direct naar inhoud van 4.5 Gemeentelijk beleid
vastgesteld
NL.IMRO.0612.BV00007-3001

4.5 Gemeentelijk beleid

4.5.1 Structuurvisie Spijkenisse 2010 - 2020

Om richting te geven aan de ruimtelijke opgave van Spijkenisse in de periode 2010 – 2020 is door de gemeenteraad van Spijkenisse op 13 mei 2009 de “Structuurvisie Spijkenisse 2010 – 2020” vastgesteld. Deze visie vervangt het Structuurplan uit 1991.

De structuurvisie geeft de ruimtelijke en functionele ontwikkeling in Spijkenisse op hoofdlijnen weer. Het geeft richting aan de fysieke ontwikkeling van Spijkenisse voor de komende 10 jaar. Ook geeft deze ruimtelijke vertaling inzicht in de ruimtelijke kaders en beperkingen, waarvoor Spijkenisse zich in de toekomst gesteld ziet. In het plan zijn ten aanzien van een aantal aspecten knelpunten geconstateerd op het gebied van de ruimtelijke situatie, wonen, werken en verkeer en vervoer. Aan de hand van deze knelpunten zijn hoofddoelstellingen geconcretiseerd in plandoelen voor de structuurplanperiode. Vervolgens zijn de plandoelen vertaald in ruimtelijke ontwikkelingsperspectieven voor de planperiode tot circa 2020. De visie is het uitgangspunt voor de politieke agenda. Geen dichtgetimmerd eindplan, maar het vertrekpunt van de gemeente voor gesprekken met hogere overheden en marktpartijen om ontwikkelingen en investeringen in de stad te initiëren.

afbeelding "i_NL.IMRO.0612.BV00007-3001_0004.png"

In de Structuurvisie Spijkenisse 2010-2020 zijn negen agendapunten opgenomen. De negen agendapunten bieden ideeën voor verbetering in negen gebieden. Agendapunt 1 van de structuurvisie is het verbeteren van de Stadsentree Spijkenisserbrug. In de structuurvisie wordt de stadsentree Spijkenisserbrug onderverdeeld in drie deelgebieden: Haven - Noord, Sportpark Oostbroek en de Landtong. Per deelgebied worden een aantal ideeën voor verbetering genoemd.

Het gebied Haven - Noord is aangeduid als een gebied voor stedelijk wonen/werken in een maritiem milieu.

4.5.2 Gebiedsvisie Stadsentree Noord-Oost

Stadsentrees geven bezoekers een eerste indruk van een stad. Op dit moment geeft Stadsentree Noord-Oost een rommelig beeld. De opgave is het opstellen van een gebiedsvisie voor Stadsentree Noord-Oost. Het doel van de gebiedsvisie is het realiseren van een representatieve stadsentree, welke de herkenbaarheid vergroot en de identiteit versterkt via gerichte herinrichtingsvoorstellen en, indien noodzakelijk, stedenbouwkundige ingrepen.

Stadsentree Noord-Oost is de historische toegang van de gemeente Spijkenisse en het eiland Voorne-Putten. De Spijkenissebrug verbindt sinds 1903 het eiland Voorne-Putten met het eiland IJsselmonde. De Spijkenisserbrug is een van de belangrijkste entrees van Spijkenisse.
Stadsentree Noord-Oost ligt in het Noord-Oosten van Spijkenise en wordt aan twee kanten begrensd door water. De noordgrens wordt gevormd door het Voedingskanaal en het Hartelkanaal. De Oude Maas vormt de oostelijke grens van het gebied.
Het westen van het plangebied wordt in het zuiden begrensd door de Schenkelweg en in het noorden door de Molendijk. De zuidgrens wordt gevormd door de haven van Spijkenisse.
Het plangebied Stadsentree Noord-Oost wordt in de gebiedsvisie onderverdeeld in vier deelgebieden: de Landtong, Sportpark Oostbroek/de Brug, de Groene Kruisweg zone en Haven - Noord. Elk deelgebied heeft zijn eigen kenmerken en functies. Dit maakt het beeld vanaf de Spijkenisserbrug links en rechts totaal verschillend. Aan de rechterkant overheerst het groen van Sportpark Oostbroek en recreatiegebied de Landtong. Links ligt het bedrijventerrein Haven - Noord, welke gekenmerkt wordt door een wand van bebouwing. Deze stadsentree kan verbeteren door het contrast aan weerszijden van de Groene Kruisweg te versterken, de beeldkwaliteit te verhogen en interessanter te maken.

Aanleiding tot het verbeteren van Stadsentree Noord-Oost is het opnemen van de stadsentree als een van de negen agendapunten in de Structuurvisie Spijkenisse 2010-2020. In de structuurvisie wordt het verbeteren van de stadsentrees en stadsranden – zowel in ruimtelijk als in functioneel opzicht – opgenomen als een van de belangrijkste ambities voor de komende jaren.

4.5.3 Archeologie

De gemeente Spijkenisse heeft een archeologisch beleid en beleidsinstrumenten ontwikkeld (meest recente versie vastgesteld in 2011), waarmee een tijdige en volwaardige inbreng van archeologische belangen bij ruimtelijke ontwikkelingen is gewaarborgd. Ook worden bestemmingsplannen voorzien van een archeologieparagraaf. Meer specifiek is het doel van het voorgenomen archeologisch beleid om te zorgen:

  • 1. voor het behoud van archeologische waarden ter plaatse in de bodem;
  • 2. voor de documentatie van archeologische waarden indien behoud ter plaatse niet mogelijk is;
  • 3. dat de resultaten van het archeologisch onderzoek bereikbaar en kenbaar zijn voor derden.

Het bovenstaande sluit aan op en komt mede voort uit het rijksbeleid en het provinciale beleid, dat naar aanleiding van het Europese Verdrag van Malta is ontwikkeld en dat aansluit bij de Wet op de archeologische monumentenzorg (Wamz 2007). Belangrijk gemeentelijk toetsinstrument is de Archeologische Waarden- en Beleidskaart Spijkenisse (vastgesteld op 29 juni 2011).


Het gebied van de beheersverordening Haven - Noord maakt deel uit van een archeologisch kansrijk gebied. Op de Archeologische Waarden- en Beleidskaart Spijkenisse (versie 2011) gelden voor dit gebied archeologische verwachtingen, van laag tot hoog, met hieraan gekoppeld archeologisch beleid.
In Bijlage 5 van deze beheersverordening is daarop nader ingegaan.