direct naar inhoud van Hoofdstuk 1 Inleiding
Plan: Strijen Buitengebied 2012
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0617.BPBG2012-VG01

Hoofdstuk 1 Inleiding

In 2010 heeft de gemeente Strijen het bestemmingsplan Buitengebied vastgesteld voor nagenoeg het hele Buitengebied van de gemeente. Bij uitspraak van 30 mei 2012 heeft de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State (hierna: de Afdeling) een drietal onderdelen van het door de gemeenteraad op 25 mei vastgestelde bestemmingsplan Buitengebied vernietigd. Deze onderdelen dienen gerepareerd te worden. Daarnaast is een klein deel van het buitengebied van de gemeente Strijen per abuis niet opgenomen in het bestemmingsplan Buitengebied. Deze gronden dienen voorzien te worden van een actuele bestemmingslegging. Tot slot zijn, nadat enige tijd met het bestemmingsplan Buitengebied is gewerkt, enkele punten geconstateerd die om aanpassing vragen. Dit betreffen de verleende vrijstellingen en vergunningen en enkele omissies op de kaart en in de regels.

Nieuwe Wro en standaarden 

Het bestemmingsplan Buitengebied is vastgesteld ten tijde van de Wet ruimtelijke ordening (Wro). De digitale vereisten waren destijds nog niet van toepassing. Na de vaststelling van dit bestemmingsplan is de (nieuwe) Wet ruimtelijke ordening (Wro) van kracht geworden. Een bestemmingsplan dat nu wordt opgesteld dient te voldoen aan de meest actuele vereisten. Dit houdt onder meer in dat nieuwe bestemmingsplannen moeten voldoen aan verplichte landelijke standaarden en digitaal raadpleegbaar moeten worden gemaakt. Na een recente aanpassing van het Besluit ruimtelijke ordening (Bro) is een herziening van het bestemmingsplan waarbij de systematiek van het oorspronkelijke bestemmingsplan intact blijft, mogelijk gemaakt mits de bestemming van de gronden niet wijzigt.

Twee bestemmingsplannen

Het voorgaande betekent dat voor de aanpassingen van de regels een herziening van het bestemmingsplan kan worden opgesteld waarbij het bestemmingsplan voor het overige intact blijft. Dit geldt ook voor aanpassingen op de verbeelding waarbij de bestemming niet wordt gewijzigd. Voor de aanpassingen van de verbeelding waarbij de bestemming wijzigt, is een afzonderlijk bestemmingsplan noodzakelijk. Dit betekent dat er twee bestemmingsplannen worden opgesteld om de aanpassingen van het bestemmingsplan Buitengebied te regelen: één herziening (Buitengebied - 1e herziening) en één bestemmingsplan (Buitengebied 2012). Buitengebied - 1e herziening bestaat uit de reparatie van de verbeelding en de regels voor zover de bestemming (en daarmee de functie) niet wijzigt. Buitengebied 2012 bestaat uit een aantal bestemmingswijzigingen en de reparatie van de onderdelen die door de Afdeling zijn vernietigd. Dit is in feite een aantal losse postzegelbestemmingsplannen die samen zijn gevoegd in één nieuw bestemmingsplan. Voor dit laatste plan worden ook afzonderlijke regels opgesteld die los functioneren van het 'oude' bestemmingsplan Buitengebied, maar daar wel volledig op zijn afgestemd. Beide bestemmingsplannen worden afzonderlijk behandeld. Ze hebben beide wel hetzelfde doel: het repareren van de onderdelen die door de Afdeling zijn vernietigd en het verwerken van overige aanpassingen van het bestemmingsplan Buitengebied. Aangezien het om beperkte aanpassingen gaat die met name te maken hebben met de reparatie en aanpassingen om de gebruikswaarde van het bestemmingsplan te verbeteren of met het herstellen van omissies uit het bestemmingsplan, worden beide plannen zo veel mogelijk gezamenlijk behandeld.

Leeswijzer

In het volgende hoofdstuk komen de verschillende aanpassingen aan bod, met een motivering waarom de aanpassingen worden opgenomen. In hoofdstuk 3 komt de uitvoerbaarheid van dit bestemmingsplan. Hoofdstuk 4 bevat de juridische planbeschrijving.