemmingsplan de dubbelbestemming waarde- Archeologie opgenomen. Deze dubbelbestemming zorgt ervoor dat voorafgaand aan bouw- en andere grondroerende werkzaamheden moet zijn aangetoond dat er geen archeologische waarden worden verstoord.