direct naar inhoud van 5.6 Waterhuishouding
vastgesteld
NL.IMRO.0612.BV00007-3001

5.6 Waterhuishouding

5.6.1 Inleiding

Door klimaatverandering, zeespiegelrijzing, bodemdaling en verstedelijking komt de waterhuishouding van Nederland in de 21e eeuw onder druk te staan. Daarom is in het "Nationaal Bestuursakkoord Water" afgesproken dat de waterproblematiek, gezamenlijk met de diverse betrokken partijen, opgelost moet worden. Onderdeel van die afspraak is dat voor ruimtelijke plannen een watertoets verplicht is. De watertoets omvat onder meer overleg met zowel de waterbeheerder het waterschap Hollandse Delta, als ook Rijkswaterstaat en de opname van een waterparagraaf. Het waterschap Hollandse Delta is als waterbeheerder verantwoordelijk voor het oppervlaktewater binnen het stedelijk gebied van Spijkenisse (inclusief de haven) en Rijkswaterstaat vervult deze functie voor de Oude Maas.

5.6.2 Huidige waterhuishouding

De gemeente Spijkenisse ligt in de delta van de grote rivieren. Het gebied van de beheersverordening Haven - Noord grenst direct aan de Oude Maas en aan de bestaande haven van Spijkenisse.
De bestaande haven is via een sluis verbonden met de Oude Maas. Ook de geschiedenis van het aangrenzende gebied heeft direct te maken met de ligging van de delta. Van oorsprong was dit gebied een zogenaamde aanwaspolder. Dit was oorspronkelijk buitendijks gebied dat door natuurlijke aanslibbing met klei is opgehoogd en in de 16e en 17e eeuw is ingepolderd. Meer dan 1,2 m onder het maaiveld ligt veen. Spijkenisse ligt in het beheergebied van het waterschap Hollandse Delta.

5.6.3 Oppervlaktewater

Binnen het stedelijk gebied van Spijkenisse is een aantal peil- en afvoergebieden te onderscheiden. De Schenkelweg vormt een waterscheiding binnen dit stelsel.
Het gebied Haven - Noord grenst aan de bestaande haven en beschikt daardoor al over oppervlaktewater.