direct naar inhoud van 2.4 Gemeentelijk beleid
Plan: Hoofdweg Oostvoorne
Status: vastgesteld
Plantype: bestemmingsplan
IMRO-idn: NL.IMRO.0614.1209bpHoofdweg-0100

2.4 Gemeentelijk beleid

Toekomstvisie (2009)

In de Toekomstvisie heeft de gemeente een duidelijke richting voor de toekomst bepaald. Het belangrijkste uitgangspunt is de verbetering van het voorzieningenniveau in de gemeente. Hiervoor is een groei van het inwoneraantal nodig. Westvoorne maakt hiervoor gebruik van de kansen die de Mainport en het toerisme bieden. Er wordt bewust gekozen voor een beheerste groei, zowel voor aantal inwoners, voorzieningen als economische activiteiten. Harde randvoorwaarden zijn onder meer:

  • het authentieke dorpse karakter van de verschillende kernen blijft gehandhaafd;
  • het toegankelijke groene karakter van de gemeente blijft bestaan en wordt versterkt, zowel als open buitengebied, als in de woonkernen;
  • Westvoorne blijft, met zijn unieke natuur, de groene buffer tegen het havengebied;
  • de groei zal moeten bijdragen aan een evenwichtige bevolkingsopbouw;
  • de meer dan landelijk gemiddelde vergrijzing wordt tegengegaan.

Voor het deel van het dorpsgebied waarop het voorliggende bestemmingsplan betrekking heeft, heeft de Toekomstvisie geen consequenties.

Woonvisie 2009

Belangrijke doelgroepen in de Woonvisie zijn de starters en jonge gezinnen en de ouderen.

Er zal komende jaren moeten worden ingezet op het behouden en aantrekken van starters en jonge gezinnen, om tegenwicht te bieden aan de toenemende vergrijzing. Tegelijkertijd mogen ook de huidige, oudere inwoners niet worden vergeten. De opgave ligt er om hen meer keuzemogelijkheden te bieden aan woningen geschikt voor ouderen en aan woonzorg en welzijnsvoorzieningen. In combinatie met het versterken van de kwaliteiten van de kernen kan een woonmilieu worden aangeboden waarin het voor jong en oud goed wonen is.

Het nieuwbouwprogramma moet tegemoetkomen aan de vraag naar nu nog ontbrekende woningtypen en tegelijkertijd de doorstroming binnen de bestaande voorraad op gang brengen. Door te bouwen voor de doorstroming zullen immers veelal woningen beschikbaar komen die door hun grootte en prijsklasse aantrekkelijk zijn voor starters of jonge gezinnen.

In het bouwprogramma worden de volgende accenten gelegd.

  • Voor het programma wordt in de differentiatie 25-30% in de sociale sector (huur en koop) aangehouden.
  • In de koopsector ligt een zeker accent op woningen voor de doelgroep jonge gezinnen.
  • In de huursector is ook aandacht voor duurdere huurwoningen. Per project zal hierbij worden geïnventariseerd wat de mogelijkheden zijn voor de bouw c.q. afname van duurdere huurwoningen.
  • Meer dan 45% van het aanbod in de periode 2009-2014 realiseren als woningen geschikt voor ouderen (koop én huur).

De ontwikkeling aan de Hoofdweg is opgenomen in het indicatieve bouwprogramma van 2009-2020 en past binnen de Woonvisie aangegeven categorieën en prijsklassen.

Beleidsnota archeologische monumentenzorg (2008)

De gemeente Westvoorne onderschrijft de uitwerking van het 'Verdrag van Malta': behoud van het archeologisch erfgoed waar mogelijk en documentatie waar nodig. Hierbij wordt aangesloten op het rijksbeleid en het provinciale beleid dat naar aanleiding van het 'Verdrag van Malta' is ontwikkeld. Westvoorne heeft op 22 april 2008 een gemeentelijk archeologisch beleid vastgesteld, waarvan de Archeologische Waarden en Beleidskaart (AWK) een belangrijk instrument vormt. De kaart toont de archeologische waarden en verwachtingen binnen het gemeentelijk grondgebied en geeft aan hoe de gemeente Westvoorne daarmee wenst om te gaan. In bestemmingsplannen wordt voor de verschillende plangebieden het archeologisch beleid nader uitgewerkt. Het bovenstaande sluit aan op en komt mede voort uit het rijksbeleid en het provinciale beleid dat naar aanleiding van het 'Verdrag van Malta' en de nieuwe Wet op de archeologische monumentenzorg (Wamz 2007) is ontwikkeld.

Het doel van het gemeentelijk archeologisch beleid is om: (1) te zorgen voor het behoud van archeologische waarden ter plaatse in de bodem; (2) te zorgen voor de documentatie van archeologische waarden indien behoud ter plaatse niet mogelijk is; (3) te zorgen dat de resultaten van het archeologisch onderzoek bereikbaar en kenbaar zijn voor derden. Bij het opstellen van dit plan is deze nota toegepast.