direct naar inhoud van 4.3 Omgevingsaspecten
Plan: Voorzieningen Groene Kruisweg
Status: vastgesteld
Plantype: beheersverordening
IMRO-idn: NL.IMRO.0612.BV00004-3001

4.3 Omgevingsaspecten

Voorafgaand aan de keuze voor de inzet van de beheersverordening voor het gebied "Voorzieningen Groene Kruisweg" heeft een scan plaatsgevonden van relevante omgevingsaspecten in het gebied. Dit onderzoek is beperkt van aard, omdat de beheersverordening gericht is op instandhouding van de bestaande situatie. Het onderzoek richtte zich erop te bepalen of in het gebied vanuit het oogpunt van milieu, natuur, verkeer of water aanleiding bestaat tot het treffen van maatregelen. Hiervoor is een toets uitgevoerd op het voldoen aan wet- en regelgeving.

Gezien de aard en begrenzing van het verordeningsgebied, de in het gebied voorkomende functies en omliggende functies, in combinatie met het feit dat geen ruimtelijke ontwikkelingen worden mogelijk gemaakt ten opzichte van het geldende planologische regime, behoeven de volgende aspecten geen nadere aandacht:

  • luchtkwaliteit;
  • bodemkwaliteit;
  • bedrijvigheid;
  • kabels en leidingen;
  • verkeerssituatie;
  • ecologie, flora en fauna en natuurbescherming;
  • verkeerslawaai;
  • spoorweglawaai;
  • scheepvaartlawaai;
  • waterkwaliteit en -kwantiteit, waterkering.

De volgende aspecten behoeven wel enige aandacht:

  • archeologie;
  • industrielawaai;
  • externe veiligheid.

Deze aspecten worden in de navolgende paragrafen behandeld.

Er is geen scan verricht naar de bodemkwaliteit, de aanwezige flora en fauna en eventuele geurbelasting. In de beheersverordening zijn beperkt ontwikkelingen mogelijk. In het geval van sloop- of bouwwerkzaamheden, moet voor de bodemkwaliteit en de beschermde soorten uit de flora- en faunawet in het kader van de omgevingsvergunning alsnog een onderzoek worden verricht. Bij werkzaamheden op of in de bodem (zoals afgraven of afvoeren van grond of grondwateronttrekkingen) moet aan de regels uit het Besluit bodemkwaliteit en de Wet bodembescherming worden voldaan.

4.3.1 Archeologie

Beleidskader

De gemeente Spijkenisse heeft een archeologisch beleid ontwikkeld, waarmee een tijdige en volwaardige inbreng van archeologische belangen bij ruimtelijke ontwikkelingen is gewaarborgd. In het kader van archeologie heeft BOOR een onderzoek gedaan naar de archeologische waarden in het plangebied. Dit onderzoek is opgenomen in Bijlage 1.

Onderzoek

Uit het onderzoek blijkt dat binnen het plangebied verschillende archeologische waarden te verwachten zijn. In onderstaand figuur zijn deze diverse archeologische verwachtingen weergegeven.

Waarde - Archeologie - 1

Voor het historisch terrein AWK, nummer XII (Waarde Archeologie - 1), geldt in principe behoud in situ. Voor dit terrein geldt een bouwregeling en een omgevingsvergunning voor werken, geen bouwwerk zijnde, voor bouw- en graafwerkzaamheden (inclusief heien) die dieper reiken dan 30 cm beneden maaiveld, ongeacht het terreinoppervlak van de verstoring.

Waarde – Archeologie – 2

Voor de historische dijktracés (Waarde - Archeologie - 2) geldt een bouwregeling en een omgevingsvergunning voor werken, geen bouwwerk zijnde, voor bouw- en graafwerkzaamheden die dieper reiken dan 50 cm beneden maaiveld en die tevens een terreinoppervlakte van meer dan 100 vierkante meter beslaan.

Waarde - Archeologie - 3

Voor de rest van het verordeningsgebied (Waarde - Archeologie - 3) geldt een bouwregeling en een omgevingsvergunning voor werken, geen bouwwerk zijnde, voor bouw- en graafwerkzaamheden die dieper reiken dan 50 cm beneden maaiveld en die tevens een terreinoppervlakte van meer dan 200 vierkante meter beslaan.

afbeelding "i_NL.IMRO.0612.BV00004-3001_0011.jpg"

4.3.2 Industrielawaai

Het verordeningsgebied ligt binnen de geluidszone van het gezoneerde industrieterrein Botlek-Pernis. In afbeelding 4.4 is de zone ten opzichte van het verordeningsgebied gegeven.

afbeelding "i_NL.IMRO.0612.BV00004-3001_0012.png"

Afbeelding 4.4 : De geluidszone ten opzichte van het verordeningsgebied.

De beheersverordening maakt geen (geluidgevoelige) ontwikkelingen mogelijk. Derhalve vormt dit onderdeel geen belemmering voor de vaststelling van de beheersverordening.

4.3.3 Externe Veiligheid

Het verordeningsgebied ligt binnen het invloedsgebied van één risicovolle inrichting. Het betreft de inrichting Rivierabad aan de Groene Kruisweg 19. Deze inrichting is een zwembad met een chloorbleekloog opslag. Deze inrichting is gelegen binnen het verordeningsgebied. De inrichting beschikt over een PR 10-6 risicocontour van 0 meter. Het invloedsgebied is onbekend. Gezien de aard van de inrichting en de omgeving zal het groepsrisico in de huidige situatie de oriëntatiewaarde niet overschrijden. De beheersverordening maakt geen ontwikkelingen mogelijk, een toename van het groepsrisico ten gevolg van de beheersverordening is daarmee uitgesloten.

afbeelding "i_NL.IMRO.0612.BV00004-3001_0013.jpg"

Afbeelding 4.5 Externe veiligheid

Langs het verordeningsgebied ten oosten en zuiden is de provincialeweg N218 Groene Kruisweg gelegen. Over deze transportroute worden teven gevaarlijke stoffen vervoerd. Deze weg is niet opgenomen in het Basisnet. De transporten die plaatsvinden bestaan voornamelijk uit brandbare vloeistoffen, licht ontvlambare gassen en giftige vloeistoffen. Gezien de hoeveelheden die getransporteerd worden en de omgeving kan aangenomen worden dat de oriëntatiewaarde niet overschreden wordt. Hiervoor geldt dan ook dat dit geen knelpunt vormt voor de beheersverordening.

Conclusie

Omdat in voorliggende beheersverordening alleen de bestaande planologische situatie wordt voortgezet, verandert er niets aan de persoonsdichtheid binnen het verordeningsgebied en daarmee het groepsrisico van de risicobronnen. Binnen het verordeningsgebied worden geen ontwikkelingen gerealiseerd. Het aspect externe veiligheid vormt daarom geen belemmering voor de vaststelling van de beheersverordening.